automobily | sport | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

16.2.2006

E-mail

 

Testy lyží 2005/2006

                                                                          aktualizováno 16.2.2006    

Veškeré testy jsme provedli na sjezdovkách Tanvaldského Špičáku, převážně v únoru a březnu roku 2005. Poslední aktualizace proběhla 16.2.2006.

Kategorie Slalom SL  


Nordica Dobermann SL R (155 cm
)

Elan SLX (165 cm )

Dynastar Speed 63 Omeglass (165 cm )

Rossignol  9S Ti model 2005-06 (165 cm)

Stoeckli Laser SL Word Cup  model 2005-06 (165 cm)  

Blizzard Sigma SLR IQ  (165 cm)

SPORTEN
AHV 06 race edition SL (165 cm)

Rossignol 9 S Wor
ld Cup (165 cm)
 

LUSTI  RT race tecnolologies SL (165 cm)

Kategorie obří slalom GS

Nordica Dobermann GS Word Cup (185 cm)

Stoeckli Laser GS  Word Cup  model 2005-06  (182 cm)

Lusti TRT GS (185 cm)

Kategorie Racecarver

Dynamic VR27 Geant (181 cm)

Rossignol 9X  Ti model 2005-06 (181 cm)


Testovali jsme za různých podmínek, v drtivé  většině však na dobře upravených svazích, s tvrdým přemrzlým sněhem.  Právě na tomto povrchu  se nejlépe pozná jaký ten který model opravdu je, jak drží a jak se chová v náročných situacích. Mnohokrát jsme si ověřili, že v současné době používá většina výrobců u dražších modelů tak pokroková technologie včetně  podobné geometrie, že za normálních okolností se vlastnosti  lyží ve stejné třídě stále přibližují. Platí to například na lehčím sněhu, nejpatrněji pak ve třídě „race“.  „Hodina pravdy “ přichází pak především na ledě a přemrzlém sněhu, kde se již  jednotlivé modely nejvíce odlišují.

Hodnocení  - naše testy jsou testy spotřebitelskými. Hlavním cílem je  stanovit co možná nejobjektivnější hodnocení jednotlivých modelů při praktickém používání. Protože se soustřeďujeme především na Top modely jednotlivých značek, mohou pomoci  i jako  návod pro případného zájemce o pořízení špičkové zimní výbavy. Stále totiž platí, že vysoká cena nemusí vždy znamenat i nejvyšší kvalitu. Snažíme se proto  usnadnit orientaci v často nepřehledných či zmatených textových materiálech či prospektech jednotlivých dovozců, nehovoře o hodnocení v obrovských „megatestech“. Testujeme odlišně. Především v každé z vybraných skupin vvbíráme  modely, které nás nejvíce zaujaly. Ty pak postupují do dalších testů. Ty nejlepší pak absolvují i nejvíce času „na sněhu“ a to v široké škále podmínek. Domníváme se, že i toto časové rozložení přispívá k co neobjektivnějšímu hodnocení.

Lyže byly hodnoceny podle následujících kategorií :

*Vhodnost lyže pro určitou kategorii lyžařů – podle vyspělosti lyžaře

*Chování lyže při jízdě – krátký, střední, dlouhý oblouk, přímá jízda, a to podle rychlosti nízká, střední a vysoká.

*Ovladatelnost (přechod z hrany na hranu, nakrojení, vedení a ukončení oblouku), tak zvaný rebound lyže ( schopnost vracet energii  akumulovanou ohybem lyže při průjezdem oblouku při jeho ukončení ) a živost lyže ( utlumená, živá). 

Kategorie Slalom SL  

Nordica Dobermann SL R , délka 155 cm, krojené r 13 m, vázání Marker, závodní podložky a deska Vist – kategorie SL World Cup, závodní lyže pro světový pohár žen.  

     

Tyto lyže jsou skutečným závodním strojem. I přes svoji délku byli naši testéři opravdu spokojeni. Lyže je tvrdá, stabilní i při vyšších rychlostech. Nakrojení a vedení oblouku je ryze závodní, přechod z hrany na hranu rychlý. I přes to, že jde o ryze závodní model, jsou tyto lyže příjemné, dobře vyladěné. Zvláště jsme oceňovali držení na ledě a dobré chování při měnících se sněhových podmínkách – ledové plotny a nahrnutý sníh. Podle našeho mínění jde o opravdu špičkové lyže na nejvyšší dosažitelné úrovni. Stejně jako u lyží Nordica pro obří slalom je překvapením velmi pozitivní ohlas od vyspělých, ale nezávodních lyžařů, kteří navzdory běžným názorům o nevhodnosti špičkových produktů pro běžného uživatele byli výrazně spokojeni.

Je dobré připomenout  že oboje testované lyže Nordica byly opravdu špičkově připraveny, skluznice nabroušená a navoskovaná a také tunning hran byl proveden špičkově. Skutečně lyže připravené pro závodníky a profesionály. Dále je třeba vyzdvihnout design lyží Nordica. Podle našeho názoru patří tyto lyže mezi lyže s nejpovedenějším designem, jsou elegantní, nevtíravé a přesto výrazné. Navíc zvolené barevné kombinace dobře ladí i s mejmodernějšími trendy lyžařské módy.

Elan SLX (165 cm ) r=11,7m, deska a vázání VIST, podle údajů dodavatele jde o lyži ze závodního oddělení.  

Typická lehčí slalomka, vhodná od téměř začátečníka až  pro atletického lyžaře (hmotnost cca 100 kg). Velmi dobré vlastnosti lyže od rekreační jízdy až po tvrdou sportovní jízdu. Velmi vhodná i pro fun carving. Při jízdě je lyže klidná a to i při delším oblouku ve vyšší rychlosti, pouze při přímé jízdě vyšší rychlostí klepou mírně špičky a je nutné do nich tlačit. Ovladatelnost je velmi dobrá, přechod z oblouku do oblouku rychlý snadný, zahájení oblouku slalomové, ukončení ryze závodní. Jízda po hranách i ploše bez problémů. Jedinou nevýhodou je že drží hůře  na ledě než některé námi testované modely v této kategorii.  Rebound a živost lyže jsou velmi dobré. Lze doporučit pro špičkové sportovní lyžaře a i pro pokročilejší začátečníky. Při nezávodní fun carvingové jízdě poskytují mnoho radosti při snadném ovládání. Tradičně již patří mezi modely s nezajímavějším designem.

Dynastar Speed 63 Omeglass (165 cm ), deska a vázání Look P10 Lifter, špičkový prodejný model pro závodní slalom.  

Špičková prodejní slalomka, pravděpodobně jedna z nejlepších lyží, kterou lze normálně koupit v obchodě. Je vhodná pro sportovního, vyspělého lyžaře až po závodníka na úrovni  mistrovství republiky. Velmi dobré vlastnosti při sportovní a tvrdé, závodní jízdě. Klidná a spolehlivá, vynikající v rychlých, zavřených obloucích a to i  v delších. I při přímé jízdě klidná, dostatečně utlumená. Lyže jde z oblouku do oblouku rychle, nakrojení oblouku ryze slalomové, výjezd po hraně jak ze světového poháru. Vynikající na led a tvrdý preparovaný sníh  Pro závodníky a velmi dobré sportovní lyžaře opravdu dobrá volba, skutečné překvapení.  

Rossignol  9S Ti  (165 cm) deska a vázání Rossignol Axial 140 PRO, špičková prodejní slalomka Rossignolu

Velmi kvalitní prodejní verze závodních slalomek. Proti modelu 2004-05 je mnohem lépe odladěná a vyvážená.  Je vhodná pro sportovního lyžaře až po příležitostného závodníka. Při volné jízdě zvládá na úrovní i jízdu delšími oblouky při vyšších rychlostech. I při přímé jízdě je poměrně stabilní. Je velmi snadno ovladatelná, nakrojení, vedení a ukončení oblouku je velmi sportovní, pro opravdu závodní nasazení pro tvrdého závodníka není však dostatečně ostrá, to však ani není jejím posláním. Rebound a živost je vynikající, stejně tak jízda po plochách. Bez problémú na všech druzích sněhu. Pro vyspělého sportovního lyžaře vynikající volba, máte se na co těšit. 

Stoeckli Laser SL Word Cup  (165 cm), 



vázání a deska VIST, závodní lyže pro světový pohár. Další z vynikajících lyží pro sezónu 2005-06 . I přes původní určení pro závodníky na špičkové úrovni je tato lyže vhodná i pro pokročilejší sportovní lyžaře od talentovaných juniorů až po národní mistrovství. Překvapením je lehká konstrukce, lyže má malou hmotnost. Ve všech druzích oblouku na všech druzích sněhu a i při všech rychlostech jasně dokazuje svoji superioritu. Opravdu jedna z vůbec nejlepších lyží, je jen mírně tvrdší a je třeba pro závodní styl jízdy ji pořádně přišlápnout. Rebound a živost, stejně jako vedení je perfektní.

SPORTEN AHV 06 race edition SL, délka 165 cm, vázání VIST, deska VIST – kategorie závodní SL . 

  

Tyto lyže jsou jedním z největších překvapení pro naše testéry vůbec. Pod ne příliš atraktivním designem se skrývá opravdu vynikající výrobek. Lyže je vyztužena dvěma vrstvami titanalu a s jádrem ze dřeva a patří mezi vůbec nejlepší lyže, jaké jsme kdy testovali. Při osazení závodní deskou VIST jsou AHV 06 dostatečně tuhé, velmi pevné ve zkrutu a stabilní. Jsou vynikající při závodním carvingu, ale své kvality prosazují i při jízdě po plochách. Náš názor je, že AHV 06 drží na ledě  nejlépe ze všech testovaných lyží. /I když samozřejmě tento fakt  je ovlivněn i dalšími faktory jako například broušením./ Jejich stabilita i při rychlé jízdě je příkladná a jízdní vlastnosti jsou vyvážené a velmi dobré. Jejich rychlostní limit také leží výše, než u ostatních srovnávaných slalomových lyží. Podle našeho mínění patří Sportenu obrovská pochvala

Až se podaří skloubit ještě tento vynikající model s výrazným a dravým designem tak jak jej vidíme v současné době u těch nejúspěšnějších, může se Sporten 06 stát šlágrem nejen na českých sjezdovkách. . Také cena  zhruba 12 000 Kč. Je velmi příznivá. I když se může zdát co je na 12 tisících tak výhodné, pak je dobré si uvědomit, že lyže této konstrukce až na malé výjimky prodávají světoví výrobci  pouze přes továrnu nebo národního dealera (pakliže je vůbec prodávají) a stojí většinou minimálně kolem 20 tisíc. Ostatně ani tyto Sporteny zatím nejsou vždy k dostání,  zakoupit se však bez problémů dají ve firemních prodejnách.

AHV06 dostala redakční ocenění Vynikající poměr cena výkon.

Rossignol 9 S Word Cup, délka 165, r=13 m. 

Jde o čistě závodní lyži s originální World Cup SL deskouRossignol a vázním Rossignol FK 155. Podmínky - tvrdý upravený sníh, -15 stupňů mráz. Tyto lyže byly opravdu ještě lepší než jsme očekávali. I přes uměle vytvářenou pověst o náročných hůře ovladatelných  závodních lyžích o 9S platí pravý opak. Tedy podrobněji.
Ovladatelnost - lyže je snadno a příjemně ovladatelná, reaguje bleskově na sebemenší impuls. Dokonalé carvové oblouky jsou na tvrdém sněhu možné již od malých rychlostí.
Přehranění je opravdu bleskové a jistě právě proto patří 9S k světové špičce.
Jízda v obloucích - že v krátkých obloucích budou 9S vynikat se dalo předpokládat, také se to zcela potvrdilo při testech. Že však budou stejně perfektní při dlouhých obloucích, a to i při vysokých rychlostech, to bylo nečekané, ale o to příjemnější překvapení. Pokud udržíte tlak na špičky a nepojedete v záklonu, jedou 9S skoro stejně jako některé průměrnější obřačky. Již při pomalé jízdě přímo šikmo svahem vás budou špičky tahat do oblouku ke svahu, naprosto přímá jízda však není jejich parketou což pochopitelně  od slalomek ani nikdo nečeká. Pokud však zatížíte vnější lyži a pojedete i velmi dlouhý oblouk, pak jistota a stabilita je až překvapující. Lyže je zcela necitlivá na druhy sněhu, měkký, led, tvrdá pista, všude exceluje.

Závěrem - pokud má 9S nevýhody, pak jenom trochu větší váhu, a to i díky masivní desce a pak obtížnou dostupnost. 9S není běžně k mání v síti běžných sportovních obchodů. A když se ji podaří sehnat, pak cena cca 21 000 Kč s deskou, ale bez vázání je asi jejím největším záporem. Abych se přiznal, jinou slabinu jsem nenašel. Jak jsme se však dozvěděli z obeznámených zdrojů závodní 9S a9X WorldCup  budou v příští sezóně k dispozici ve větším měřítku, než je tomu v současné době.

LUSTI  RT race tecnolologies SL

Délka 165 cm, vázání VIST, deska VIST – kategorie závodní SL. Lyže obdobné sandwichové  konstrukce jako 06 race od Sportenu. 

     

Také tento model byl velmi dobrý. Na rozdíl od obřaček byly v době našeho testování  k dispozici pouze slalomky odladěné. Na rozdíl od konkurenčního AHV 06 však výběr „vhodných lyžařů“ byl trochu zúžen. Není to totiž lyže, kterou obujete a máte pocit, že jste se s ní narodili. Je nutné si na ní trochu zvyknout. Vyhráno máte tehdy, když při vyšší rychlosti výrazněji zatěžujete špičky. Pak se lyže stanou ochotnými a oddanými a splní každé vaše přání. Pakliže se vám to nepodaří, může vám vadit menší kmitání a tedy i pocit menší stability.  Proto si je  z  našich testérů oblíbili ti, kteří lyži lépe vyhověli. Což ale na druhé straně také odpovídá účelu, kterému je určena, tedy především velmi pokročilým lyžařům,  lyžařským expertům a závodníkům. Těm vyhovuje především to, že je lyže netečná k různým sněhovým podmínkám. Velmi dobře se chová  na „těžším“ sněhu, drží stejně dobře na ledu, jako se vyrovná s nahrnutým sněhem.
Lyže  jdou sice z oblouku do oblouku pomaleji, zato vedení v něm je velmi dobré. Snadná je i změna radiusu. Celkové hodnocení trochu náročnější, ale když jí vyhovíte odmění se vám výbornými vlastnostmi.


Blizzard Sigma SL FIS World Cup  model 2005-06 (165 cm), radius 13,5 metrů. Deska Vistvázání dle přání zákazníka. kategorie Race. 




Špičková závodní lyže. Blizzard zde použil novou sendvičovou konstrukci s dřevěným jádrem.Na rozdíl od většiny modelů této kategorii  zde zaměnil dva  titanalové „pláty“ za obdobné  magnéziové, které vykazují vyšší pevnost   při nižší hmotnosti. Lyže jsou dobře ovladatelné a velmi dobře drží na ledě. Umožňují rychlý přechod do jednotlivých oblouků. Při své délce 165 udivovaly i značně klidnou jízdou v dlouhých obloucích. Patří mezi  absolutně nejlepší modely které  jsme během této sezóny měli na nohou. Dle našeho názoru jsou  jedním z nejpříjemnějších překvapení této sezóny.  Dalším nepřehlédnutelným faktem je velmi dobrý poměr cena výkon.
Maloobchodní cena lyží s deskou je 13 990 Kč.

Kategorie obří slalom GS

Nordica Dobermann GS Word Cup (185 cm), 



deska Vist, vázání Marker, nefalšované závodní lyže ze závodního oddělení. Naprostá špička pro závodníka a pro velmi náročného sportovního lyžaře, nepříliš vhodná pro začínající, ne zcela dostatečně technicky vybavené lyžaře. Lyže udivuje především rychlostí a klidem. Není příliš vhodná pro malé oblouky a ani pro pomalejší jízdu. Ovšem při rychlé agresivní jízdě dlouhými řezanými oblouky je naprosto špičková. Pokud chcete vyhrát mistrovství ČR, nebo sjet jakýkoliv kopec 3 oblouky, tak jste tady doma. Přehranění je snadné, nakrojení, vedení a ukončení oblouku je obřákovité, jízda po plochách malou rychlostí obtížná., pro ne dobře technicky vybaveného lyžaře má lyže značný kolejnicový efekt, zvýrazněný ještě dokonalou předzávodní přípravou hran a skluznice. Pro závodníky je to opravdu vynikající volba.

Stoeckli Laser GS  Word Cup  (182 cm), 



r=24,2m, vázání a deska VIST,  nové provedení velmi úspěšné legendární lyže kultovního výrobce. Tato lyže je prostě to nejlepší co se dá koupit. Stejně jako u slalomek téhož výrobce je lyže vhodná nejen do branek světového poháru, ale také pro sportovního lyžaře a s jistým omezením i pro začínající mladé sjezdaře. Proti výše zmíněnému modelu Nordica jsou tyto lyže Stoeckli vhodné i pro i pro pomalejší jízdu a to i krátkých obloucích a na plochách. Ovšem čím jedete rychleji a ostřeji tím více vyniká její opravdový charakter. Ani při nejrychlejší jízdě jsme se nikdy nepřiblížili nějakým limitům, nebo omezením a to jak na hranách, tak na ploše, také nezáležena kvalitě sněhu. Naladění těchto lyže firmou Stoeckli  je výzvou pro ostatní výrobce. Je bezpředmětné rozepisovat se jednotlivých vlastnostech – naprosto všechno je vynikající, včetně nového designu.  Jediné omezení je pravděpodobně pořizovací cena.

Lusti TRT GS (185 cm)

 

prototyp závodní lyže pro obří slalom, vázání a deska VIST. Jednoznačně závodní stroj domácí provience. Tyto lyže svým celkovým charakterem poněku připomínají lyže Nordica (viz výše), jsou však ještě více obřákovité. Při prvních jízdách působila problémy skutečnost, že šlo o lyži zcela novou, poprvé na sněhu a závodně broušené hrany měli grot ( otřep). Lyže pak nechtěla z oblouku a držela na hraně jako na kolejnicích. Po cca 5 hodinách lyžování se však chování změnilo. I když nelze lyži považovat za příliš univerzální a její vhodnost pro pomalou jízdu na plochách malými oblouky není velká, má použití i mimo branky obřího slalomu, ovšem v nich je velmi dobrá, až vynikající. Pokud jsme napsali výše, že Nordica Dobermann je na tři oblouky na jeden kopec, pak Lusti jsou na dva. Ovladatelnost, vedení a ukončení oblouku jsou vyhovující, pro technicky dobře vybaveného lyžaře lahůdkové. Velmi dobrá volba pro závodníky a špičkové, rychlé lyžaře, gratulujeme výrobci – rozhodně nejlepší české GS lyže všech dob, a nejen to, jsou zcela srovnatelné, nebo i překonávající srovnatelné zahraniční výrobky. Ovšem poměr cena/výkon hovoří zcela jasně. Ještě jednou dík.

Kategorie Racecarver

Dynamic VR27 Geant (181 cm)

     

vázání a deska Atomic, r=16 m. Moderní racecarvová lyže s geometrií, která se v současnosti začíná rozsáhle uplatňovat u celé řady předních výrobců. Radiusy i u špičkových prodejních GS modelů se dostávají jednoznačně pod FIS limit 21 metrů stanovených pro závodní lyže pro obří slalom. Tuto lyži nelze dost dobře nazvat odladěnou závodní obřačkou, podle našeho názoru jde o zcela samostatný model s nově specifikovaným použitím. Lyže je vhodná od pokročilejšího začátečníka, až po technicky dokonale vybaveného špičkového lyžaře, který nevyhledává extrémně rychlou jízdu. Lyže zvládají bez jakéhokoliv zaváhání všechna druhy oblouků na všech druzích sněhu při všech rychlostech. Pouze při extrémně vysokých rychlostech je třeba pečlivěji hlídat tlak do špiček. Oceňujeme zajímavou konstrukci, jejíž některé prvky vycházející patrně z koncernové akvizice značky Volant. Další předností je velmi dobrý design. Celkově hodnotíme tuto lyži jako velmi dobrou až vynikající. Omezení vplývající z geometrie a rozložení flexe se objevují jen při jízdě extrémními rychlostmi, nebo v brankách. 

Rossignol 9X  Ti model (181 cm)

r=17,5m, vázání a deska Rossignol Axial 140 PRO, špičkové nezávodní lyže pro obří slalom. I tyto lyže vycházejí z nové filosofie, která je popsaná výše u lyží Dynamic. Ostatně snahu nenabízet opravdu závodní obřačky v běžné prodejní síti lze vystopovat v posledních letech u celé řady výrobců. Na druhé straně je však třeba říci, že tyto Rossignoly jsou opravdu povedené. Jde o lyži, která jak použitím, tak i vlastnostmi je přímou konkurencí výše popsaným lyžím Dynamic. Lyže je tedy vhodná pro širokou skupinu lyžařů – téměř od začátečníků až po instruktory a bývalé závodníky. Vzhledem k jiné konstrukci je lyže měkčí než lyže Dynamic, nicméně na ledě drží velmi dobře a nám připadá nepatrně snadněji ovladatelná. I rychlostní omezení jsou přibližně stejná jako u VR 27. Myslíme si, že volba mezi těmito lyžemi je opravdu obtížná - oboje jsou ve své kategorii vynikající. Také nový design Rossignolúm prospěl, volba je v tomto případě na uživateli, ale ať zvolí jak chce, určitě tady nezvolí špatně.

/vd, per/  

 

Tanvaldský Špičák je největší lyžařské centrum Jizerských hor. Vyniká kvalitně upravovanými sjezdovkami všech kategorií  od modré přes červenou až po  černou  sjezdovku. Středisko je vybaveno výkonným zasněžovacím systémem, který spolu se severním a severozápadním položením sjezdovek výrazně prodlužuje lyžařskou sezónu. Má mimo jiné ideální dostupnost z hlavního města, což spolu s vysokou kapacitou parkovacích míst (zdarma) vytváří ideální centrum vhodné nejen pro delší pobyty, ale i například pro jednodenní lyžování.


Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

Oceňujeme novou celokovou konstrukci, vycházející nepochybně z koncernové akvizice značky Volant.