automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | energie | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

Bílá a domácí technika

Aktualizováno 22.5.2009

E-mail

 

 

Test odšťavňovačů 2008

Odšťavňovače, citrusovače, lisy

Perla mezi spotřebiči – Americká lednice

Jak si vybrat osobní váhu

 I kuchyňské spotřebiče mohou být krásné a praktické

„Zrcadlo řekni mi kdo je v kuchyni nejkrásnější“
Bílá technika - DESIGN

Nové vestavné spotřebiče Ariston
Jak doma ušetřit elektrickou energii
My pracujeme, vy žijte. Nová řada Indesit
Krásná a inteligentní myčka Ariston LD87 redakční test
Chladničky A+
Nová řada spotřebičů
Kupujete chladničku?
Kupujete myčku
Leon@rdo přináší internet do kuchyně
Nová pračka s horním plněním
Rozumíte své pračce? Margherita display rozumí vám
Sporáky 50x60 cm
Samočistící trouby
Domácnost  třetího tisíciletí
Pračky  s vrchním plněním
Myčky nádobí Ariston
Myčka nádobí Indesit evolution

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své    výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice

 

 

 

Test odstředivých odšťavnovačů do 2 500 Kč

Test ve zkrácené podobě vyšel i deníku Pravo 21.5. 2009

Čerstvé ovocné, či zeleninové šťávy jsou zdravé a připravíte si je doma velmi jednoduše. Pomocí odšťavňovače, či lisu. Nejvíce žádané jsou odstředivé odšťavňovače, které dokáží zpracovat jak ovoce tak i zeleninu, včetně kořenové.

V letošním testu jsme otestovali sedm přístrojů pro domácí použití z této kategorie. Zvolili jsme značky, které jsou na našem trhu nejčastěji nabízeny. Tentokrát jsme nevolili  „top“ modely, ale vybrali jsme přístroje z levnější kategorie do 2 500 Kč.


Testované přístroje s velkou násypnou trubicí

Princip práce odstředivých odšťavňovačů je jednoduchý. Ovoce či zelenina je nastrouhána na diskovém struhadle a zároveň rozprostřena na jemném sítě. Odstředivá síla pak z nastrouhané suroviny získá žádanou šťávu. Odborně řečeno – mluvíme zde o výtěžnosti přístroje.
Důležitá  je kvalita síta a struhadla, počet otáček a výkon motoru. Nejkvalitnější se nám zdají nerezová síta z mikrosíťového materiálu (ty v našem testu nemá žádný přístroj), pak následují síta také nerezová z děrovaného plechu a do poslední kategorie s nejhorší propustností patří síta sice také nerezová z děrovaného plechu, ale s plastovými okraji a předěly.


Testované přístroje s malou násypnou trubicí, zde musíte odšťavňovanou surovinu více pokrájet.

Podívejte se také na náš loňský test, všechny modely jsou stále na trhu. Dva modely z loňského testu prošly testem ročním a ty jsou zařazeny i v testu letošním. Konkrétně OBH Nordica podstatně zlevnila, tak se vešla i do letošní kategorie do
2 500 Kč. Uvedené ceny jsou ceny, za které jsme přístroje koupili u dvou loňských, které prošly testem dlouhodobým uvádíme ceny aktuální.

Jak jsme testovali

V testu jsme hodnotili nejen výtěžnost odšťavňovače a zpracovávání různých surovin, ale byl pro nás také důležitý komfort práce s přístrojem. Tedy snadnost manipulování a čištění. 
Se všemi přístroji jsme odšťavňovali různé druhy zeleniny a výtěžnost přístroje jsme měřili odšťavńováním jablek, mrkve a rajčat. Vše jsme 2 x opakovali a výsledné hodnoty výtěžnosti jsou zprůměrovány. V testu neuvádíme velikost odpadních nádob na drť, protože všude jsou dostačující. V testu jsme také zohlednili velikost vhozového otvoru, protože pokud nemusíte krájet ovoce, či zeleninu na drobné kousky, tak práce je podstatně rychlejší.

Rohnson R 428  - 999 Kč

Kompaktní, uživatelsky příjemný a designově povedený odšťavňovač se dvěmi rychlostmi otáček. Manipulace je snadná a bezproblémová. Jeho sítko je nerezové s horním plastovým okrajem, diskové strouhátko dostatečně ostré. Dobře plní odpadní nádobu poměrně vysušenou odpadní drtí a dobře odšťavňuje. Nádobka na zachytávání odstředěné šťávy také nechybí. Stroj je vybavený zespodu přísavkami a prostorem pro uložení šňůry. Pojistky proti spuštění v nesloženém stavu tvoří uzavírací klipsy víka. Jeho násypná trubice tvaru vykrojeného měsíce  je 11 cm vysoká, v nejširším místě měří 3,3 cm, délka je 6 cm. Odšťavňované suroviny je třeba pokrájet na menší kousky – například střední jablko na šestinu, střední rajče na polovinu. Tělo stroje je plastové.

Deklarovaný příkon: 500 W
Otáčky: neuvedeny
Tvar nasýpací trubice:  vykrojený měsíc 3,3 cm max. šířka
Výška nasýpací trubice: 11 cm
Objem nádoby na šťávu: 450 ml
Oddělovač pěny:  ne

Výtěžnost:  z 1 kg mrkve – 600 ml šťávy, z 1 kg jablek – 530 ml, z 1 kg rajčat – 770 ml 

Výhody: dobře odšťavňuje, snadná manipulace, možnost uložení šňůry, přísavky
Nevýhody: menší násypná trubice

Hodnocení: dobrý

Bosch MES 1020 – 2 190 Kč

Vypadá pěkně, velká nálepka na přístroji slibuje o 15 % více šťávy a láká zákazníka. Tento jednorychlostní odšťavňovač, ale v našich testech nedopadl dobře. Jeho hlavním chybou je problematická manipulace. Knoflík hlavního ovladače má zároveň i funkci pro otevření pojistky horního víka stroje. Do polohy „otevřeno“ musí být nastaven i když vyndáváte odtokovou misku šťávy se sítkem. Tímto systémem se odlišuje od všech ostatních přístrojů a je to problematický prvek navíc. Již zpočátku na mě tento systém nepůsobil moc dobře, což se při testech potvrdilo. Asi při třetím vyndávání misky na šťávu se vše zaseklo. Knoflík byl správně otočen a miska se sítkem vyndat nešla. Asi po 10 minutách snahy se podařilo pojistku uvolnit a misku se sítkem vyndat a umýt. Pak jsme přístroj složili a zkusili misku vyndat a nešlo to - pojistka se zase zasekla (několikrát opakováno).
Stroj proti nesprávnému spuštění chrání další pojistka u odpadní nádoby. Při nepřesně zasunuté odpadní nádobě stroj nespustíte a zasouvání nádoby vyžaduje trochu zručnosti. I když je odpadní nádoba správně zasunutá, tak při odšťavňování se tělo stroje potřísní šťávou. Šťávou potřísníte odšťavňovač i když vysouváte odtokovou misku. Nejde zvednout nahoru, ale pouze šikmo – hubičku provlékáte otvorem. Problematické je i sítko se strouhátkem (průměr má 17 cm). Má mnoho plastových předělů, které snižují výtěžnost a tak i když je podstatně větší než ostatní sítka, tak to vlastně příliš nepomůže a jeho výtěžnost šťávy je průměrná. Hezky řešený je u tohoto odšťavňovače oddělovač pěny a odkladní prostor – tácek u nasýpacího otvoru. Šířka nasýpací trubice ve tvaru vykrojeného půlměsíce je nejužší ze všech přístrojů – 3 cm max. šířky, délku má 6,5 cm. Navíc má ale ještě kruhový otvor o průměru 3 cm. Najednou tak můžete odšťavňovat třeba mrkev a drobně pokrájená jablka.

Deklarovaný příkon: 380 W
Otáčky: 7 500 – 11 000 /min
Tvar nasýpací trubice:  vykrojený měsíc 3 cm max. šířka a kruhový otvor –průměr 3 cm
Výška nasýpací trubice: 12 cm
Objem nádoby na šťávu: 750 ml
Oddělovač pěny:  ano

Výtěžnost:  z 1 kg mrkve – 600 ml šťávy, z 1 kg jablek – 600 ml, z 1 kg rajčat – 720 ml 

Výhody: hezky řešená nádoba s oddělováním pěny, přísavky, násypná miska
Nevýhody: problematická manipulace, zasekávání pojistek, menší násypná trubice, 1 rychlost

Hodnocení: nedoporučujeme   

AEG Electrolux ESF 103.1 – 1 999 Kč

Tento dvourychlostní odšťavňovač o příkonu 200 kW disponuje integrovanou násypkou drobnějších plodů, jeho sítko je nerezové s plastovými předěly. Manipulace s přístrojem není obtížná. Odšťavňovač má dvě pojistky proti spuštění bez řádného sestavení – odpadní nádoba musí být správně zasunuta a pokud jsou i správně zacvaklé klipsy přidržující víko, tak stroj v pohodě pustíte. Čištění je taktéž bezproblémové. Násypná trubice má opět ve tvar vykrojeného měsíce, maximální šířku 3,5 cm a délku 7,5 cm. Výška vhozové trubice je jen 10 cm, nejméně z testovaných strojů, takže musíte častěji plnit a plody krájet na menší kousky.

Výtěžnost: z 1 kg mrkve – 600 ml šťávy, z 1 kg jablek – 540 ml, z 1 kg rajčat – 750 ml 

Deklarovaný příkon: 200 W
Otáčky: 7 500  - 11 000 /min.
Tvar nasýpací trubice:  vykrojený půlměsíc 3,5 cm max. šířka
Výška nasýpací trubice: 10 cm
Objem nádoby na šťávu:  450 ml
Oddělovač pěny:  ne

Výhody: násypná miska, snadná údržba i manipulace
Nevýhody: menší a kratší násypná trubice, vyšší cena, slabší motor

Hodnocení:  uspokojivý

Philips HR 1851 – 1999 Kč

Uživatelsky příjemný stroj s kultivovaným chodem, dobře se čistí, bez problémů odšťavnuje a transportuje odpadní drť do příslušné nádoby. Opět i zde pojistky stroj nespustí pokud není správně sestaven. Musí být správně zasunuta odpadní nádoba a zacvaklé klipsy víka. Nerezové sítko má plastové předěly. Nádobka na šťávu s měrkou disponuje i oddělovačem pěny. Vhozová trubice je tvaru vykrojeného půlměsíce, plody je nutné pokrájet, ale při výšce trubice 13 cm, jich najednou vsypete o něco více. V přehledném návodu je uvedeno čtyřicetisekundové omezení chodu stroje, ale my jsme odšťavňovali déle a stroj se nevypnul. Stroj při odšťavňování měkčích plodů při pěchování, ale musíte vypnout, protože by vás jinak potřísnila šťáva lehce stříkající z vhozové trubice.

Deklarovaný příkon: 500 W
Otáčky: 10 600 a 12 000 /min
Tvar nasýpací trubice:  vykrojený půlměsíc 3,5 cm max. šířka
Výška nasýpací trubice: 13 cm
Objem nádoby na šťávu:  750 ml
Oddělovač pěny:  ano

Výtěžnost: z 1 kg mrkve – 520 ml šťávy, z 1 kg jablek – 500 ml, z 1 kg rajčat – 800 ml 

Výhody: snadná manipulace, nádobka na šťávu s měrkou, oddělovačem pěny,
Nevýhody:  malý vhozový otvor

Hodnocení:  dobrý

Sencor SJE 1005   1 298 Kč

Tento dvourychlostní odšťavňovač s velkým vhozovým otvorem překvapil. Má stavbu stejnou, téměř totožnou jako Rhonson  R 427, liší se jen malými detaily – pevná vytékací hubička, trochu odlišné sítko, ale také celé nerezové bez plastových předělů a navíc se středovými nožíky. Plášť stroje je nerezový. Jen má deklarovaný o něco slabší příkon. Očekávali jsme, že výtěžnost bude velmi podobná, ale je nižší. Práce s přístrojem je bezproblémová – snadná manipulace i čištění. Není dodáván s nádobkou na zachycení šťávy. Jeho cena je velmi příznivá, škoda jen, že výtěžnost je nižší.

Deklarovaný příkon: 700 W
Otáčky: 15 000 a 18 000 /min
Tvar nasýpací trubice:  kruhový- průměr 7,5  cm
Výška nasýpací trubice: 18 cm
Objem nádoby na šťávu:  není
Oddělovač pěny:  ne

Výtěžnost: z 1 kg mrkve – 450 ml šťávy, z 1 kg jablek – 500 ml, z 1 kg rajčat – 600 ml 

Výhody: velký vhozový otvor, snadná manipulace, kvalitní sítko, přísavné nožičky
Nevýhody: trochu nižší výtěžnost, chybí nádoba na zachycení šťávy

Hodnocení: dobrý

Rohnson  R 427 – 1 590 Kč

Tento dvourychlostní odšťavňovač má za sebou test dlouhodobý. Používán byl po dobu jednoho roku. Po celou dobu pracoval spolehlivě a byli jsme s ním spokojeni. Byli jsme také zvědavi, zda obstojí v porovnání s novými stroji, které mají z výroby ostrá nepoužívaná disková strouhátka. Obstál velmi dobře. Jeho výtěžnost je stále velmi dobrá a nezdá se, že by používáním strouhátko otupilo. Stroj disponuje silným příkonem – 850 W.  Podávací otvor je široký – 75 mm, takže se vejdou i celá jablka střední velikosti. Sítko je z jemně děrovaného nerezového plechu bez plastových lemů. Přístroj se nezahlcuje odpadní drtí, která je bez problému odváděna do odpadní nádoby. Odšťavňovač disponuje dvěmi rychlostmi, funkcí Anti Drip – výlevka lze zacvaknout směrem nahoru a tím se zamezí vytékání šťávy. Nádoba na šťávu je litrová s odměrkou, její víčko má i malý, ale funkční oddělovač pěny. Nechybí ani pojistka spuštění přístroje, pokud není řádně sestaven. Manipulace je jednoduchá, bezproblémová a čištění taktéž.

Deklarovaný příkon: 850 W
Otáčky: 12 500 /min
Průměr nasýpací trubice:  kulatý - 75 mm
Výška nasýpací trubice: 18 cm
Objem nádoby na šťávu:  1000 ml
Oddělovač pěny: ano

Výtěžnost:  z 1 kg mrkve – 580 ml šťávy, z 1 kg jablek – 690 ml šťávy, z 1 kg rajčat – 710 ml

Výhody:  velká výtěžnost, snadná manipulace i mytí, funkce Ati Drip – zacvaknutí výlevky směrem nahoru – šťáva neukapává
Minus: při srovnání s testovanými stroji jsme žádné neobjevili

Hodnocení:                 Velmi dobrý

OBH Nordica  6754       2 350 Kč

Také tento odšťavňovač absolvoval dlouhodobý roční test. Jeho nerezové velmi jemně děrované sítko stále patří k nejkvalitnějším z testu. Diskové struhadlo je stále velmi ostré dokonce s křížovými středovými nožíky (jako jediné). Vysokou výtěžnost stroje nikdo v tomto testu nepřekonal.  Plášť odšťavňovače je plastový ve stříbrné nerezové barvě. I když konstrukce je trochu odlišná od ostatních, tak vše sedí i zapadá, plasty jsou kvalitní, odnímatelné díly se dobře čistí. Má dvě rychlosti pro práci s měkčí a tvrdou surovinou. Nádoba na šťávu je větší - 1,4 l a má praktickou odměrku i oddělovač pěny, a výklopné víčko. Velká násypná trubice o průměru 75 mm je netradičně oddělitelná od plastového víka, ale neměli jsme s ní problém. Jen je třeba ji správně zacvaknout. Kartáček na čištění síta je v příslušenství.

Deklarovaný příkon: 700 W
Otáčky: v 14 000 / min
Tvar nasýpací trubice:  kulatý - 75 mm
Výška nasýpací trubice: 18 cm
Objem nádoby na šťávu:  1400 ml, měrka
Oddělovač pěny:  ano

Výtěžnost:  z 1 kg mrkve – 630 ml šťávy, z 1 kg jablek – 760 ml , 1 kg rajčat -  790 ml

Výhody: výborná výtěžnost, kvalitní sítko, pěkný a kompaktní design, nádoba na šťávu s měrkou, kartáček na čištění síta

Nevýhody: víčko od nádoby na šťávu nejde oddělit  

Hodnocení:                   Vítěz testu