automobily | sport | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

30.1.2006

E-mail

 

Skicross univerzální řešení 

Skicross, aneb testovali jsme zajímavé lyže Atomic a Blizzard



Už se vám  někdy stalo, že jste přijeli na kopec, kde se vám na vašich super obřačkách  nelyžovalo nejlépe? Třeba pro lyžaře „přecpaný“ či špatně upravený  úzký kopec?  Nebo naopak  vaše   slalomky se potýkaly s nekonečně dlouhými a širokými alpskými velikány a vy jste měli právě velkou chuť na dlouhé volné oblouky a na krátkých lyžích, které používáte například v Krkonoších to nebylo ono?

Takřka ideální řešení se jmenuje Supercross

Nemám rád kompromisy a už vůbec  ne v  lyžování. Určitě každý z nás zná  desítky „zaručených „superuniverzálů“, na kterých se pak nikdy ve skutečnosti nedalo moc jezdit, a to často ani za ideálních podmínek. Zkušenosti po léta ukazovaly, že požadavky na obě tyto disciplíny jsou tak odlišné, že udělat  dobrý univerzál je opravdu neobyčejně náročné. Doba se však výrazně změnila  používáním nových materiálů a tak podobně jako například titanalové desky  ve slalomkách, tak i nové technologie ve Supercrossech.

Atomic SX 10

Jestliže platí, že propagačním katalogům se dá doslova dá věřit pouze výjimečně pak tyto lyže jsou právě onou výjimkou která potvrzuje pravidlo. V tom letošním je psáno o tomto modelu  „Proč si vybírat mezi rychlým obloukem a klikatým letem šipek? SX 10 to umí všechno.“  A je to opravdu tak. „Desítka“ je velmi ochotná střihat gejzír kraťounkých obloučků stejně ochotně jako vás vozit v dlouhých táhlých s pocitem bezpečí bez nepříjemných vybrací. Slušně drží i na ledu a je prostě rozenou univerzálkou.

Atomic SX 11

Chytrá horákyně v lyžování. Umějí všechno ještě lépe než SX 10. A pravděpodobně tedy není náhodou, že suverénně vítězí v X - Games .

Jejich základem je Beta 4 Race výztuha z titanalu. Při délce 180 mají geometrii 111,66,97“ a rádius 18 metrů. Je velmi málo lyží, které nejsou vyrobeny klasickou sendvičovou technologií a přesto jsou tak výborné na ledu. Tak jako i SX desítky, jsou odladěny z „obřaček“. Dobře drží i při přímé jízdě. Jsou dle našeho názoru ztělesněním toho, že v současné době mohou bez problému lyže zvládat zcela tak protichůdné vlastnosti, jako jsou krátké či dlouhé oblouky, či jízda v neupraveném terénu či boulích.  

Blizzard  Sigma X-Cross Pro IQ

Jsou velmi vyvážené. Zvládají to, co jim  zadáte. Velkou výhodou je tak jako u všech výborných „krosek“, že lyže se podřídí terénu a ne, že vy musíte zvolit lyže podle situace. Na rozdíl od SX 11 jsou více vykrojeny /geometrie 120,70,99/  a mají také o něco menší rádius /15,5m při délce 173 cm/. Jsou to lyže na perfektní terény stejně dobře jako na neupravrné . Základem konstrukce je dřevěné sendvičové jádro s magnesiovou a dvojitou carbon-laminátovou vložkou v torzním boxu. Zajímavé je i vázání. Celý systém je upevněn ve dvou bočních drážkách pouhým jedním šroubem. Tak jako například u systému VIST i zde můžete lyže transportovat bez vázání /což ocení především majitelé menších automobilů/ a upevnit jej až na svahu během několika sekund.

Jak Atomic SX 11 tak i  Blizzard  Sigma X-Cross Pro IQ patří ve své kategorii k absolutní světové špici a patří mezi modely, které rozšiřují díky novým materiálům lyžařům výrazně možnosti.  

Petr Řezáč

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice