automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

 
sport - golf

15.12.2003

E-mail

  

 

V zimě na golf do Tunisu

Všude leží sníh, mrzne a vaše golfové vybavení doma zahálí. Možná občas své nádobíčko provětráte v některém z indoorů, abyste nevyšli ze cviku, ale toužebně očekáváte jaro a možnost hry na hřišti. Pokud si chcete prodloužit sezonu a na jaře se netrápit se švihem, pak je zde řešením hra v oblastech, kde se hraje golf i v zimě.
My jsme vyzkoušeli a můžeme doporučit Tunis. V zimě zde panuje příjemné středoevropské jaro. Podnebí na severu a na pobřeží je středomořské, vnitrozemí a jih země má polosuché klima. Do Tunisu poletíte dvě hodiny a golfistům zde přeje počasí. Průměrná teplota v zimě je 15
0C, letní okolo 300C s menšími výkyvy. 

Tuniská golfová hřiště vytvářejí řetěz, který se táhne od metropole Tunisu na severu, podél celého pobřeží, až na jih k ostrovu Djerba. Všechna hřiště mají velmi dobrý standard a příznivé ceny – za denní green fee zaplatíte 900 – 1200 Kč. Dá se na nich hrát po celý rok a golfová turistika je doplňována cenově přístupnými sportovně relaxačními pobyty v luxusních hotelech s výborným servisem
.
 Nejlepší hřiště v Tunisu je prý Tabarka ( tu jsme vyzkoušeli a byli spokojeni, tvrzení o nejlepším hřišti zprostředkováváme od golfistů znalejších místních poměrů). Hřiště kolem El Kantaoui a Hammametu jsou prý sicekrásná, ale jsou plná.



Hřiště v Tabarce je obklopeno nádhernými horami a lesy s výhledem na moře. Má 18 jamek, délku 6 300 m s 18 jamkami, par 72. Najdete zde i cvičné (golf school), 9 jamkové hřiště s 1 400 m, má jak „putting“, tak i  „pitching“ green a
driving range. Jamky 3, 4, 5 se hrají přímo podél mořského břehu, u 16 a 17 jsou umělá jezera a na jamku 18 hrajete přes jezero. I zkušení zde přišli o několik míčů, ale na druhou stranu zde chodí mladí tunisané s pytlem míčů, které poztráceli a utopili golfisté před vámi a nabízejí je za 1 TD. Golfové hřiště navrhl kalifornský architekt Ronald Freal jako kontrast mezi pouští a mořem. Některé jamky jsou dost obtížné, takže pokud nejste dobrý golfista, nebo se vám výjmečně nebude hra dařit, budete mít dojem, že roklí a olivových hájů je zde příliš. olivovníky  Část fervejí lemují olivovníky, je zde nutno hrát technicky, přesně a s rozvahou.

 




foto z golfu Tabarka

Když se v Tabarce nabažíte golfu, pak jsou zde ideální podmínky pro potápění.
Vzhledem k tomu, že přiletíte letadlem, tak asi uvažujete i o tom, jak se budete přepravovat. Nejlepší, nejjednodušší a také nejlevnější je využít místní taxi. Taxikáři jsou velmi ochotní, vstřícní a neokradou vás. My jsme taxi hojně využívali a nikdy jme neplatili více než 2 TD – cca 40 Kč – za vzdálenosti do 5 km. Navíc hotely jsou v těsné blízkosti golfového hřiště. Výhodou Tabarky je i to, že turismus se zde začal rozvíjet (na  rozdíl od oblasti Hammametu) asi před sedmi lety, většina velkých hotelů je ještě nových, všude se tu setkáte s ochotou, perfektním servisem a především ještě krásnou přírodou. Domluvíte se tu anglicky, francouzky a v některých obchůdcích dokonce i česky.

Tabarka je vzdálená 170 km od hlavního města Tunisu, leží v zálivu, chráněná ostrovem, obklopená horami Khroumirie, pokrytými mimózou, korkovými duby a borovicemi. Toto lázeňské a rybářské městečko je proslulé svými krásnými plážemi a skalnatým pobřežím, které je rájem pro podmořský lov. Městu vévodí jednak janovská tvrz ze 16. stol.Jednak tzv.Jehlice, pozoruhodné monolitní Skály vysoké asi 20 m, které rozhodně stojí za viděnou. Antická Thabraca,nejdříve fénická obchodní stanice, byla důležitou v době římské nadvlády, ve 3.-4. stol., zvláště díky pří-stavu. Velikou epochou bylo období křesťanství, mnoho klášterů, bazilik a kaplí z ní učinilo jedno z nejdůležitějších biskupství Afriky.Celý středověk byl pro Tabarku obdobím letargie, až v 16. stol. se stala místem boje mezi Španěly, Turky, Italy, posléze Francouzi. Byli to Francouzi, kterým se podařilo koncem 18. stol. Získat výsadní právo na lov korálů. Za 2. sv. války byla Tabarka opěrným bodem francouzské armády.
Dnešní Tabarka nabízí krásnou pláž, procházky po okolní přírodě. V červenci a v srpnu se stává obrovskou prázdninovou kolonií. Tehdy probíhá festival, který nabízí nejrůznější aktivity: sport, umělecká představení, setkání. Pořádá se letní univerzita za účasti domácích i zahraničních zájemců. Všichni se snaží lépe poznat Tunisko a jeho arabsko-islámskou kulturu


Teplotní tabulka

tepl.vzduch 

 leden 

únor 

 břez 

dub 

květ

červ 

 červc. 

srpen 

 září 

říj 

list. 

pros. 

přes den 

14 

16 

18 

21 

25 

29 

32 

30 

30 

25 

20 

16 

v noci 

6 

7 

8 

10 

14 

18 

20 

20 

19 

15 

10 

7 

 vody 

15

14 

14 

15 

17 

20 

23 

25 

24 

22 

19 

16 

Další golfová hřiště v Tunisku 

Carthage Golf Club
První hřiště v severní Africe, založeno v roce 1935 a považováno za oázu svěžesti díky své poloze mezi eukalyptovými stromy. V jeho blízkosti se nacházejí slavné vykopávky starověkého Kartága, museum Bardo a půvabné město Sidi Bou Said. Golfové hřiště je 18jamkové, par 66 a kromě množství eukalyptů ho zkrášlují i dvě jezírka. K dispozici je samozřejmě putting green a driving range.

Citrus Golf Club, Hammamet
Komplex hřišť vysokého standardu na mezinárodní úrovni. Rozkládá se na 122 hektarech půdy pokryté zčásti olivovníky. Tři hřiště mají celkem 45 jamek. Golf resort se skládá z "Les Oliviers" a "La Foret", která mají po 18 jamkách, z 9jamkového "executive course" a rozsáhlé driving range pro 120 hráčů a dalších cvičných ploch. Les Oliviers je více chráněn před větrem a je na hraní trochu lehčí. La Foret je vzhledem k větru obtížnější, ale nabízí krásné pohledy a výhledy.

Yasmine Golf Club, Hammamet
Dominatou 18jamkového hřiště, par 72, o délce 5771 metrů je architektonicky originální sněhobílá silueta klubovny s komfortním zázemím a dokonalým servisem. Přehledné ferveje a mnoho různých možností úderů dělají z tohoto hřiště místo vhodné i pro začínající golfisty.

Palm Links - Monastir
Nový 27jamkový komplex (18 + 9) s kruhovitým driving rangem a chipping a putting greeny je vhodný pro začátečníky. Hru na rovinatém 18jamkovém hřišti zpestřují palmy na fervejích a vodní překážky. Jamky 14, 15 a 16 leží mezi dunami přímo u moře.

Golf Flamingo - Monastir
Jedno z nejkrásnějších hřišť severní Afriky. Osmnáctijamkové hřiště, par 72 je velmi zajímavé jak z přírodního, tak herního hlediska. Nabízí překrásné pohledy na moře a na daleko se táhnoucí slaná jezírka. V zimním období nabízí golf klub zdarma dopravu na hřiště pro hotelové hosty v Monastiru.

Golf Port El Kantaoui - Sousse
Tři různá, mezi sebou navzájem kombinovatelná 9jamková hřiště, par 36 o celkové délce 5260 metrů. Jsou umístěná podél pláží a na pahorku vysokém 75 metrů, porostlém stovkami olivových stromů na ploše více jak 100 hektarů. Poslední jamky jsou obklopené dunami, palmami a mořem a představují krásnou zelenou oázu.

Djerba Golf Club
Djerba je považována za ideální golfovou destinaci, kde je možno hrát golf po celý rok. Architektem hřiště byl Martin Hawtree, který zde velmi zajímavě zkombinoval mistrovské 18jamkové hřiště dlouhé 6196 metrů, par 73 a 9jamkové hřiště o délce 2685 metrů, par 36, na mořském pobřeží pod datlovými palmami. Hru ztěžují bankry, písečné duny a vodní plochy. Golfistům je k dispozici driving range pro 40 hráčů, 6 putting greenů a golfová akademie.

 Olga Řezáčová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olga Řezáčová
 

    

John Letters Club
Golf - hra nejen pro bohaté
Golfová hřiště - Harrachov

Golf a Country Club Prague – Hodkovičky

Golf Klub Čertovo Břemeno

Golfové hřiště Grabštejn


 

Michelin zamířil na tenisové kurty

Premier – dokonalý nápad

  

Golf - hra nejen pro bohaté

Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Lyže Elan pro příští sezonu

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

 

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Stolní tenis – s čím a za kolik

Pingpong je nejen velice krásný a vzrušující závodní  sport, ale dá se 

 


copyright iTest 2003