automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

 
sport - golf

15.12.2004

E-mail

Irsko: drsná země, jemná whiskey. Tullamore Dew.

Tullamore Dew protéká irskými hrdly už 175 let. Ir ví, jak vyrábět poctivou whiskey. První pramáti všech jemných whiskey vypálili v drsné irské vesnici před patnácti staletími. A je to právě Tullamore Dew, která stojí hrdě na špici této specifické evoluce.

Její tajemství pochází z hrabství Offaly v malebném irském městečku Tullamore. Za branami místní palírny připravil Michael Molloy první whiskey pod značkou Tullamore. Offaly oplývalo bohatými poli i křišťálovou vodou, tedy vším nezbytným, co může drsná irská příroda jemné whiskey nabídnout.

Chuť Tullamore Dew vychází z tradiční irské receptury. Ta se nejdřív rozšířila do nejbližšího Skotska a pak dál do Nového světa. Proto tolik podobností irské whiskey se skotskou whisky. Skotové ale suší svůj sladový ječmen nad hořící rašelinou, takže z whisky je pak cítit kouřová vůně. Irská whiskey se suší horkým vzduchem a do destilované směsi se přidává trocha nesladového ječmene, který whiskey dodává tu pravou chuť.

Irská whiskey prochází trojitou destilací. To je víc, než kolikrát se destilují ostatní whisky světa. Americký bourbon, jehož základ navíc tvoří hlavně kukuřice, a ne ječmen, prochází destilační kolonou dokonce pouze jednou. Irská whiskey je díky tomu čistá a jemná, zůstává ale přívětivě silná.

Čerstvá alkoholová směs, posbíraná ze stěn destilační aparatury, má tři roky na to, aby se z ní v dubových sudech stal skutečný základ pro Tullamore Dew. Tři roky jsou nejkratší doba, po kterou whiskey v sudech zraje. Do lahví Tullamore Dew se ale destilát dostane většinou až potom, co v sudech strávil pět až osm let.

V sudech, v nichž mladá whiskey tráví tolik času, předtím zrál bourbon nebo sherry. Ze sudu tak do whiskey prostoupí další svůdné vůně a chutě. Samotná Tullamore Dew pak vzniká „alchymistickými“ postupy – mícháním různých ročníků a druhů základních destilátů. Během míchání finální směsi rozhoduje každý detail. Palírenští mistři ale svoje řemeslo dokonale ovládají už desítky let a jejich  postup zaručuje, ze každý rok má Tullamore Dew naprosto stejnou, vysokou kvalitu.

Tullamore Dew si můžete koupit i dvanáctiletou. Dlouhá léta zrání ještě umocní její chuťové vlastnosti a dají beze zbytku vyniknout mohutnému potenciálu této exkluzivní whiskey. Na špici produkce pak je raritní Tullamore Dew Heritage. Není divu, že whiskey Tullamore Dew sbírá jedno ocenění za druhým. Jmenujme jen ta nejprestižnější z posledních let: Zlatá medaile na International Spirits Challenge v Londýně pro Tullamore Dew a Tullamore Dew Heritage, dvě zlaté medaile na San Francisco World Spirits Competition pro Tullamore Dew 12 Years Old.

Tyto úspěchy vyniknou ještě více, uvědomíme-li si, že irská whiskey neměla jednoduchý život. Až do konce 19. století Irové vyráběli nejpopulárnější whiskey v Británii. Pak znenadání přišla vlna zájmu o whisky míchanou ve Skotsku. K tomu se přidala prohibice v USA a obchodní válka s Anglií. Irové tak přišli o veškeré významné exportní trhy, protože k Velké Británii musíme započítat celé britské impérium.

Když pak padla americká prohibice, zdecimovaní irští výrobci whiskey nebyli schopni zaplnit trh, na kterém si rychle upevnila pozici skotská whisky. K završení této irské smůly si za druhé světové války Američané, sloužící ve Velké Británii, navykli na místní skotskou a chuť na ni si přivezli s sebou domů.

Irská whiskey se vzpamatovala až mezi lety 1966 – 1972. Tehdy se poslední přežívající výrobci spojili a vrátili ji mezi nejvyhledávanější alkoholické nápoje. A Tullamore Dew se svou jemnou, hladkou chutí, nádechem dřevěného uhlí a vůní zlatého ječmene je tou, která vede. Jak si Tullamore Dew milovník skvělé whisky nejlépe vychutná? Rozhodující je pochopitelně osobní vkus; výrobci však doporučují dát si ji půl na půl s pramenitou vodou. Nejrozšířenějším způsobem konzumace je ovšem ‚jen tak‘ anebo s několika kostkami ledu. Každý má možnost najít si svůj vlastní způsob, jak pít Tullamore Dew.

    

Golf - hra nejen pro bohaté

Golfová hřiště - Harrachov

Michelin zamířil na tenisové kurty

Premier – dokonalý nápad

   

Golf - hra nejen pro bohaté

Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Lyže Elan pro příští sezonu

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Stolní tenis – s čím a za kolik

Pingpong je nejen velice krásný a vzrušující závodní  sport, ale dá se 

 


copyright iTest 2003