automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 10.9.2009

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test motorových hobby pil

Vyšlo i v deníku Právo 10.9.2009

Pila je často nepostradatelným pomocníkem majitele domku, chaty, či chalupy. Jakou pilu ale zvolit? To záleží především na tom, co potřebujete řezat. Pokud se bude jednat například o prořezávání stromů a občasnou přípravu palivového dřeva, pak vám s největší pravděpodobností bude vyhovovat pila z kategorie hobby. Jestliže ale potřebujete připravovat větší množství dřeva pro topení, je lepší zvolit silnější stroje z kategorie farmářek. Proto jsme i letos testovali pily z obou kategorií. V tomto díle najdete pily z kategorie hobby o obsahu cca 40 cm3, které jsou běžně dostupné na našem trhu. Za 14 dní se můžete těšit na test farmářek o obsahu cca 50 cm3.

V letošních testech se nám z velké části potvrdilo, že ti kteří byli dobří vloni, tak letos kvalitu potvrdili a ti kteří neuspěli, tak tam problémy přetrvávají. Najdou se ale výjimky. Někdy je dobrý model v rámci inovace a zpřísnění ekologických norem tak trochu pokažen a nepodává tak dobrý výkon jako modely již osvědčené. To se projevilo například u testovaného Dolmara 420 C. Tam zřejmě katalyzátor jinak pěkné pile ubírá na výkonu. Příkladem trochu problematické inovace může být i například snaha Husqvarny usnadnit uživateli co nejvíce manipulaci. Napínání řetězu, které je u pily velmi důležité, je na první pohled řešeno velmi komfortně – bočně, kolem, bez použití nářadí. Jenže při napínání kolo hodně tlačí do prstů a manipulace s ním rozhodně na komfortu ztrácí. Naopak u jiných výrobců se inovace povedly a pily jimi na svém výkonu a uživatelském komfortu neztratily.  Příkladem povedené změny může být omezení znečištění vzduchového filtru, tím že části nečistot jsou odstředivou silou vzduchu odfukovány – to je příklad testovaných modelů Stihlu, Oleo_Macu, Husqvarny. Například se nám líbí i nové konstrukce ekologicky čistých motorů, kdy není použit katalyzátor, pily neztrácí na výkonu a přesto splňují požadovanou normu EURO 2 (např Oleo-Mac).

Jak jsme testovali

Pily jsme jako obvykle nakoupili. Nakupovali jsme jak u specializovaných prodejců, tak i v hypermarketech i v internetových shopech.. Opět se zde prokázala výhoda nákupu u specializovaných prodejců, kteří pilu většinou předvedou a vysvětlí její ovládání.

V testu jsme sledovali především to jak dobře pila řeže, tedy zda se v řezu nedusí, neztrácí na výkonu, její akceleraci, zda nevibruje při práci a uživatelský komfort. Důležitá je samozřejmě i stavba pily a použité komponenty. V testu jsme používali pily v konfiguraci takové jak jsou prodávány. Neměli jsme tedy žádné zvláštní požadavky na lišty, či řetězy. V testu jsme prořezávali stromy a řezali špalky o průměru cca 20 cm, dobré modely jsme zkoušely i na silnějších.

Co sledovat při koupi pily

U prodejce můžete například vidět, jak je řešen antivibrační systém. Ten může být tvořen z jednoduchých silentbloků, anebo u těch dražších modelů pružinami. Volte pružiny, ty jsou lepší. Podívejte se, jak se napíná řetěz. Zvolte boční napínání, je to podstatně jednodušší. Přístup ke vzduchovému filtru by měl být bez použití nářadí a filtr volte nejlépe nylonový. Zeptejte se, zda je skříň pily plastová, či ze slitiny. Plastová je lehčí, slitinová odolnější. Vyzkoušejte, jak se otevírají zátky, zeptejte se na mazání – ideální je, pokud pila maže jen při pracovních otáčkách. 

Dolmar PS 420 C   cena:  8 999 Kč

Obsah: 42,4 ccm
Výkon: 2,1 kW
Hmotnost: 4,8 kg
Záruka: 2 roky

Od této pily jsme očekávali určitě lepší řezací vlastnosti, než jaké se ukázaly v testu. Zvláště když ji prodejci doporučují i pro poloprofesionální použití. Při řezání silnějšího, i měkkého dřeva se dusila a ztrácela ve výkonu. Řezali jsme v různých režimech a výsledek byl vždy stejný, a to i když pila byla dobře zahřátá. Jinak je 420 C ve velmi pěkném, moderním a pro uživatele pohodlném provedení. Vybavena je katalyzátorem, bočním napínáním řetězu, těleso pily je ze slitiny, vibrace jsou tlumeny pružinami. Kovová opěrka pro řezání. Nylonový vzduchový filtr je přístupný bez použití nářadí a regulace mazání také nechybí. Vybavena je micro řetězem a micro lištou 38 cm. Startuje bez problémů, má integrovanou páčku sytiče a vypínače. Zátky se otevírají trochu hůře. Pilu jsme obdrželi složenou v krabici. Se sestavením problém nebyl. Uveden jeden záruční servis.

Výhody: integrovaná páčka sytiče a vypínače, pružiny, nízké vibrace
Nevýhody:  horší řezací schopnosti, obtížnější otevírání zátek

Hodnocení:         uspokojivý


--------------------------------------------------------------------------------

Husqvarna 435 e    cena: 9 990 Kč

Obsah 40,9 ccm
Výkon: 1,6 kW
Hmotnost: 4,4 kg
Záruka: 2 roky

S tímto modelem se nám pracovalo vcelku dobře. Pila po důkladném zahřátí motoru řeže dobře, výborně startuje, je vybavena micro lištou 38 cm a micro řetězem. Vzduchový molitanový filtr je po odcvaknutí západek horního krytu přístupný s použitím šroubováku. I zde je použito předčištění větších nečistot pomocí odstředivé síly. Napínání řetězu je řešeno z boku ozubeným kolem bez použití nářadí. To se nám sice líbí, ale ozubené kolo tlačí při napínání do prstů, což je dost nepříjemné a mohlo by se stát, že díky tomuto by nemusel být řetěz řádně napnut. Vibrace jsou řešeny pružinami. Páčka sytiče a vypínače je integrovaná, nechybí regulace mazání. Těleso pily je vyrobeno z plastu.  Pilu jsme dostali sestavenou a prodejce ji na místě předvedl. Počet servisních míst není uveden.

Výhody: po zahřátí dobře řeže, e-start
Nevýhody: filtr dostupný s nářadím, kolo na napínání řetězu je problematické, plastové tělo

Hodnocení:     dobrá


--------------------------------------------------------------------------------

Komatsu Zenoah GZ 400       cena: 7 990 Kč

Obsah: 40,1 ccm
Výkon: 1,8 kW
Hmotnost: 4,3 kg
Záruka: 2 roky

Tento model dokazuje, že sice inovace jsou dobrou věcí, ale nejsou samospasitelné. I starší konstrukce může mít vynikající vlastnosti jako tento model. Vyvážená pila, se kterou se dobře pracuje a která má velmi dobré řezací schopnosti. Zvítězila především kvůli podanému výkonu v řezání, kdy neztrácela ani ve větší zátěži. Vibrace byly minimální, startování bez problému. I při déletrvající práci s pilou jsme nezaznamenali výkyvy v práci. Startuje dobře. Pila není vybavena katalyzátorem, napínání řetězu z boku je bezproblémové, molitanový vzduchový filtr je dostupný bez použití nářadí. Při řezání v zimě můžete přepnout na zimní provoz. Stroj je dodáván standardně s micro řetězem i lištou o délce 40 cm. Antivibrační systém je řešen pružinami, tělo pily je ze slitiny. Vytkli bychom trochu ostřejší plasty na zátkách, nicméně jsou dostatečně vysoké a jdou dobře uchopit. Sytič je mechanický, chybí regulace mazání. Pila byla dodána v krabici, zprovoznění proběhlo bez problémů. Servisy neuvedeny.

Výhody: velmi dobře řeže, stabilní výkon, vyvážená
Nevýhody: ostřejší plasty na víčkách, starší konstrukce

Hodnocení:          vítěz testu   


--------------------------------------------------------------------------------

Homelite HCS 4545   cena:  4 990 Kč

Obsah: 45 ccm
Výkon: 1,6 kW
Hmotnost: 5,9 kg
Záruka: 2 roky

Nejtěžší pila v testu s nejdelší lištou. Ta má 45 cm a naprosto jasně se ukázalo, že výkon pily na tuto délku nestačí. Pila se v řezu dusí, ztrácí výkon až se při řezání zastaví úplně. Práce s pilou je až nepříjemná. Tento model má i širší tělo z plastu, plastový je i boční kryt. Ke vzduchovému plstěnému filtru se dostanete s použitím nářadí, a to na 2x . Navíc není úplně jednoduché zpětné nasazení horního krytu filtru. Antivibrační systém je řešen pružinami, ale přesto jsme měli při řezání pocit brnění rukou. Olejové čerpadlo je bez možnosti regulace a navíc maže kdykoliv při nastartovaném motoru, tedy maže i když neřežete. Systém odlehčeného startování funguje dobře. Trochu vadil i nešikovně umístěný primer v prostoru držadla, který může při práci překážet. Sytič není integrován s vypínačem. Při rozebrání pily jsme našli i zbytky těsnící hmoty v klikové skříni motoru. Pilu jsme dostali v krabici, montáž je bezproblémová. Servisy neuvedeny.

Výhody: odlehčený start
Nevýhody: špatné řezací schopnosti, příliš dlouhá lišta, obtížný přístup ke vzduchovému filtru, plastové tělo, umístění primeru
Hodnocení:        nedoporučujeme


--------------------------------------------------------------------------------

Mountfield   Oleo –Mac  GS 410 CX    cena:  6 930 Kč

obsah: 39 ccm 
výkon:  1,8 kW
hmotnost:  4,2 kg
záruka 7 let

Již vloni se pila OM umístila v popředí našich testů a také letošní upravený model nezklamal a patří v této kategorii ke špičce našeho trhu. S tímto modelem se nám pracovalo velmi dobře. V řezu je pila spolehlivá, klidná, nevibruje a neztrácí na výkonu ani při řezání silnějších špalků. Dobře se s ní manipuluje. I při řezání tvrdého dřeva se nedusí a drží otáčky. Pila má nový ekologický motor splňující přísné emisní normy. Pila je vybavena micro řetězem a micro lištou o délce 40 cm. Vzduchový nylonový filtr je přístupný bez použití nářadí a je chráněn odstředivým predčištěním vzduchu. Napínání řetězu je řešeno z boku. Opěrka pro řez je kovová. Antivibrační systém je řešen pružinami, nechybí možnost regulace mazání řetězu. Ten je mazán kovovým čerpadlem a jen při pracovních otáčkách, takže šetří olej. Sytič je integrován s páčkou vypínače. Pilu jsme obdrželi složenou a byla předvedena. Servisy uvedeny na 52 místech v ČR.

Výhody: velmi dobrá v řezu, moderní konstrukce, uživatelsky příjemná, kovová skříň, snadný start, dlouhá záruka
Nevýhody: složitější výměna lišty

Hodnocení:        velmi dobrá   


--------------------------------------------------------------------------------

Hecht 941         cena: 3 480 Kč

Obsah 40 ccm
Výkon: 1,5 kW
Hmotnost: 4,5 kg
Záruka: 2 roky

Nízkou cenu zde bohužel nemůžeme označit za výhodnou, protože pila se nám v testu neosvědčila. V řezu se dusila a ztrácela otáčky. Navíc při práci jsou cítit celkem silné vibrace. Taktéž startování není příliš ideální. Vzduchový filtr je sice přístupný bez použití nářadí, ale napínání řetězu je řešeno z čela pily, což je pro uživatele podstatně náročnější než napínání z boku. Antivibrační systém pily je řešen pružinami, tělo pily je kovové, sytič poloautomatický.  Plasty páček jsou hůře zpracované, například páčka plynu dře do ruky. 941 je vybavena lištou o délce 39 cm. Pilu jsme dostali složenou v krabici, s montáží nebyl problém. Na záručním listě je uveden záruční servis a odkaz na webové strany.

Výhody: kovové tělo pily
Nevýhody: řezací schopnosti – dusí se, ztrácí, vibrace, vyšší spotřeba oleje, horší startování, vibrace

Hodnocení:   Nedoporučujeme


--------------------------------------------------------------------------------

Stihl MS 211   cena: 8 390 Kč



Obsah: 35,2 ccm
Výkon: 1,7 kW
Hmotnost: 4,4 kg
Záruka: 2 roky

Klasická hobby pila, která je dodávána s nejmenší lištou z testovaných pil, nicméně řeže dobře. V řezu ji sice kratší lišta trochu omezující, ale výkon byl dobrý. Uživatelsky je to příjemný model, který startuje bez problémů. Skříň má plastovou, opěrku pro řezání kovovou. Rukojeť je opatřena pružinovým antivibračním systémem. Pila je dodávana v provedení s micro řetězem i lištou. Vzduchový filtr je přístupný bez použití nářadí a je zde použit odstředivý systém, kdy jsou větší části nečistot odfouknuty a filtr se méně znečišťuje. Řetěz se napíná z boku. Jako obvykle u Stihlu chválíme velmi povedené bajonetové zátky. Sytič je integrován v jedné páčce s vypínačem. Pila je dobře vyvážená a snadno se s ní manipuluje. V celku se nám tato pila líbí a pro toho, kdo nemá ambice řezat, byť jen občas, silnější špalky, může být dobrou volbou. Pilu jsme dostali sestavenou a prodejce ji na místě předvedl v chodu. Servisy nejsou v záručním listě uvedeny.

Výhody: uživatelsky příjemná, bajonetové zátky, e - start
Nevýhody: kratší lišta, plastová skříň

Hodnocení:         dobrá

Olga Kábová