automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

15.3.2003
poslední aktualizace 9.2. 2004

E-mail

 

Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Ať chceme, či nikoliv délka lyží se stále zkracuje. Důvodů je několik. Jedním z hlavních je fakt, že moderní  technologie zajišťují  lepší stabilitu i u kratších lyží, a to výrazně více než tomu bylo například v pionýrských dobách „Carvu“.  „Carving ski“ jsou také díky svému tvaru i podstatně ovladatelnější než byly lyže klasické. Nové výrobní technologie jsou zajímavější i pro výrobce. Na druhé straně je i  mnoho lyžařů, kteří carving a současné velmi krátké lyže „bojkotují“. Někteří proto, že prostě na nové lyže nemají, jiní  považují tento směr za zavádějící a klasické lyže za poslední „slušné“ lyže na trhu. Podle našeho názoru jedním z nejlepších řešení /a to nejen pro  ortodoxní zastánce „klasiky“ / jsou současné „carving obřačky“. Mají totiž  všechny výhody klasických,  i carvingových lyží. Rozhodli jsme se proto dát je pod redakční drobnohled.

Jak jsme testovali

Na rozdíl od prvních testů lyží v časopisu /našeho vydavatelství/  OLYMP TEST, který byl prvním  v ČR, který lyže začátkem devadesátých let komplexně testoval, jsme se rozhodli tentokrát otestovat pouze obřačky.  Domníváme se, že jsou nejlepším řešením nejen pro ortodoxní „klasiky,“ ale i proto, že tyto lyže poskytnou nejlepší „svezení“  na dnes již v drtivé většině dobře upravovaných českých sjezdovkách.  

Kde jsme testovali

na několik výjimek  jsme všechny lyže testovali v českých horách, převážně v Krkonoších. A proto vám kromě testů lyží přineseme i testy lyžařských středisek.

Co jsme testovali

Jak již bylo řečeno tentokrát pouze „obřačky“ a Allroundy. Zkoušeli jsme převážnou část značek, které patří ke špici. Nesnažili jsme se však o komplexní zhodnocení, spíše jsme se zaměřili více na ty modely, které nás zaujaly. Na rozdíl od minulých testů  jsme  netestovali vše zároveň. Použili  jsme metodu pracovně nazvanou „pavouk“ tedy lyže jsme rozdělili do skupin většinou po čtyřech modelech. Ty nejlepší z každé skupiny se pak postupovaly až do „finálové čtyřky“. Tento systém sice není zcela obvyklý a jako každý má i své nevýhody, má však naopak několik základních výhod. Jednotlivé skupiny jsou testovány v odlišné dny, čímž je každému modelu věnována maximální pozornost. Při menším množství lyží celý test probíhá velmi pružně. Nevýhodou je pouze fakt, že není vždy vše k dispozici  „právě teď“. To však není problém veliký protože při jakékoliv pochybnosti jsou zařazeny i do další skupiny.

ELAN

Jak již jsme naznačili včera, lyže Elan výrazně potěšily. I když patří k absolutní špici, jejich ceny jsou velmi příznivé. Ale konkrétně. Testovali jsme tři modely.

GSX Race

   

Nás zaujaly  nejvíce. Jsou sice určeny závodním a špičkovým lyžařům, ale nenechte se zastrašit. Tato lyže sice není vhodná  pro ty, kteří se chtějí pouze „vozit“, ale v případě že budete ochotni vydat trochu síly se vám tyto lyže odvděčí. Podle našeho názoru jsou výborné  zvláště pro ortodoxní klasiky. Důvod je jednoduchý. Jsou  jedny z těch, které drží velmi dobře stopu a nepodléhají vibracím, zároveň však v případě potřeby ochotně „točí“. Na rozdíl od většiny „klasických „carverů je práce v obloucích relativně náročná na sílu, ale o tom to je. Jestliže, jsme našli konkurenční  „obřačky“ s podobnými vlastnostmi , pak byly výrazně dražší. ELAN RACE GSX se proto s doporučenou cenou 13 099 Kč staly v našem testu lyžemi s nejlepším poměrem cena výkon. Žádný dobrý lyžař si dle našeho názoru  nemůže   na nic stěžovat. Tato lyže totiž spojuje snad všechny možné výhody. Má výbornou stabilitu, je  rychlá, velmi dobře točí, a je za výborné peníze, prostě alespoň dle našeho názoru super.

Dual X

 

Je lyží se stejnou geometrií jako má  GSX pouze je měkčí. Výhodná je především pro ty lyžaře kteří nechtějí „dřít“ a přitom  mít radost s kvalitní jízdy. Při zvolení kratší lyže /ideálně plus mínus nula, tedy stejně vysokou jako lyžař/ zvládá perfektně i krátké oblouky a je lyží velmi univerzální. Také doporučená cena 11 669 korun se nám zdá lákavá.

S 12.0  ALLROUND

   

Také tímto modelem Elan dokazuje, že  kvalitní lyže u něj  nejsou pouze závodní obřačky či slalomky, ale že sortiment velmi dobrých lyží je v jeho kolekci podstatně širší. „S dvanáctky“ jsou samozřejmě více točivé a do oblouku jdou velmi ochotně. Přitom však i ony jsou prosty vibrací a nepříjemných zvuků. Překvapivý je fakt, že přes doporučení délky –5/-15 relativně dobře vedou, My jsme se však u tohoto modelu shodli na ideální délce plus mínus nula. Cena 12 689 Kč. I zde za své peníze dostanete dle našeho názoru velmi kvalitní výrobek, za  který by jste u jiného výrobce byli nuceni sáhnout do kasy mnohem hlouběji. 

K2

I když v posledních letech se na světový pohár nijak moc nesoustředí, neznamená to, že by tato americká firma neuměla výborné lyže. Ba právě naopak. My jsme zkoušeli dva modely.

axis x

   

Axis X se nám velmi líbila svými vyváženými vlastnostmi. Je  snadno ovladatelná a působí dojmem stability a jistoty. Její dobré ovládání usnadňuje konstrukce Torsion-Box. Vyniká nejen univerzálností, ale velmi dobré vlastnosti má i na ledě. To ji řadí mezi lyže, se kterými se můžete vydat na nejrůznější terén. Tato lyže se líbila všem členům našeho testovacího týmu, a to jak odborníkům, tak i rekreačním lyžařům. Jednou z jejích vlastností je, že čím déle na ní jezdíte, tím lepší pocit z jízdy máte.
Geometrie: 107/70/97. Rádius:  20m při 181cm. Tento model je dodáván v těchto délkách
160,167,174,181 cm.  Cena s vázáním +IBC je 16 815 Kč. V druhém pokračování vás seznámíme s vlajkovou lodí K2 Mach XR.

Völkl

Výbornou kolekci pro příští rok připravil Völkl „Šedesátková“ řada je opravdu velmi dobře doladěná. I zde jsme  zkoušeli závodní obřačku a jako druhý  model jsme vybrali model supersport.

P 60 GC Racing

         

Na první pohled působí tato obřačka velmi jemně až subtilně. To se však změní ihned poté co s ní vstoupíte na  sníh. Je nejen velmi klidná a přesná, ale i při razantní jízdě působí dojmem absolutní jistoty. Drží velmi dobře na ledě a je skvělá a brilantní  i v případě, že zvolíte délku plus mínus nula. Tedy na obřačky lyže relativně krátké. Právě velmi dobré vyvážení vlastností  dovedlo tento model  k velmi dobrým výsledkům v našem testu. Geometrie:108 65 94 délky 178/18,4 183/19,6 188/20,8   106 63 92 pro délky 168/17,2 a173/18,3 

Superstar ******

                        

Poslední lyži, kterou v tomto díle  představíme, je model Superstar. Ta konstrukčně i materiálově vychází z upravených Racingových  modelů. Geometrie: 114, 68, 99 Radius při délce 177cm 15,3 metru. Tento model je o poznání měkčí. Přesto však se chová  dobře i na ledu. Kratší doporučená délka oproti P60 z této lyže dělá velmi dobrou univerzálku.

Díl 2 - zaujaly nás nejen obřačky

Další tři modely lyží, které jsme se rozhodli pro vás otestovat v letošní zimní sezoně 2003/2004 jsou z různorodých kategorií. Všechny tři nás však velmi zaujaly. Rossignoly 9X jsou podle našeho názoru výborné, zatímco minulý model v této kategorii nás tak nezaujal, Dynamic VR 27 si vzpomněl na nejlepší chvíle značky. Je výborný a neuvěřitelně univerzální. Třetí z vybraných K2 Mach SL dokázaly, že když se to umí tak i velmi krátké slalomky mohou být velmi „klidné“ i v delších obloucích. Příští testy uveřejníme již za necelý měsíc. Budou to první modely pro následující sezonu 04/05.

Dynamic VR 27 geant

   

Chovají se dle pověsti, která je předcházela. „Vrka“ navazují velmi úspěšně na to, co kdy bylo u Dynamicu výborné. Jsou velmi dobře ovladatelné, drží stopu, jsou komfortní. Oproti klasickým obřačkám jsou trochu víc točivé, oproti slalomkám více drží směr. Tedy allroundy? Také ne. Zdá se nám, že v tomto směru jsou více „race“ tedy více „závodní“. Musíte s nimi trochu víc pracovat, ale jste zato také více odměněni. Tedy alespoň z našeho pohledu jsou to lyže pro ty, kteří chtějí carvy co nejvíce podobné závodním, avšak nemohou se rozhodnout pro obřačky či slalomky. Jízdou na nich získáte výborné sportovní zážitky a zároveň pozoruhodnou univerzálnost vašeho nového „nádobíčka“.
Doporučená cena s vázáním X412 je 17.250,-
Geometrie 107/85/97, poloměr 15 m při 170 cm.

K2 Mach SL

   

I když v našich  testech jsme se zaměřili především na na „obřačky“, udělali jsme pár výjimek s allroundy. Toto je však jediná v oblasti slalomek.
Jsou lyže jejichž vlastnosti jaksi očekáváte (podle konstrukce či vykrojení, délky nebo modelového označení) a jiné, které vás přesto překvapí. A právě takové jsou K2 Mach SL. Když míním překvapení, myslím tím překvapení v tom nejlepším slova smyslu. Přestože v našem týmu převládají mírné sympatie k „obřačkám“ vzhledem k některým vlastnostem, o kterých jsme několikrát psali, tedy menší stabilita u většiny krátkých carvů, a tím i do jisté míry větší riziko zranění, časté kmitání lyží atd., K2 Mach SL jsou příkladem toho, jak i krátké slalomky lze udělat tak, aby těmito méně vhodnými vlastnostmi netrpěly. Přestože samozřejmě díky své geometrii výborně točí a perfektně a přesně reagují, jsou velmi klidné i když je více pustíte. Tedy, přestože jsou určeny pro slalom, tak si na nich můžete dovolit podstatně více. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu co mezi „SL“ je na trhu. Pro vyznavače krátkých lyží je jsou výbornou volbou, a to i v rámci poměru cena výkon. Cena je 13 280 Kč.

konstrukce:
106/64/95
18 mm vykrojení
Radius: 16 m při 174 cm
délky:
153, 160, 167, 181 cm

Rossignol Oversize 9X

    

Vlajková loď značky v obřím slalomu. Zatímco předchozí model Pulsion power, který jsme měli k dispozici nás moc neuchvátil, tento model Oversize ukazuje proč je tak úspěšný ve sjezdovém lyžování. Umožňuje agresivní jízdu, drží stopu, je přesný a přitom velmi klidný. Při jízdě vytváří pocit jistoty a vyniká plynulými oblouky.
snad jedinou "vadu na kráse" je trochu vyšší cena, která s v setu s nejlepším vázáním činí 23 390 Kč.
Geometrie 109/68/92, poloměr 21m při délce 181 cm - tento model jsme také testovali.

                                       

redakce iTest

Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

 

Lyže Elan pro příští sezonu

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Stolní tenis – s čím a za kolik

Pingpong je nejen velice krásný a vzrušující závodní  sport, ale dá se 

 


copyright iTest 2003