automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport 

27.12.2005 aktualizováno

E-mail

 

Zdají se vám služby v Krkonoších předražené? 
Vyzkoušejte Tanvaldský Špičák

     

Tanvaldský Špičák se řadí bezesporu mezi významná česká střediska a je lyžařským centrem Jizerských hor. Také naše zkušenosti potvrdily, že toto středisko, zvláště po zprovoznění nové lanovky a při umělém zasněžování lze jen a jen doporučit. Špičák nás vloni i letos hodně  překvapil, a to v tom dobrém slova smyslu. Parkoviště přímo u vleků jsou zdarma, ceny za občerstvení a restaurace jsou velmi přátelské, fronty u vleků minimální.
Lyže jsme většinou testovali především v Krkonošských střediscích, nicméně když jsme např. v Harrachově strávili skoro půl hodiny čekáním na lanovku a mezitím jsme pomalu zapomněli, jak se nám na testovaných lyžích jelo, tak jsme se na doporučení kolegů zastavili na Špičáku. Není daleko, a je při cestě na Prahu.

Byla to dobrá volba, zde jsme čekali nejvýše 10 minut na lanovku a cca 5 minut na vlek. Jestliže budeme Špičák hodnotit v poměru cena/výkon, pak právě zde můžeme najít zářný příklad. Denní pemanentka pro dospělé stojí v hlavní sezóně 490 Kč, ve vedlejší dokonce 380 Kč a podstatné je, že nestojíte dlouhé fronty. (ceník najdete zde) Špičák má stejně kvalitně upravené tratě jako například Harrachov nebo Pec a velmi dobře si zde zalyžují lyžaři všech kategorií. Má dobře osvětlenou sjezdovku pro večerní lyžování, většina sjezdovek je zasněžovaných i technickým sněhem a navíc jsou tu pro návštěvníky připravena parkoviště zdarma přímo u lanovky (Špičák I) nebo u vleku (Špičák II), což jsme velmi ocenili. Tuto službu jistě uvítají všichni návštěvníci. Například v Peci zaplatíte za denní parkování 100 Kč, ve Špindl. mlýně 100 - 150 Kč, a to ještě parkujete na parkovištích, která jsou od sjezdovek značně vzdálena. Navíc náklady na parkování lyžování prodraží. Na Špičáku patří parkoviště provozovateli vleků, což je TJ Bižuterie a ta vychází svým návštěvníkům vstříct, a to nejen tím, že jim umožní bezproblémově a zdarma zaparkovat přímo u sjezdovky, ale i například tím, že zakoupené permanentky platí ve všech střediscích jí provozovaných. Pokud tedy přijedete na dovolenou a máte třeba týdenní permanentku, tak můžete vyzkoušet lyžování třeba na blízkém Severáku nebo v Bedřichově.

Špičák najdete kousek od Jablonce a necelých 5 km od Tanvaldu v Albrechticích. Také vzdálenost od Prahy - necelých 100 km po dálnici (více než ¾ cesty) dělá ze Špičáku atraktivní lokalitu i například pro jednodenní lyžování.

Jako balzám na duši působí okolí Špičáku. Není tak zkomercionalizované jako ve velkých lyžařských střediscích a můžete se potěšit se zasněženým a romantickým okolím. Přesto zde nechybí služby, které můžete využít. Počínaje školou lyžování a snowboardingu, půjčovnou, servisy lyží a konče více občerstveními a restauracemi, a to za celkem velmi příznivé ceny.

Lyžování

Loni byla na Špičáku I otevřena nová čtyřsedačková lanovka (Doppelmayr) dlouhá 1178 m, čímž se přepravní kapacita zvětšila o 2 400 osob za hodinu, což je velmi znát. Špičák II disponuje kotvovým vlekem (955 m) s přepravní kapacirou 1 200 osob a vlekem 
(550 m) s přepravní kapacitou 900 osob /h.
Využít můžete i další, kratší vleky, případně dětské. Celkem na Špičáku může na sedmi vlecích a lanovce lyžovat 6260 lidí za hodinu.

Také sjezdovky nezklamou. Kvalita je zajištěna denní úpravou a výkonným zasněžovacím systémem v celém středisku. Díky technickému zasněžování se zde zcela změnila i délka lyžařské sezóny. Ta se prodloužila až do dubna. Sjezdovky všech stupňů obtížnosti jsou vhodné i pro náročné lyžaře. Další letošní novinkou je večerní lyžování.
Tanvaldský Špičák je také místem pořádání řady sjezdových závodů republikové i mezinárodní úrovně.
Špičák je i přímo napojen na běžecké tratě Jizerské magistrály, a to spojnicí ze Sedla pod Špičákem na Knajpu, v délce 6 km, která je průběžně  upravována.

            

C

Olga Řezáčová
 


Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Lyže Elan pro příští sezonu

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

 

Golf - hra nejen pro bohaté

Golfová hřiště - Harrachov

  

Michelin zamířil na tenisové kurty

Premier – dokonalý nápad

Golf - hra nejen pro bohaté


Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Lyže Elan pro příští sezonu

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Stolní tenis – s čím a za kolik

Pingpong je nejen velice krásný a vzrušující závodní  sport, ale dá se 

 


copyright iTest 2003