automobily | sport | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

6.3.2006

E-mail

 

Jaký design budou mít špičkové lyže v příští sezóně

Jako první v ČR uveřejňuje naše redakce širší ukázku  nejzajímavějších designů špičkových race sjezdových a slalomových lyží pro sezónu 2006/2007. U těch nejvyšších modelů se již  technika ustálila na vysoké  úrovni a ty nejlepší se zdaleka neodlišují tak jako v minulých letech. Perfektní design bude proto v blízké době ještě výraznějším faktorem než dříve. Jak ukazují průzkumy stále více zákazníků  preferuje při nákupu  mimo vynikajících vlastností i špičkový vzhled. To je  posun, protože ještě před pár lety mnohdy stačilo, že ten který model byl například úspěšný ve světovém poháru a jak vypadá zas tolik lyžaře nezajímalo.


Majitel a výkonný ředitel firmy  Blizzard Karl  Hofstätter ukazuje  redaktorům  iTestu nový design slalomové SL Magnesium WorldCup. Ta již za pár dní slavila výrazné úspěchy. Nejen, že nový agresivnější vzhled byl velmi dobře přijat odborníky i veřejností, ale již pár dní poté ji rakouský závodník  Reinfried Herbst „pokřtil“ i stříbrnou medailí v slalomu na Olympijských hrách v Torinu.

Komentáře tentokrát budou na rozdíl například od testů velmi odlišné především v délce textu. Na rozdíl od vlastností je design výrazně ovlivněn emocemi i když samozřejmě i zde platí určité zásady. Jak však ukazuje praxe, velmi často jsou nejúspěšnější právě ty designy, které obecné zákonitosti více či méně popírají. Byli bychom proto rádi, kdybyste námi zveřejněné postřehy považovali za naše subjektivní názory. Nehodláme nikomu náš pohled v tak specifické oblasti jakou design je vnucovat, pouze se chceme podělit o pocity, které v nás ten který model vyvolává, ostatně obrázek si utvoří ze zveřejněných fotografií každý sám.

 

Blizzard

Dere se stále více do popředí. Letošní slalomka SL Magnesium pro Světový pohár dopadla  v  testech výrazně lépe než dříve. Úspěchy se dostavily i ve Světovém poháru.  Blizzard pro příští rok výrazně změnil design. Nové modely jsou vesměs výraznější s důrazem na harmonii.  Zatímco například u špičkových  SL a GS



Magnesium červená zůstává,  bílou nahrazuje černá s jemným bílým lemem. Lyže tím výrazně získala na atraktivitě. Působí  výbušněji a zároveň „lahodí oku“. Také špičkové oblečení drží černo červeno bílou kombinaci a výborně koresponduje s designem lyží. Také další modely z rozsáhlé kolekce oblečení jsou většinou citlivě sladěny s patřičnou kolekcí lyží.

Rossignol 

        

Oranžová ofenzíva. Rossignol opustil svou v poslední době tradiční zlatou a doslova se „vrhl“ na velmi působivý odstín oranžové. Lyže dle našeho názoru designově  dozrály. Jsou velmi harmonické a vyvážené a rozhodně budou zdobit svého majitele. Ten, kdo se pak  rozhodne kombinovat  ještě s oranžovo černými Rossignol botami a  oblečením v obdobné barevné kombinaci s plastickými tvary, nebude rozhodně svým okolím považován za nenápadného. Vše je výrazné a dokonale sladěné.

Lusti

Již několik let patří značka Lusti k velmi vyhledávaným. Vynikající sendvičové slalomky  obřačky či „krosky“ za  výborné ceny. Jedinou jejich nevýhodou v minulých letech byl nevýrazný design. To však je již minulostí. Po zajímavějším designu pro letošní kolekci přichází zcela nové pojetí zatím v oblasti skicrossových lyží. Podle našeho názoru obrovský skok vzhůru, který je srovnatelný jak designem tak i povrchovou úpravou s lyžemi špičkových světových výrobců.

Nordica

Od minulého roku podobný design špičkových závodních modelů prodělal jen  výraznějších změn. To však není na škodu, protože vytříbenost designu lyží Nordica je proslulá. Základ černé barvy s citlivým doplněním červené, jednoduchost postavená na detailu slaví značné úspěchy.

Fischer

Vlajková loď model RC 4 WORLD CUP se drží osvědčených firemních trendů bez výraznějších revolučních prvků. Design je agresivnější. K dominantní kombinaci černé a žluté je letos lyže doplněna o červené detaily, což výrazně pomohlo celkovému vzhledu.



 Bohužel však na fotografii, alespoň dle našeho názoru, vypadá lépe než ve skutečnosti. Důvodem je  povrchová úprava s nepřiměřeně hlubokým leskem. /Lyže díky tomu v reálu působí moc plastikově a tudíž i lacině. I když je to subjektivní názor, trochu pouťově na nás působí okénka mezi špičkou a patou, která pro technicky zaměřené lyžaře odkrývá „pérový systém vázání“/

Kastle

Znovuzrozená značka Kastle vsadila u nejvyšších modelů na „retrostyl“. Žluté slalomky a červené obřačky doplněné jednoduchými nápisy určitě nikoho neurazí, na druhé straně však pravděpodobně ani výrazně nenadchnou. Tvůrci pravděpodobně vsadili především na kvalitu lyží a je pravděpodobné, že až se prosadí (o jejích kvalitách jdou ty nejlepší reference), tak se teprve bude řešit agresivnější design tak jako tomu je u novinek nižší řady jmenované značky.

Head

Zatímco kvality Headu jsou dostatečně známy ze světového poháru, s designem to v minulosti nebylo až tak slavné. To se však neplatí v kolekci 06/07. Zde je design velmi dynamický, zároveň však vyvážený a působivý. Když k tomu přičteme tradičně dobré vlastnosti z posledních let i příznivé ceny, je pravděpodobné, že budou velmi vítaným artiklem i na našem trhu. 

Sporten

Jak jsme již několikrát psali, česká značka v poslední době příjemně překvapila výrazně dobrými slalomkami AHV 06, které ve své kategorii snesou srovnání i s těmi nejlepšími světovými modely. Jediné v čem tento  model trochu pokulhával byl design. V posledních měsících se však i v této oblasti blízká ve Sportenu na lepší časy. Design se zcela změnil  a kromě slalomek AHV 06  se objevily v nové kolekci  2006/2007 i obřačky.  (Redakce iTestu již testovala a je opravdu na co se těšit). Oba modely mají podobné grafické  schéma. Obřačky v základu dominantní modrou,  slalomky pak temně červenou. I když agresivita není ještě tak výrazná jako u některých konkurenčních modelů, urazil Sporten  i v této oblasti značný kus cesty kupředu.

K2

Letošní presentace K2 na ISPU v Mnichově proběhla ve znamení country. Z celé expozice čišela nadčasová pohoda. A to se obdobně dá říci i o předvedeném designu. Také zde nedošlo k zásadním změnám či nevídaným kombinacím. K2 má tradičně odlišný design od ostatních firem především z velmi jednoduchého důvodu. Nápis „K2 „ je na rozdíl od ostatních značek tak krátký, že se sním musí pracovat jinak než je tomu v případě podstatně delších názvů konkurence. Velký výrazný nápis na špici po obou stranách je proto asi to nejlepší řešení jaké lze zvolit.

Dynastar

Také Dynastar vsadil na revoluční řešení designu. Žádné zásadní změny či dokonce jiné barevné kombinace. Bílá červená modrá a doladěné detaily, to jsou hlavní charakteristické prvky vlajkové lodě Dynastaru. Lyžím také prospěla zajímavá povrchová úprava. Dobře vypadá i „deska“, která působí technicky velmi „in“, zároveň je však prosta různých nesmyslných vzhledových „šidítek“, ke kterým se bohužel dosud uchylují někteří výrobci i ve vysokých řadách svých výrobků.

Salomon

Černo, modro, žluto, červená kombinace nese patrnou designovou „stopu“ značky. Výrazné, působivé. 

  

Stöckli

Známá švýcarská firma populární především  tím, že se léta zaobírá především produkcí lyží kategorie a kvality WORLD CUP, po loňské výrazné obměně top modelu Laser na design ani „nesáhla“. 



Ostatně u letošních modelů zavedená nová povrchová úprava s jednoduchou a přitom dostatečně výraznou grafikou  uspokojí i velmi náročné uživatele.

Core

U nás takřka neznámá italská značka. Neměli jsme však zatím možnost vyzkoušet tyto lyže na sněhu. Na pohled  působí velmi dobře. Jejich vzhledová filosofie je zdánlivě  velmi jednoduchá a výrazně odlišná od konkurence. A proč jednoduchá? Všechny lyže jsou ve vzhledu „ karbon“. Tedy něco ve stylu oblíbených autodoplňků. Nicméně výsledek v kombinaci s jednoduchými nápisy je nadmíru zajímavý a „čistý“. Lyže jistě nejsou určeny pro  skrblíky, protože jejich cena je více jak 1100 euro. Ten, kdo si je však koupí, bude se nepochybně od okolí výrazně odlišovat. Podstatné ale samozřejmě bude jak budou jezdit.

Völkl

Design vlajkové lodě Racetiger pro sezónu 06/07 pokračuje v duchu současné sezóny. Tak jako letos je dominantním grafickým  prvkem zvýrazněná  podélná linie lyže. V tomto případě ještě zjednodušená bez opakujícího se loga Völkl v zadní části lyže.  Toto zjednodušení lyži prospívá. Výhodou Racetigerů je  výrazná odlišnost   od ostatních značek. 



/per/  

 

Tanvaldský Špičák je největší lyžařské centrum Jizerských hor. Vyniká kvalitně upravovanými sjezdovkami všech kategorií  od modré přes červenou až po  černou  sjezdovku. Středisko je vybaveno výkonným zasněžovacím systémem, který spolu se severním a severozápadním položením sjezdovek výrazně prodlužuje lyžařskou sezónu. Má mimo jiné ideální dostupnost z hlavního města, což spolu s vysokou kapacitou parkovacích míst (zdarma) vytváří ideální centrum vhodné nejen pro delší pobyty, ale i například pro jednodenní lyžování.

 

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice