automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 20.9.2010

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test motorových pil. Farmářky.

vyšlo i v deníku Právo 16.9.2010

Příprava palivového dřeva, údržba zahrady a prořezávání stromů je stále velmi diskutovaným tématem. Soudíme tak alespoň podle vašich dotazů. Stále více lidí si pořizuje vlastní bydlení v rodinném domě a velmi často je hlavním složkou vytápění právě dřevo. Proto jsme i letos zařadili test pil. Zvolili jsme pily vyšší třídy, tzv. „Farmářky“. Tato kategorie strojů navazuje na třídu levnějších hobby pil, které pořídíte již za cenu kolem 6 000 Kč, ale jsou určeny pouze pro příležitostnou práci. Také jejich kubatura je podstatně nižší. Naopak testovaná kategorie pil „Farmářky“ o obsahu cca 50 ccm již zvládne pořezat větší množství silnějšího palivového dřeva a hlavně je určena k častější, pravidelné práci.

Jak jsme testovali

Při testu jsme sledovali především pilu při práci, tedy při řezání. Jak řeže i při větší zátěži, zda drží otáčky, zda nezpomaluje, nevibruje. To je při delší práci velmi důležité. Se zahlcující se pilou musíte řezat podstatně déle, práce je pomalejší. Vibrující a těžký stroj vás také brzy unaví. Důležité pro nás bylo i technické zpracování a uživatelský komfort. V neposlední řadě jsme tentokrát kladli větší důraz na poskytovaný servis při opravách. Všechny stroje měly při testu stejné odmínky, řezali jsme stejné dřevo – měkké i tvrdé. Pily jsme sledovali jak v jednodušším příčném řezu – zde jsme řezali kuláky o průměru cca 30 cm, tak i v řezu podélném, opět na měkkém i tvrdém dřevu. V testu nechybělo ani prořezávání silných větví ovocných stromů. Zde se ukázalo jak pila pracuje v jiném postavení než standardním. Stroje jsme jako obvykle testovali jak s naprostými laiky, tak i s člověkem, který má s řezáním dřeva značné zkušenosti.

I v tomto testu se potvrdili naše předešlé zkušenosti. Kvalitní značky většinou potvrzují svou kvalitu (i když zvláště v nižších řadách to vždy u některých značek neplatí). U pil v této farmářské třídě nebyly rozdíly v kvalitě až tak markantní jako při testech jiných, nicméně zde rozdíly byly, o čemž se dočtete v testu.

Dolmar PS 500     cena: 13 955 Kč



obsah: 49,9 cm3
výkon: 2,4 kW
hmotnost: 5,5 kg
záruka: 2 roky

Tento model jsme koupili ve specializovaném obchodě a při koupi nás překvapilo, že jsme jej dostali v krabici, nesestavený.  Pila samotná se nám ale vcelku, až na pár drobností líbila. Dobře řeže a má malé vibrace. Nepříjemné ale je, že není vybavena dekompresním ventilem, a tedy o něco hůře startuje. Při volnoběhu ztrácela otáčky až zhasla úplně. To ale lze seřídit. Také docházelo ke ztrátě otáček v podélném řezu tvrdého dřeva, kdy se pila lehce přidušovala, ale nejednalo se o nic dramatického. Plstěný vzduchový filtr vyndáte a vyčistíte bez použití nářadí, řetěz je napínán z boku, pila je vybavena poloautomatickým systémem mazání řetězu s celokovovým seřiditelným čerpadlem. Ergonomie pily je dobrá, model se při práci dobře drží.  U Dolmaru jsme při testech servisů narazili na jeden nepříjemný problém. V záručním listě je uvedena jediná záruční opravna v Brně a i autorizované servisy, které jsou uvedeny na webových stranách dle našich zkušeností jsou po většinou sběrny, které posílají opravy právě do Brna. Pokud se ale náhodou o sběrnu nejedná a servis dělají sami, tak se zde velmi dlouho čeká na dodání náhradních dílů. Navíc v mnoha servisech se s vámi baví, jen když je výrobek zakoupen u nich.

Výhody:  celkem dobrá v řezu,  malé vibrace, čištění filtru bez nářadí
Nevýhody: nemá dekompresní ventil, obtížnější start, nedrží volnoběh, servisní systém
Hodnocení:    dobrá
---------------------------------------------------------------------------------

Echo CS 510        cena: 11 990 Kč



obsah: 49,3 cm3
výkon: 2,6 kW
hmotnost: 4,9 kg
záruka: 2 roky

Na první pohled velmi pěkná, designově povedená pila. Problémy jsme ale měli se startováním, za studena jsme se s ní dost natrápili. Také je nutné nechat před prací pilu řádně prohřát, jinak ztrácí otáčky i lehkém řezu. Zvláštností je olejové čerpadlo, které maže i při volnoběhu, takže když pilu odložíte, tak pod ní je loužička oleje. Při práci jsme pociťovali trochu vyšší vibrace a při akceleraci jsou cítit poměrně silné rázy do rukou. Vzduchový filtr je z papíru a lze vyměnit bez použití nářadí. Nechybí elegantně ukrytý dekompresní ventil, řetězka je s prstýnkem, antivibrační systém je řešen silentbloky. Celkově nás pila příliš nepřesvědčila. Také nejsme spokojeni se servisní sítí a odborností servisu (viz náš test servisů). V určitých částech ČR je výskyt servisů naprosto minimální a navíc naše závada nebyla identifikována. Testovanou pilu jsme dostali při koupi rozloženou v krabici. Na záručním listě uveden jeden záruční servis.

Výhody:  výměna filtru bez nářadí, boční napínání řetězu, dekompresor
Nevýhody: horší startování, olejové čerpadlo maže i při volnoběhu, ztrácí otáčky při zátěži, vyšší vibrace
Hodnocení:   uspokojivá

--------------------------------------------------------------------------------------

Husqvarna  353   cena: 15 290 Kč

Obsah: 51,7 ccm
Výkon: 2,4 kW
Hmotnost:  5,2 kg
Záruka:  2 roky

Tato pila se nám líbila. Prodejce ji při koupi předvedl v chodu, vysvětlil ovládání. Je živá, po stránce ergonomie dobře vyřešená. V řezu, a to jak v příčném, tak i podélném jsme nezaznamenali žádný problém, ani při řezání tvrdého dřeva, kdy otáčky držely i při větší zátěži. V testu byla použita lišta o délce 38 cm, která je ve standardní dodávce.  Pila dobře startuje, je vybavena dekompresním ventilem. U pily jsme ocenili i dobře funkční pružinový antivibrační systém, odstředivé předčištění vzduchu, které umožní prodloužení intervalu čištění vzduchového filtru. Kryt motoru je uchycen rychlosponami, což umožňuje snazší přístup k filtru i motoru. Nicméně stejně je třeba k výměně filtru použít nářadí. Skříň pily je hořčíková, řetěz se napíná z boku. Sytič, plyn a vypínač je integrován v jedné páčce, což sice ne vždy každému vyhovuje, ale je to otázka zvyku. Nechybí
regulace průtoku oleje, pumpička paliva ani možnost přepnutí na zimní, či letní provoz. Spojka je otočená směrem ven, na což je nutné si při práci zvyknout. Počet a seznam servisních míst není v přiložené dokumentaci přiložen.

Výhody: dobře řeže, neztrácí otáčky, nylonový vzduchový filtr dobře přístupný, regulace průtoku oleje
Nevýhody: problematičtější výměna řetězky, nejsou uvedeny servisy, vysoká cena
Hodnocení: vítěz testu

--------------------------------------------------------------------------------------

Stihl  MS  270       cena:  13 300 Kč

obsah: 49,6 cm3
výkon: 2,6 kW
hmotnost: 5,3 kg
záruka:  2 roky

Tuto pilu vám při koupi u autorizovaného prodejce sestaví a předvedou při práci. S pilou jsme byli spokojeni po stránce řezu, problém jsme zaznamenali při startu za studena – je nutné několikeré opakování. Pokud je již pila zahřátá tak startuje již dobře. Systém ovládání sytiče je zde trochu složitější. Při řezání má pila nízké vibrace. Trochu hůře se tento stroj vyrovnává s podélným řezem, ale nebylo to až tak výrazné. Lišta má 37 cm, což je pro pilu snazší než s delší lištou. Je to ale zase trochu nevýhodné pro uživatele, který potřebuje řezat silnější klády. Po stránce ergonomie nebylo pile co vytknout, model je vyvážená a i déle trvající práce je příjemná. Nylonový filtr je snadno přístupný, páčka sytiče a vypínače je integrovaná, nechybí přepínání na zimní a letní provoz. Antivibrační systém je řešen silentbloky. Napínání řetězu je řešeno bočně. Líbí se nám bajonetové zátky a průhledná palivová nádrž. Zde jsme byli trochu zklámáni při testu servisů, kdy náš stroj nebyl opraven a závada nebyla rozpoznána. Stihl uvádí jeden záruční servis.

Výhody: vyvážená, nízké vibrace, dobrá v řezu
Nevýhody: složitější startování za studena, nemá dekompresor, olejové čerpadlo mazání řetězu plastové, bez možnosti regulace, při náročnějším použití ztrácí otáčky

Hodnocení:                        dobrý

------------------------------------------------------------------------------------------

Mountfield Oleo-Mac 952       cena: 9 870 Kč



obsah: 51,7 cm3
výkon: 2,5 kW
hmotnost: 5,0 kg
Záruka: 7 let

Tento model je prověřen již dvouletým dlouhodobým testem. Je používán majitelem rodinného domu pro častou přípravu palivového dřeva a na prořezávání stromů. Celou dobu pracuje bez problémů a závad ke spokojenosti uživatele.  Letos jsme tuto pilu znovu otestovali a s výsledky jsme spokojeni. Potvrdila bez pochybností naše hodnocení z předchozích testů. Pila velmi dobře řeže, její vlastnosti jsou vyrovnané, dobře se nese, snadno startuje, vibrace při práci jsou minimální. I podélné řezy ve tvrdém dřevě (používáme lištu 40 cm) pila zvládla lehce, bez dušení a ztráty otáček.  Antivibrační systém je zde řešen pružinami, model je povedený i z hlediska ergonomie. Nylonový vzduchový filtr je přístupný bez nářadí, napínání řetězu boční. Skříň má pila kovovou. Nechybí dekompresní ventil, poloautomatický sytič, kovové regulovatelné olejové čerpadlo. Vypínač je pod průhlednou krytkou, takže se pod něj nedostane pilinový prach. Řetězka je s prstýnkem. Přepnout můžete na zimní nebo letní provoz. Řetěz se napíná z boku a je mazán poloautomatickým systémem s celokovovým seřiditelným čerpadlem.  Ocenili jsme i vstřícný a odborný přístup servisu (viz test servisů), kdy v plné sezoně byla námi způsobená skrytá závada na 8 let starém modelu této pily objevena a opravena během jednoho dne. Servisy jsou uvedeny na 54 místech v ČR. U tohoto modelu jsme ohodnotili také jeho velmi výhodnou cenu.

Výhody: velmi dobré řezací vlastnosti, snadné startování, vyměnitelný prstýnek řetězky, čištění bez nářadí, dlouhá záruka, velice dobrá cena
Nevýhody: pro přepnutí na zimní provoz je nutné použít nářadí
Hodnocení:   velmi dobrý 
-------------------------------------------------------------------------------

Solo 651 SP      cena: 13 490 Kč

Obsah: 50,9 ccm
Výkon: 2,65 kW
Hmotnost:  5,1 kg
Záruka:  2 roky

Tento model Sola nás trochu zklamal. Při větším zatížení pila ztrácí otáčky což chvílemi vede až k zastavení řetězu. To se výrazně projevilo například při podélném řezu. Zde jsme používali lištu o velikosti 38 cm. Pila startuje dobře, i když odlehčený start zde není.  Při práci jsou cítit vibrace a brnění, což je dost nepříjemné.  Antivibrační systém je řešen silentbloky. Sytič je poloautomatický, vypínač zvlášť. Nechybí primer, dekompresor není. Plstěný vzduchový filtr je přístupný s použitím nářadí, ale je zde i předfiltr z nylonové síťky, což má své výhody v lepší filtraci, ale pro někoho může být nevýhodou náročnější čištění.  Řetěz se napíná z čela pily. Řetězka nemá prstýnek. Těleso pily je kovové. Celkově se nám zdála pila po ergonomické stránce trochu hůře řešena a zdá se nám starší konstrukce. Tento model jsme při koupi dostali v krabici, nicméně zprovoznění proběhlo bez problému. V dokumentaci je uveden jeden servis, reklamace vyřizuje prodejce. Při testu servisů jsme se Solem byli spokojeni.

Výhody: dvojitý filtr, robustní, dobrá v příčném řezu
Nevýhody: vibruje, horší podélný řez, napínání řetězu z čela pily
Hodnocení:     uspokojivý  

 

Olga Kábová