automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 28.7.2007

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test motorových sekaček, aneb co je vhodné pro vaši zahradu


Když jsme se rozhodovali jakou zvolíme metodiku pro letošní testy, rozhodli jsme se, že klasický srovnávací test je z mnoha důvodů méně vhodný než metodika, kterou jsme nakonec vybrali. Pokusím se vysvětlit proč. U klasického srovnávacího testu musíte především dodržet základní kritéria jako typ sekačky, šířku záběru, výkon motoru, cenová relace atd. Díky tomu by byl testován vždy jen velmi úzký segment a testů by muselo být minimálně čtyři, či pět. Další nevýhodou takového testu je skutečnost, že velmi často jsou ve stejné kategorii tři čtyři stroje velmi podobné (to platí zvláště u levnějších modelů) a díky tomu jsou i výsledky velmi podobné a mají tak často pro čtenáře menší vypovídací hodnotu. 

Naše metodika je postavena trochu jinak. Vybírali jsme z relativně širokého cenového rozpětí od 7 500 až do 30 500 Kč. Ne proto, abychom srovnávali nesrovnatelné, tedy vlastnosti těch nejlevnějších s těmi nejdražšími, ale abychom zmapovali trh (samozřejmě do míry, kterou umožňuje jediný test trhu v tomto segmentu). Abychom alespoň částečně nerozšiřovali „mantinely“ do extrému, netestovali jsme sekačky s enormně malou šířkou nože především proto, že šířka záběru není jen o tom kolik posekáte v jednom pásu, ale dramaticky se tím mění i sací schopnost sekačky.

Co jsme vybrali

Každá námi zvolená sekačka je něčím výjimečná, každá má alespoň jednu vlastnost, díky níž je na tom mnohem lépe než ty ostatní. Ať je to poměr cena/výkon (samozřejmě výkonem není míněn výkon motoru, ale soubor všech vlastností kterými model disponuje), nadstandardní materiály či unikátní řešení. Tedy testy jsou koncipovány tak, aby si čtenář podle popsaných vlastností mohl dosadit, která kombinace vlastností je pro něj tou nejlepší. Ono se totiž dá těžko srovnávat například co je lepší, zdali stejně drahá sekačka běžné konstrukce v provedení šasí z ušlechtilého materiálu, či sekačka s technickými finesami z obyčejného plechu. Výběr je opravdu pouze na individuálním rozhodnutí. Základní skupina, na kterou jsme se zaměřili jsou sekačky s pojezdem se sekací šíří od čtyřiceti osmi centimetrů pro značně odlišné podmínky od těch, které jsou vhodné pro malé rovné plochy až po velmi výkoný model, který zvláne velmi rychle i vysokou trávu na neudržovaných plochách.

Jak jsme testovali

Tak jako vždy  nás nejvíce zajímaly běžné uživatelské podmínky.  Proto jsme sekali se všemi vybranými modely ve všech nejběžnějších podmínkách. Pracovali jsme na trávnících při běžné údržbě i na těch, které byly značně zanedbané. Samozřejmě jsme zkoumali kvalitu sběru trávy. Vyzkoušeli jsme i sekání mokré trávy. Zaměřili jsme se i na zdánlivé maličkosti, které však mohou zásadně zpříjemnit či otrávit práci. Tentokrát jsme se nevěnovali mulčování. Testy mulčování  uveřejníme později na iTestu v běžných redakčních testech jednotlivých modelů.
Ve verzi testu, který právě čtete jsme se vyhnuli technickým parametrům a také jsme se u všech výrobků nesoustředili na všechny vlastnosti, ale pouze na ty, které se nám zdají zajímavé, či pozoruhodné. 

Proč tolik ocenění

Možná, že někdo může být překvapen velkým počtem ocenění, která jsme jednotlivým modelům udělili. Důvod je snadný. Testováním sekaček se kromě dalších desítek výrobků průběžně věnujeme již léta, proto jsme vybrali stroje nikoliv náhodným způsobem, ale pouze ty, které patří ke špičce na trhu. Na druhé straně je nutno říci, že v tomto oboru je tak široká konkurence, že jsme rozhodně neměli šanci postihnout naprosto všechny typy sekaček na trhu. Navíc je nutno podotknout, že všeobecně kvalita i komfort v tomto segmentů stále vzrůstá.

AL-KO COMFORT 520 BRH SILVER  -  14 990 Kč

Začátek testování byl trochu dramatický protože Alko v „bedně“ je podstatně více rozděleno na prvočinitele než jsme zvyklí u jiných výrobců. Dát dohromady například  takový koš není opravdu žádná legrace. Když se vám to nakonec povede, tak jste po zásluze odměněni. Comfort 520 BRH vyniká opravdu komfortem, je sekačkou se čtyřmi funkcemi v základní sestavě. Seče, sbírá posečené což je normální, již méně běžné je mulčovací souprava v ceně a neobvyklé je i boční vyhazování. Ať chceme či ne, dalším velmi důležitým faktorem je samozřejmě design. A právě tady sbírá Siver Line další zasloužené body.  Díky velkým zadním kolům a „loukoťovému“ stylingu evokuje dynamiku a soutěžení, což společně s výkonným motorem Honda GCV 160  4,6 HP s velmi snadným startem jen celkový výborný dojem umocňuje. Ale ještě zpět k velkým zadním kolům. Ty jsou nejen pěkné a dynamické na pohled, ale jsou i velmi praktické. Sekačka díky nim snadno překonává menší nerovnosti  a je i velmi „pohyblivá“. Zaujala nás i zdánlivá maličkost. Kolik sekaček má rukojeť potaženou gumou. Tento model Al-ka ano. Přestože se jedná o naprostou banalitu, výhody jsou až překvapivě veliké. Nejenže je její ovládání podstatně příjemnější při nízkých teplotách, ale také podstatně více snižují přenos vibrací od motoru. 

Výhody: Silný a kvalitní motor Honda GC 160, velmi skvělý design, vysoká zadní kola usnadňují ovládání. Výborný poměr cena/výkon. Ukazatel naplnění koše.

Nevýhody: Sestavování sekačky tak jak je distribuována výrobcem je náročnější než u drtivého množství konkurence



Comfort 520 BRH SILVER
Pro travní plochy do 1800m
šířka záběru 51 cm
výška střihu 30-80mm
nastavení výšky střihu centrálně 7 poloh
motor HONDA GCV 160
výkon 4,6 HP (3,4 kW)
pohon kol ano
tělo sekačky ocel
obsah sběrného koše 65 l
hmotnost 36 kg

Wolf Garten 2.53 BA – 15 995 Kč

Dobře ovladatelná sekačka německého výrobce se šířkou záběru 53 cm a jednorychlostním pojezdem. Její hmotnost je 37 kg, což umožňuje snadnou manipulaci. Čtyřtaktní motor Briggs & Stratton se nám zdál trochu hlučnější, ale sekačka seká velmi dobře i díky patentovanému systému „ Triplex“ Systém sečení "Triplex" je dosažen speciálním tvarováním šasí sekačky, žacího nože a vyhazovacího otvoru. Střih je přesný i v případě sečení mokré či přerostlé trávy. Šasi je z ocele, sběrný koš o obsahu 65 l látkový. Sekačka má centrální nastavení výšky sečení  -3,5 – 7 cm. Výkon motoru má 3,7 kW. Zadní kola mají protiskluzný vzor. Trávu sbírá dobře, poradí si i se vzrostlejším porostem. Sekačka je transportována v bedně, v podstatě již sestavená, stačí doplnit náplně.

Výhody: dobře ovladatelná, při koupi ji nemusíte složitě sestavovat, dobře sbírá
Nevýhody: absence výškově nastavitelné rukojeti

  

MODEL
2.53 BA
PRACOVNÍ ZÁBĚR
53 cm
ŠASI
ocel
MOTOR
Brigs&Stratton
TYP
Q 48
VÝKON
3,3 kW
NASTAV. PRAC. VÝŠKY
centrální
SBĚRACÍ KOŠ
65 l, látkový
POJEZD
1 rychlostní
MONTÁŽ
"Ready to use"
BALENÍ
4 barevné

IBEA – 55029B  - 19 990 Kč  

Konstrukce postavená na několika netradičních řešeních s velkým důrazem na detail. Pozoruhodný  je především plynule regulovatelný pohon pomocí otočné rukojeti podobně jako u motocyklového plynu. Dalším velmi vtipným řešením je nastavování výšky sečení pomocí jediného spínače s kontrolou na přehledné stupnici.Pouhým zmáčknutím spínače a současným zdvihem sekačky za ergonomické madlo máte výšku komfortně nastavenou během pár sekund. Dalším sice jednoduchým, avšak velmi účinným řešením je instalace typizované vodní přípojky, která umožňuje mytí sekacího prostoru pomocí otáčejícího sekacího nože a tlaku vody. Motor Briggs a Stratton 60 special edition se systémem ready start přináší velmi snadné startování v jakékoliv situaci okamžitě po nalití benzínu. Nevím jak je konstruovaný, ale výsledek je opravdu přesvědčivý. Díky síle a dobře tvarovanému šasí dobře sbírá trávu. Také sběrný koš o obsahu 65 litrů je velmi dobrý. Jedinou nevýhodou je menší obratnost. 

Výhody:  Snadně a velmi dobře řešený systém regulace výšky sekání. Velmi dobrý systém automatického mytí sekacího prostoru, plynule regulovatelný pojezd.
Nevýhody: menší obratnost.

 
 

Motor Briggs a Stratton
Model motoru Quantum XM60
Šířka sečení[mm] 530
Pojezd ANO Twist Traction System-variabilní
Rychlost pojezdu[km/h] 0-5,2 km/hod
Kola[mm] 200/225
Objem koše[l] 70
Hlučnost[dB] 96
Kolečková ložiska ANO
Podvozek hliník
Nastavení výšky centrální
Startování Recoil
Hmotnost[kg] 37
Záruka 5 let
Mulčování ANO v ceně sekačky

VeGA S465 – 7 290 Kč  

Čínský „fenomén“ zasáhl do většiny oborů, takže je zcela jasné, že je tomu tak i v oblasti sekaček. Vega je sice vyrobena v Číně, ale ve spolupráci s českým dovozcem. Výsledek je dobrý. Motor s rozvodem OHV by mohly závidět i někteří renomovaní světoví výrobci, kteří v této třídě dělají rozvody pouze SV. Šířka sečení 460 mm. Také hlučnost 96 dB nevybočuje běžných hodnot.  Sekačka je dostatečně obratná a při práci bezproblémová. Rozhodně příjemné překvapení. Samozřejmě má ještě některé drobné problémy především se zahlcováním při sečení vysoké trávy. Tehdy začíná i lehce ztrácet trávu. Naopak na běžnou údržbu  trávníku je  bezproblémová. Druhou nevýhodou je řidší plátno koše, který propouští hodně prachu. Jak ale známe čínskou produkci v jiných oborech, každou dodávkou se  kvalita vylepšuje.  Budeme tento zajímavý model či jeho budoucí následovníky sledovat již jen proto, že bude velmi zajímavé, jak dlouho bude mít sekačka obdobné vlastnosti jako stroj nový.

Výhody: OHV motor což je v této třídě nevídané, centrální nastavování výšky pojezdu Nevýhody: řídký koš, který práší, zahlcuje se při sečení vysoké trávy.

Motor 5 PS,OHV, 4-takt
Model motoru 1P64F-A
Šířka sečení[mm] 460
Pojezd ano
Rychlost pojezdu[km/h] 4.4
Kola[mm] 152,206
Objem koše[l] 75
Hlučnost[dB] 96
Kolečková ložiska ano
Podvozek kvalitní ocel
Nastavení výšky centrální 25-75 mm (5 poloh)
Startování manuální
Rozměry výrobku[cm] 150x52x103
Hmotnost[kg] 37
Záruka 2

Honda IZY HRZ 536 C1 TDEA  - 19 990 Kč

Asi nejvšestranější sekačka z celého testu. Těsně následována modelem Solo a Ibeou. Přestože je velká, díky vynikající konstrukci s otáčecími koly je manipulace s ní legrace.To, zdali je chcete otáčet, či nastavit na pevno ovládáte z  „řídícího“ madla, tedy komfortně bez jediného většího pohybu navíc. Kromě tohoto perfektního systému vyniká i dalším unikátem a tím je třírychlostní převodovka. Žádná náhražka, opravdu převodovka. Pojezd si tak můžete upravit přesně dle podmínek, ve kterých pracujete. Když k tomu připočteme ještě vynikající tichý a úsporný motor Honda pak je jasno. Velký důraz věnovali konstruktéři tvaru sacího šneku. Výsledkem je nejen značný sací efekt, ale i značně veliký otvor v ústí skeletu do koše. Díky tomu ani vysoká a mokrá tráva toto ústí nezahlcuje, což přispívá k bezproblémové práci bez zbytečných přerušení, jak tomu často bývá u méně výkonných strojů v náročných podmínkách. 

Výhody: Obratná díky unikátnímu systému otáčení předních kol, vynikající motor, vysoká kvalita provedení, velmi účinný sací efekt
Nevýhody: Vyšší cena



Technické parametry

Záběr sekačky (cm) 53
Délka záruční doby 5 let
Pojezdová převodovka třírychlostní
Materiál podvozku sekačky ocelový výlisek
Výkon motoru kW/HP (ot.min) 4,1/5,5 (3.600)
Suchá hmotnost (kg) 41,9

Vari  Hurricane F-530 – 30 495 Kč – mulčovač  

Tak jak se na jedné straně částečně vymyká sekačka Vega, tak je tomu na druhé straně i s Hurricane od Vari. Důvod proč jsme se rozhodli ji zařadit do testů je jednoduchý. Tento model je úžasný na velké plochy, kde je v podstatě nepřekonatelný svým výkonem. Tam kde nechcete udržovat anglický trávník, ale pouze posekat jednou za čas, je výborným řešením. Chtěli jsme navrhnout i toto řešení protože se domníváme, že je mnoho ploch, které z různých důvodů nejsou vhodné pro sečení pomocí traktoru, ale běžné sekačky již nestačí. Její nevýhodou je i to, že tráva zůstává vždy na ploše a v případě potřeby musí být sbírána dál. Mulčovací nůž však umožňuje nechat rozsekanou trávu mulčovacím nožem na pozemku. Její výkonost je tak vysoká, že se hodí nejen pro soukromníky s velkým nepravidelně sekanými plochami, ale je výborně využitelná i pro komunální potřeby. Ve vesnici poblíž Vlašimi, kde jsme ji testovali, vzbudila tak zaslouženou pozornost a uchvátila několik místních kutilů natolik, že si během jednoho dne posekali okolí jedné vesnice. Jediné co lze takto koncipovanému stroji vytknout, že by mu v náročném kopcovitém terénu slušel i zpětný chod.

Výhody: neuvěřitelný výkon i v nejnáročnějších podmínkách, robustní stavba, vynikající motor Honda
Nevýhody: nemá zpáteční chod

Motor : HONDA GCV 160
Výkon [HP/min-1] : 4,1
Šíře záběru [cm] : 53
Výška sečení [cm] : 50 a 80 (2 polohy)
Hmotnost [kg] : 75
Počet rychlostí : 1

Sekačka Mountfield Oleo – Mac G 48 TBQ  - 11 690 Kč

Velmi dobře ovladatelná sekačka s pojezdem z prodejní sítě Mountfieldu. Osazena je motorem Briggs & Stratton o výkonu 3,4 kW (4,5 HP). Seká velmi dobře i vyšší trávu aniž by se zahlcovala, dobře saje a plní sběrný koš o objemu 60 l. Skelet je ocelový, výška sečení se dá nastavit centrálně. Záběr sekání má 46 cm. Zkoušeli jsme ji i ve svažitém terénu – pojez byl bez problému a zrovna tak sečení a sběr. Díky své hmotnosti – 30 kg se opravdu velmi dobře ovládá. Startování je také bezproblémové. Na sekačku je poskytována sedmiletá záruka. Uvedená prodejní cena platí pro zákazníky, kteří již dříve nakoupili u Mountfieldu za více než 500 Kč a vlastní tzv. vkladní knížku. Bez této vkladní knížky je prodejní cena 12 570 Kč. Tuto sekačku vám Mountfield dodá již složenou a připravenou k sekání, přiveze domů a předvede v chodu.

Výhody: velmi dobře ovladatelná, připravená k provozu, nízká cena, zajímavý design
Nevýhody: žádné jsme v testu neobjevili

Motor   Briggs&Stratton
Výkon   4,5 HP
Výkon   3,4 kW
Záběr   46 cm
Šířka pracovního prostoru    48 cm
Výška sečení    2,5 - 6,5 cm
Objem koše   60 l
Materiál šasi   ocel
Hmotnost   30 kg
Bezpečnostní brzda    ano
Výškově nastavitelná rukojeť    ano
Centrální nastavení výšky sečení    ano
Pojezd  ano

Mountfield  R 484 TR - 7 989 Kč

Cena platí s knížkou Mountfield (získá ji každý kdo nakoupí nad 500 Kč) 
Tato sekačka s nožem o průměru 46 cm je typickým představitelem úspěchů firmy Moundfield (mimo jiné největší firmy v tomto oboru v Evropě). Vynikající poměr cena/výkon, výborný servis a sedmiletá záruka jsou pádné argumenty, pro které je dobré ji koupit. Mimo jiné díky rozsáhlosti sítě Moundfield a značné oblíbenosti patří nejprodávanějším sekačkám u nás. Jako jediný zástupce je osazena italským motorem GGP SV 40 o výkonu 4 HP. Testující na ní oceňovali především neuvěřitelnou obratnost díky velmi nízké hmotnosti pouhých 28 kg. Zvláště zástupci něžného pohlaví jí stavěli k těm nejlepším v testu.

Výhody: Vynikající poměr cena výkon, sedmiletá záruka, široká servisní síť 
Nevýhody:
nemá centrální nastavení výšky

Motor   Briggs&Stratton
Výkon   4,0 HP
Výkon   3,0 kW
Záběr 46 cm
Šířka pracovního prostoru  48 cm
Výška sečení   3,0 - 7,5 cm
Objem koše   60 l
Materiál šasi   ocel
Hmotnost   31 kg
Bezpečnostní brzda   ano
Výškově nastavitelná rukojeť  ano
Centrální nastavení výšky sečení    ano
Pojezd  ano

SOLO 550 R – 20 990 Kč

 

Motor Briggs a Stratton. DOV technology se zařízením Ready Start. Motor již nemá ani klasickou pumpu ani sytič. Transport benzínu funguje zcela automaticky a nutno říct, že perfektně. Precizní je i německá konstrukce skeletu. Vzhledem k tomu, že je hliníkový, je tato sekačka s šířkou záběru 48 cm takřka nezničitelná.Tento model má některé zcela specifické konstrukční prvky, kterými se odlišuje od konkurence. To nejpodstatnější se skrývá v  sekacím prostoru nad nožem, Solo Aerodynamic je systém, který výrazně umožňuje zvýšení sacího tlaku a transport mokré trávy do sběrného koše. Dosažený vztlak je tak účinný, že by mohlo dojít například při průjezdu hlínou k silnému prášení z koše. Díky přídavnému látkovému filtru je tak víření prachu výrazně menší než u jiných sekaček. „Srdcem“ vztlakového systému je plastový ventilátor umístěný na stejné ose jako sekací nůž. Jedinou věcí, na kterou si musíte dávat  pozor při práci, je vniknutí nežádoucího atypického tělesa jako je například klacek nebo trubka do prostoru ventilátoru. Tím by se mohl poškodit. Praxe však ukazuje, že tato obava je spíše teoretická již jen proto, že na pěstěné zahradě je výskyt obdobných předmětů nepravděpodobný. Nové náhradní ventilátorové kolo stojí okolo 500 Kč. Solo pamatuje i na maximální detaily. Jedním z nich je například systém sklápění madla pomocí šroubů s vačkou. Během jediné sekundy tak máte madlo složeno či rozloženo.  

Výhody: špičková technická řešení, vynikající účinnost sání díky systému Solo Aerodynamic, propracované detaily
Nevýhody: vyšší cena

550 R

Model 550 R
Motor B&S DOV
Výkon kW/k max. 4,4/6,0
Startér ruční / Readystart / elektrický ano/ano/-
Náhon kol km/h / 1rychlostní / vario 3,5/ano/-
Šířka záběru cm 48
Výška střihu mm / plynulé / centrální 30-80/ano/ano
Plastový / hliníkový skelet -/ano
Ergonomické madlo / sklápěcí ano/ano
Sběrný vak s ochranou proti prachu / objem l ano/62
Kuličková ložiska kol ano
Průměr kola mm vpředu/vzadu 180/200
Hladina hluku LWA/dB (A) 96
Hmotnost kg 38

(Všechny ceny jsou uvedeny s DPH)

 

Petr Řezáč