automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

    sport - golf

15.4.2003

E-mail

  

 

Golf – hra nejen pro bohaté

Golf – hra gentlemanů s přísnou etikou a pro lépe situované. Dříve to tak vskutku bylo. Dnes je situace trochu jiná. Golf sice i u nás zůstává hrou se specifickou etikou, ale už zdaleka není jen pro bohaté, naopak je to hra přístupná široké veřejnosti. Líbí se vám a chcete se také stát golfistou? Není to až tak složité. V našem seriálu o golfu vám poradíme jak na to.


Ke hraní golfu potřebujete vybavení – hole a míčky, určité dovednosti a znalosti a golfové hřiště. Hole se dají sehnat v mnoha variantách a cenových relacích. Můžete je pořídit v nejzákladnější variantě od 5 – 6 000 Kč až po hole za 100 000 Kč. Investovat, alespoň zpočátku budete muset asi na tréninky, které vás naučí základům. Knih hraní golfu bylo sice napsáno dost, nicméně praxi ničím nenahradíte a navíc byste mohli získat špatné návyky, které se pak těžko likvidují. Hodina s trenérem stojí od 200 do cca 500 Kč, podle toho kde a s kým. To je nutné k tomu, abyste se mohli stát členem golfového klubu a získali tzv.Zelenou kartu, která vám dává možnost hrát na všech golfových hřištích. I když to, alespoň pro začátek není podmínkou. Ale jistě výhodou. Pokud se stanete členem golfového klubu, pak ve svém klubu neplatíte poplatek za hru na hřišti -  tzv. Green fee.  Platíte ale roční klubový poplatek – ten se pohybuje v hodně velkých cenových rozpětích od cca 2 000 Kč – na nových ještě nezavedených hřištích po cca 33 000 Kč – to jsou například Mariánské Lázně.
Členství v golfovém klubu si ale musíte koupit. Nové kluby, které mají málo členů nabízejí členství od 15 000 Kč (postupně se ale cena zvyšuje podle toho jak se zlepšuje kvalita hřiště a zvyšuje počet členů). V renomovaném golfovém klubu stojí vstupní poplatek cca 200 000 Kč, ale také záleží na tom zda ještě nové členy přijímá. Členství v klubu je prodejné a dědičné. Tak se může stát i vhodnou investicí. Pokud budete chtít hrát jiném než klubovém hřišti, tak platíte Green fee – poplatek za hru, které se pohybuje od 200 do 1500 Kč. Zase podle toho jaké hřiště zvolíte a podle toho zda hrajete ve všední den nebo o víkendu.

Členství v klubu a Zelená karta, ale není pro začátek podmínkou. Hrát můžete i na veřejném hřišti, kde Zelenou kartu nepotřebujete. Také se můžete zaregistrovat v CMR neboli Centrální mimoklubové registraci takže nemusíte hned být členem žádného klubu, a přitom máte veškerá práva jako ostatní. Po tom, co u některého z profesionálů složíte zkoušku základní způsobilosti (Zelenou kartu), vás CMR zaeviduje a po dobu tří let, než se rozhodnete, zda u golfu vůbec zůstanete, anebo který klub bude pro vás nejvhodnější. Zde stojí roční poplatek 2 000 Kč.

V současnosti je v České republice 58 golfových hřišť (a další se stále staví). Sice to například v porovnání například s Rakouskem není mnoho, ale rozhodně každý ve svém okolí vhodné hřiště najde.  Golfová hřiště jsou u nás většinou devíti jamkové, 13 klubů má osmnácti jamkové, některé mají 27 jamek – 18 + 9.  Bez zelené karty můžete hrát pouze na veřejném hřišti.

Trénovat můžete na driving range – cvičném odpališti, každý klub jej má a každý klub má i trenéra, případně můžete trénovat i v hale.

V příštím díle vás seznámíme s golfovými hřišti a možnostmi tréningu.

A na závěr jeden příhodný citát: John Cunningham: "Golf je hra, při níž se položí míček o průměru půl inche na míč, který má v průměru 8000 mil. Cílem je zasáhnout míček, ale né ten větší míč."

Olga Řezáčová


 

Golfová hřiště - Harrachov

Golf – hra nejen pro bohaté

 

Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Lyže Elan pro příští sezonu

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

 

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Stolní tenis – s čím a za kolik

Pingpong je nejen velice krásný a vzrušující závodní  sport, ale dá se 

 


copyright iTest 2003