automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

2.1.2006 aktualizováno

E-mail

 

High–Tech  oblečení ENVY Super sport ski               

Vyzkoušeli jsme za vás
V prvním díle, s názvem České lyže pro světový pohár, jsme se věnovali nejzajímavějším současným modelům sjezdových lyží českých výrobců. Nyní jsme se zaměřili na velmi pozoruhodné lyžařské oblečení ENVY. I zde vše vymyslely „české hlavy“ i když v tomto případě ve spolupráci s francouzskými designery. 

Se sportovním oblečení je to podobné jako s lyžemi. Většinou i  zde platí rovnice, že čím je něco levnější tím to bývá i méně dobré, ale i zde platí výjimky které potvrzují pravidlo. Tedy naše oblíbené téma, perfektní poměr cena výkon. A to je právě jedna z nejzajímavějších  vlastností lyžařských oblečení Super sport od Envy.

Jestliže vybrat dobré lyže není jednoduché, potom se sjezdovým oblečením je to ještě horší. Jedno z hlavních úskalí spočívá v tom, že i velmi průměrné oblečení může působit svým svrchním materiálem velmi pozitivně a často může být na první pohled od špičkového těžko k rozeznání. O tom, že jste ušetřili na nesprávném místě se však již brzy dozvíte. Většinou při prvním dešti, kdy vaše bunda či kalhoty během pár minut promoknou či navlhnou i v obyčejné mlze ač vás prodavač při koupi přesvědčoval, že právě s tímto modelem se můžete bez obav procházet třeba průtrží mračen. 

Značka  Envy si za cíl vytyčila tři základní byť trochu protichůdné vlastnosti. Používání špičkové technologie, špičkový design a co nejzajímavější cenu. 

Podle čeho vybírat

Každé dobré sjezdové oblečení by mělo splňovat několik základních, byť protichůdných podmínek. Proto je dobré při nákupu věnovat čas pro seznámení se s materiály, ze kterých se váš lyžařský model skládá. Jednou z nejdůležitějších je svrchní materiál respektive „membrána“ tohoto materiálu a vodní sloupec, který snese. Dnes jsou špičkové „desetitisícovky“ výjimečně pak „patnáctitisícovky“ na běžné účely na sjezdovku mimo extrémní podmínky stačí i „pětitisícovka“. Samozřejmě membrána má i další velmi důležitou funkci, a to, že v případě nutnosti naopak propouští přebytečné vlhko a teplo při náročném pohybu tak, aby došlo k omezení pocení. I tento důležitý úkol je pro většinu levnějších materiálů těžko „řešitelný“ Každá bunda či kalhoty by měly být vybaveny visačkou, kde se zákazník dozví zdali jde o svrchní materiál zatíraný či s membránou, obchodní označení výrobce, ale především kategorii odolnosti proti vodnímu sloupci.

Jedním z detailů, na kterém můžete dobře také poznat o jak kvalitní se jedná model, jsou vodotěsné zipy. Pakliže je jimi výrobek vybaven je pravděpodobné, že bude odolný vůči vodě. Není to však nezbytnou podmínkou. Dalším zajímavým atributem jsou i zipy odvětrávací. Pod nimi je většinou síťovina přes kterou se může odčerpat  přebytečná tepelná energie, kterou již není schopna zvládnout membrána. 

Hight-Tech v každém směru

Specielně série Super sport je opravdu rájem pro lyžaře hned z několika důvodů. Všechny modely bund i kalhot této série  jsou ve třídě „deset tisíc“ tedy velmi odolné proti vodě, všechny jsou vybaveny vodotěsnými zipy. Centrální zip je opatřen dvojitým lemem proti dešti a větru. My jsme si na seznámení vybrali letošní bundu Arctotis, kterou jsme běžně používali při redakčních uživatelských testech sjezdových lyží. Vrchní materiál XCS10, Lycra a thermodistribuční materiály jsou kombinovány tak, aby přes teplo a komfort umožnily co nejvíce prostoru pro volný pohyb. Tedy řečeno velmi laicky. Při výborných tepelných vlastnostech je relativně tenká. Výsledný efekt je zřetelný. Jste velmi mobilní, můžete si dovolit jet s velkým nasazením bez pocitu omezení.

Komfort pak je věc druhá. Také tato vlastnost je mimořádná. Je tu vše na co si jen vzpomenete od  speciální kapsy na mobil, úchyt na rukavice, kapsa s čističem brýlí, kapsa na komunikátor, přísněžný pás s protiskluzovou úpravou, či schovávatelná kapuce s lycrou. Těchto vychytávek je dohromady celkem kolem padesáti.

Při náročné a ostré jízdě jsme velmi ocenili odvětrávání zad i ventilaci podpaží. Jako jednu z absolutně nejdůležitějších vlastností jsme také ocenili velmi ergonomický střih, který se také zásadním způsobem podílel spolu s výborně zvolenými materiály na pocitu volnosti, o kterém již byla řeč v úvodu.

Design až zaprvé 

Kvalita může být super, technické prvky úžasné, přesto a platí to nejen o ženách, právě design je jedním z hlavních motivů ke koupi. Jedna z hlavních myšlenek, kterou u Envy mají jako hlavní krédo, je právě technologie spojená s designem. Francouzské designérské studio, se kterým Envy spolupracuje není tedy rozhodně od věci. Protože právě francouzská designérská škola je ta z nejlegendárnějších. Čisté tvary a smysl pro detail je ostatně možno prohlédnout na přiložených fotografiích.

  /per/

 

High–Tech  oblečení ENVY Super sport ski 2005/2006

České  lyže pro Světový pohár, či špičkové High-Tech oblečení 2005/2006
redakční test - díl1.


Rossignol na Špičáku 2005/2006
redakční test

Zdají se vám služby v Krkonoších předražené? 
Vyzkoušejte Tanvaldský Špičák
2006

Test lyží I 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Test lyží II 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně 

Lyže Elan pro příští sezonu

 

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Diadora pro novou sezónu

Premier – dokonalý 
nápad REEBOK

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Stolní tenis – s čím a za kolik

Pingpong je nejen velice krásný a vzrušující závodní  sport, ale dá se 

 


copyright iTest 2003