automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | energie | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

plynové vytápění

Aktualizováno 23.10.2007

E-mail

 

 

 

 

 

  Kondenzační plynové kotle                      Příloha

Kondenzační kotle Vaillant

Další kondenzační kotle Vaillant najdete zde

Klasické závěsné kotle Vaillant najdete zde

Závěsné 

Firma Vaillant neustále rozšiřuje svůj sortiment kondenzačních kotlů vyznačujících se vysokou účinností, ekologickým provozem a komfortním provozem ve vytápění a přípravě užitkové vody. Kondenzační kotle Vaillant spotřebovávají méně energie než běžné plynové spotřebiče. Díky velkoplošnému nerezovému výměníku se využívá dodatečné teplo ve spalinách, a tím dochází k úspoře cca 15 % oproti standardním kotlům.

Právě teď v dubnu Vailant uvádí na trh novinku - novou řadu kondenzačních kotlů 

EcoTec plus

Řada EcoTec je rozšířena o kombinovaný kondenzační kotel 
ecoTEC plus VCW 236/3-5

který se vyznačuje průtokovou přípravou TUV se zvýšeným výkonem právě pro ohřev užitkové vody 23 kW, zatímco pro topení je jmenovitý výkon 20 kW.  Všechny typy kotlů se vyznačují několika přednostmi:

– Jedná se o velmi kompaktní provedení – základní rozměry byly sníženy na minimum. Díky nízké hmotnosti je usnadněna montáž a instalace je možná i v menších bytech – předsíních, různých výklencích, koupelnách apod.
Rozměry:  výška = 720 mm
, šířka = 440 mm, hloubka = 335 mm

–    Hydraulické připojení topného systému a TUV (u kombinovaného provedení) bylo kompletně přepracováno a sjednoceno se stávajícími kotli. Veškeré přípoje, popř. uzavírací ventily jsou skryty ve vnitřní spodní části kotle. Toto řešení opět umožňuje instalaci v koupelnách, kuchyních, protože kotel se vyznačuje vynikajícím designem.

–    Kotle v provedení pouze pro vytápění jsou z výroby vybaveny přepínacím ventilem pro připojení nepřímotopného zásobníku včetně regulace teploty TUV v zásobníku

Základní konstrukční charakteristiky kondenzačních kotlů ecoTEC plus: 

Nerezový hořák se zapalovací a ionizační elektrodou
Nerezový kondenzační výměník
Trojcestný přepínací ventil s nastavitelným přepouštěcím ventilem
elektronická řídící jednotka

–    Integrální kondenzační výměník vyrobený z nerezové oceli

–    Thermo-compact modul vybavený nerezovým hořákem a ventilátorem s plynule regulovatelnými otáčkami

–    Automatický diagnostický systém s displejem zobrazujícím provozní stavy kotle

–    Tlakový senzor kontrolující kontinuálně tlak vody v topném systému

–    Plynule nastavitelný přepouštěcí ventil – lze nastavit zbytkovou dopravní výšku oběhového čerpadla v rozsahu 17 až 35 kPa.

–    Odkouření bylo změněno na systém Ć 60/100 mm. Tím také dochází ke zlevnění tohoto příslušenství a snížení počátečních investičních nákladů. V případě požadavku větších délek odkouření, je možné použít systém Ć 80/125 mm s příslušným adaptérem.

–    Elektrické propojení kotle a nových regulačních přístrojů je zajištěno pomocí nového komunikačního rozhraní eBUS. Jedná se o dvoudrátové propojení, které se vyznačuje rychlým přenosem dat, zvýšenou odolností vůči elektromagnetickému rušení a není nutné dodržet polaritu +/– obou vodičů. Propojení rovněž usnadňuje elektroinstalaci kotle včetně regulačních jednotek. Na podzim tohoto roku bude k dispozici připojovací modul, který umožní napojit tyto kotle na nadřazené regulační systémy inteligentních budov.

Všechny tyto přednosti potvrzují vývoj kondenzační techniky u firmy Vaillant. Je samozřejmé, že nové typy kotlů si budou nacházet stále důležitější pozici na trhu topenářské techniky.



 
Na 4. mezinárodním veletrhu TZB SHK 2003 v Brně byl Zlatou medailí oceněn zástupce nové generace závěsných kondenzačních kotlů firmy Vaillant kotel ecoTEC VU 466-7. Jedná se o provedení pro vytápění o výkonu 46 kW, po připojení zásobníku je možná také příprava teplé užitkové vody. Největší předností kotle je jeho tepelný výkon při minimálních rozměrech typických pro kotle nižších výkonů - výška: 800 mm, šířka: 480 mm, hloubka: 450 mm.
Svými rozměry se kotel řadí na první místo mezi ostatními výrobci. Kotel má nerezové provedení spalovací kondenzační komory včetně hořáku. Tah potřebný ke spalovaní plynu je vytvářen ventilátorem, jehož otáčky se přizpůsobují aktuálnímu modulovanému výkonu. Tímto je zajištěna konstantní účinnost v celém výkonovém rozsahu. Normovaná účinnost kotle je až 106%. Ovládací panel kotle je z hlediska obsluhy velmi jednoduchý. Jeho součástí je tzv. Automatický diagnostický systém s přehledným displejem, na kterém jsou zobrazovány veškeré důležité informace o provozu, teplotách apod. Kotel umožňuje kondenzační režim i při ohřevu užitkové vody. Je možné časově nastavit natápění zásobníku na delší dobu s nižší teplotou topné vody, a tím lze získat kondenzační teplo i při ohřevu vody.
Nespornou předností kotle je nízký obsah NOx ve spalinách. Kotel je tedy nejen úsporný (cca o 15% nižší spotřeba než konvenční kotle), ale také šetrný k životnímu prostředí. Vzhledem k vysokému výkonu kotle jej lze použít pro větší obytné celky, provozovny, kotelny apod. Pro vytvoření tepelné pohody dle přání uživatele se doporučuje připojení prostorového termostatu nebo ekvitermní regulace.

Pokud nepotřebujete tak vysoký výkon, pak můžete zvolit závěsný kotel s nižším výkonem VU 196/2 nebo VU 246/2.

Technické parametry závěsných kotlů Vaillant ecoTEC

Stacionární kondenzační kotel s vestavěným zásobníkem ecoCOMPACT

Nepřehlédnutelnutelným v sortimentu firmy Vaillant je stacionární kondenzační kotel VSC 196-C 150 ecoCOMPACT.

Tento kotel s vestavěným zásobníkem TUV byl na 5. mezinárodním veletrhu technických zařízení budov SHK 2004 v Brně oceněn Zlatou medailí za nejlepší exponát.

Kotel představuje ideální spojení kotle o výkonu 20 kW a vestavěného speciálního zásobníku o objemu 100 l v jeden celek vyznačující se nadčasovým designem. Dokladem toho jsou četná ocenění mj. udělení ceny Design Award 2001 v Německu. Topná část kotle má shodné provedení jako závěsný kondenzační kotel Vaillant VU 196 ecoTEC, ale provedení zásobníku je odlišné od standardních konstrukcí. Součástí zásobníku je sekundární výměník, ve kterém se ohřívá užitková voda. Ta je speciálním čerpadlem po vrstvách ukládána do zásobníku. Výhodou této konstrukce je rychlejší ohřev TUV oproti standardnímu systému. Výkon stolitrového zásobníku je srovnatelný s výkonem zásobníku o objemu 150 l. Výrazně menší rozměry (výška:1,35 m) umožňují umístit kotel do menších prostorů, např. předsíní, půdních vestaveb atd. Instalace kotle je vzhledem ke spojení kotle a zásobníku v jeden celek výrazně jednodušší oproti klasické sestavě kotle a samostatného zásobníku.
Kondenzační kotel ecoCOMPACT prezentuje ideální kombinaci vytápěcího zařízení s integrovaným zásobníkem TUV. Toto řešení je úsporné nejen vzhledem ke spotřebě plynu, ale také na půdorysnou plochu. Svými kompaktními rozměry je určen jak pro rodinné domy, tak pro bytové jednotky, s možností 
instalace v různých nikách, halách, podkrovích  apod. Kotel ecoCOMPACT je vybaven stolitrovým speciálním zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé užitkové vody, který odpovídá standardnímu zásobníku o objemu 150 l. Speciální konstrukce kotle umožňuje využít kondenzaci i při ohřevu užitkové vody. 

Základní charakteristika:

– vysoká účinnost 109 %
– kotel a zásobník v jednom
– snadná a rychlá instalace
– možnost flexibilního umístění
v obytném prostoru vzhledem k sortimentu odkouření
– možnost připojení širokého sortimentu regulačních prvků
– nadčasový design oceněný cenou Design Award 2001

Přednosti:

– snížená stavební výška – 1,35 m
– jednoduchý ovládací panel
vybavený Automatickým diagnostickým systémem
– nerezové provedení spalovací
komory