automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 20.5.2010

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Křovinořezy. Dobré potvrdily kvalitu.

Vyšlo i v deníku Právo 20.5.2010

Bez křovinořezu, nebo-li motorové kosy se dnes již těžko obejde kterýkoliv majitel zahrady, či vlastník pozemku, který je nutné udržovat. Patří totiž k nezbytné výbavě pro údržbu.



Testy zahradní techniky děláme již mnoho let a faktem zůstává, že právě křovinořezy jsou stále v popředí zájmu čtenářů. Letos jsme stejně jako u testů traktorů sledovali některé modely dlouhodobě, tedy jsme si ověřili jejich kvalitu při delším používání. Výsledky z předchozích testů se tedy potvrdily.

Křovinořezy se používají se při sekání vysoké a přerostlé trávy, k udržování ploch, které jsou zaplevelené, nebo zarostlé křovím či náletovými dřevinami.  Využijeme je i na špatně přístupných místech.  

Při koupi doporučujeme dát přednost kvalitním a osvědčeným výrobcům  před levnými neznačkovými výrobky. Doporučujeme také nakupovat ve specializovaných prodejnách, kde vám stroj většinou předvedou a vysvětlí ovládání.  Důležitý  je u křovinořezu nejen výkon a kvalita motoru, ale i kroutící moment, který je u kvalitních strojů přenášen pevnou hřídelí, a je tedy stejný jak u motoru, tak dole u sekacího nože. Opět se dívejte na dílenské zpracování a kvalitu použitých materiálů. Křovinořez by měl být lehký, dobře vyvážený, s minimálními vibracemi, dobře startující. Bohužel ale právě poslední vlastnosti se při koupi těžko ověřují, ty zjistíte až při práci samotné. 

Jak jsme testovali

Všechny testované křovinořezy jsou benzinové, dvoutaktní, s motorem o objemu cca 25 cm3, tedy stroje, které se řadí se do třídy hobby a jsou určeny pro běžné práce v okolí domu a na zahradě. Všechny modely jsme vyzkoušeli při práci, a to jak na trávě, tak i v náročných porostech s nasazeným kotoučem. Některé stroje prošly testem dlouhodobým. Z technického hlediska nás zajímala nejen kvalita použitých komponentů, ale i vibrace, ergonomie, snadnost ovládání a další důležité vlastnosti, které zajišťují komfort stroje. I zde se ukázalo, že to co může na první pohled vypadat dobře, je v praxi méně použitelné. Důležitou vlastností, na kterou jsme se také zaměřili je vyvážení stroje. To proto, že má velký vliv na to, jak brzy jste při práci unaveni. Velmi důležitým faktorem byly vibrace. Ty jsme hodnotili z hlediska pocitů jednotlivých testerů při práci. Právě v této oblasti se jednotlivé modely dost lišily. Zvláštní kapitolou u křovinořezů je start a chod motoru. I tady byly rozdíly velmi značné. 

Jonsered BC 2125  cena: 10 990 Kč

Deklarovaný výkon:  0,8 kW
Objem motoru: 24,5 cm3
Hmotnost: 4,6 kg
Záruka: 2 roky

Tento model jsme koupili ve specializovaném zahradním centru, kde nám jej předvedli v chodu a uvedli do provozu. Dodáván je se strunovou hlavou, čtyřzubým kotoučem a kombinovaným krytem. Jako náhon je použita pevná hřídel. Při práci se strunovou hlavou se nám stroj jevil jako vcelku příjemný pracant s menšími vibracemi, který je, lehký a dobře se nese. Problém ale nastal při práci s kotoučem. Zde se vibrace velmi citelně zvýšily a pro obsluhu byly poměrně dost nepříjemné. Antivibrační prvky jsou zde zastoupeny pouze jednou gumovou objímkou mezi motorem a trubkou náhonu. U tohoto modelu nás zarazila i rukojeť s ostřejšími hranami madla (pouze na jedné straně) a plastové těleso spojky. Bez použití nářadí můžete nastavit T řídítka i vyčistit molitanový vzduchový filtr. Stroj dobře startuje, vybaven je pomocnou pružinou – Easy startem i palivovou pumpičkou. V základní výbavě je žací kotouč,strunový adaptér, dvouramenný popruh ,přepravní kryt kotouče,základní nářadí. Servisy nejsou uvedeny.

Výhody: lehký, dobře se nese, posuv rukojeti bez nářadí, dvouramenný popruh

Nevýhody: při práci s kotoučem větší a nepříjemné vibrace, ostřejší hrana rukojeti dře

Hodnocení:  
--------------------------------------------------------------------------------

Mountfield Oleo-Mac Sparta 250 T   -  9 830 Kč

Deklarovaný výkon: 0,8 kW
Objem motoru:   25,4 cm3
Hmotnost:  6,2 kg
Záruka:  7 let

Tento křovinořez sledujeme již dva roky, prošel tedy testem dlouhodobým. Za celou dobu provozu se neobjevil žádný problém. Seká se s ním pravidelně cca 700 m2 špatně přístupné plochy a používá se k obsekávání sekačce nepřístupných krajů. Stále snadno startuje, motor má kultivovaný chod a jde rychle do otáček. Chválíme propracovanou ergonomii stroje, kdy i déle trvající práce není namáhavá. Křovinořez je velmi dobře vyvážen, takže jeho nesení při práci je bezproblémové. Úroveň vibraci má velmi nízkou, dá se říci, že ze všech testovaných strojů nejmenší. Nedělá mu problémy ani hustá tráva s odrostlejšími nálety a dobře drží otáčky. Ač je stroj deklarován pouze pro „hobby“ využití, tak bez problémů zvládá i náročnější údržbu větších ploch. S klidem můžeme doporučit i pro déle trvající práce. Použité plasty jsou kvalitní a dobře zpracované, filtr je dostupný i bez použití nářadí. Stroj je vybaven kvalitním trojzubým kotoučem i poloautomatickou strunovou hlavou s kovovými průchodkami pro strunu. Servis má na 54 místech v ČR (prodejny Mountfield). Součástí balení je strunová hlava, trojzubý kotouč, klíč na svíčku a popruh s . V současné době k tomuto modelu dostanete i notebook Acer Aspire One nebo XBox 360.

Výhody: náhon pevnou hřídelí, kovový držák rukojeti s pryžovými silentbloky, nízké vibrace, kvalitní zpracování, kvalitní vzduchový filtr a ložiska, snadný start, dobře vyvážený, dobrá akcelerace, drží otáčky.

Nevýhody: pro nastavení rukojeti nutný imbus

Hodnocení:     Velmi dobrý

--------------------------------------------------------------------------------------------

Stiga SB 29 DS –  8 990 Kč

Deklarovaný výkon:   0,8 kW
Objem motoru:  25,6 cm3
Hmotnost: 6 kg
Záruka: 5 let

Stroj byl prodejcem sestaven a představen v chodu. U tohoto modelu jsme ale při práci očekávali o něco více než předvedl. Ač je vybaven systémem lehčího startu, tak startování na začátku práce úplně optimální není, teprve po zahřátí startuje dobře. Sytič je mechanický. Později jde do otáček a chod motoru se nám jevil jako ne úplně pravidelný, což se i při práci přenášelo na stroj a při sekání se celý křovinořez chvěl a celkově působil neohrabaně. Stroj měl po celou dobu práce znatelné vibrace. Také má mezeru mezi páčkou ovládání a madlem, což způsobilo několikrát přiskřípnutí prstu testujícího. Jinak je stroj vybaven pevnou hřídelí, kvalitním molitanovým filtrem, trojzubým kotoučem s převozním krytem, poloautomatickou strunovou hlavou s kovovými průchodkami, zádovým popruhem s podpěrou a montážním nářadím. Servisní místa nejsou uvedena.

Výhody: kvalitní zádový popruh, pevná hřídel, kvalitní filtr
Nevýhody: jde později do otáček, znatelné vibrace a chvění, zpočátku horší start

Hodnocení:  uspokojivý 

-------------------------------------------------------------------------------

Zenoah Komatzu BC 2604 DWM  - 9 990 Kč

Deklarovaný výkon:  0,8 kW
Objem motoru:  25,4 cm3
Hmotnost:  5,5 kg
Záruka :   2 roky

I tento stroj prošel dvouletým dlouhodobým testem, a to bez jakýchkoliv problémů. Je používán pro plochu cca 500 m2 a obsekávání. Pracuje převážně s kotoučem. Startuje stále bez bez problémů, je tichý, vyvážený, s propracovanou ergonomií, subjektivně působí lehčí než doopravdy je. Práce se strojem není namáhavá, manipulace je bezproblémová. Dobře akceleruje, drží otáčky i při sečení husté trávy a drobných náletových dřevin. Tento stroj je možno s klidným srdcem doporučit i pro náročnější pracovní nasazení než jsou jen „hobby“ práce okolo domu či chalupy. Jedinou drobnou vadou je malý kryt pracovního nástroje, který způsobuje, že přece jen více nečistot než u jiných strojů odletuje směrem k obsluze.

Počet servisních míst neuveden. Součástí balení je strunová hlava, trojzubý kotouč, popruh a klíč na svíčku.

Výhody: náhon pevnou hřídelí, nízké vibrace, dva pístní kroužky, kvalitní vzduchový filtr a ložiska, dobré dílenské zpracování, snadné startování, vyrovnaný chod motoru při zátěži, snadná manipulace při práci, dobré vyvážení stroje

Nevýhody: malý kryt pracovního nástroje

Hodnocení:   visačka vítěz testu

--------------------------------------------------------------------------------

Husqvarna 327 RDX – 13 990 Kč

Deklarovaný výkon: 0,9 kW
Objem motoru:  24,5 cm3
Hmotnost:  5,6 kg
Záruka: 2 roky

Tento stroj je v provozu jeden rok a ani zde si majitel moc nestěžuje. Křovinořez pracuje na více lokalitách, převážně jsou s ním střídavě sekány louky, tedy vysoká tráva s plevelem a nálety. Při práci je používán kotouč. Stroj v sezóně seká 3x měsíčně zhruba 800 m2. Majitel má při studeném motoru trochu problémy se startováním. Někdy si s ním musí doslova pohrát. Při souvislém delším sekání také uvádí, že cítí nepříjemné brnění v rukou, což je celkem nepříjemné. Při studeném motoru má trochu problémy se startováním. Někdy si s ním majitel musí doslova pohrát. Tento stroj s pevnou dělenou hřídelí velmi dobře startuje, je vybaven poloautomatickým sytičem a systémem lehčího startu. Sytič ale přesto musíte ručně vrátit. Se strojem se snadno pracuje, je dobře vyvážený. Akcelerace je dobrá, stroj jde pěkně do otáček a není problém se sekáním hustší trávy či drobných křovisek. Křovinořez je vybaven dobrým antivibračním systémem, vibrace stroje jsou poměrně dobře redukovány. Motor má vyvážený chod. Dělená nosná trubka umožňuje křovinořez složit pro přepravu. Dodávaný kotouč je kvalitní a poloautomatická strunová hlava je vybavena kovovými průchodkami pro strunu. Počet servisních míst není uveden. Součástí balení je strunová hlava, čtyřzubý kotouč s chráničem, klíč na svíčku a popruhy na záda s podpěrou. Letos tento model získal o půl hvězdy méně vzhledem k občasným problémům se startováním, brnění rukou při delší práci a vyšší ceně.

Výhody: pevná hřídel, kvalitní vzduchový filtr a ložiska, jednoduché nastavení rukojeti
- dobrá akcelerace, vyvážený chod, popruh na obě ramena

Nevýhody: vyšší cena, trochu nečistý doběh, horší start za studena

Hodnocení: Velmi dobrý
------------------------------------------------------------------------------------------------

Hecht 127  -  3 990 

Deklarovaný výkon: 0,8 kW
Objem motoru:            25,4 cm3
Hmotnost:  6,1 kg
Záruka: 2 roky

Prodejce tento stroj doporučuje jako profesionální. To považujeme za poměrně velkou nadsázku. Stroj jsme dostali sestavený a prodejce jej předvedl. Hned na počátku testování nás zaujalo nepraktické nalévání benzinu. Na rozdíl od ostatních testovaných strojů zde benzin nenalijete, pokud křovinořez leží na zemi, protože nalévací otvor je příliš nízko a benzin by vytekl. Musíte jej zvednout, nejlépe jej musí další člověk držet. Také máme výhrady k řídítkům. Nejsou ergonomicky příliš povedené a ač jsme se je snažili nastavit do co nejoptimálnější polohy pro obsluhu, tak se nám to nepovedlo a v podstatě musíte sekat trochu stranou, nebo se trochu nakroutit, což při delší práci vaše tělo pocítí. Dále máme výhrady k plastovému ovládacímu držadlu řídítek. Plast je nekvalitně opracován, je hranatý, příliš nepadne do ruky a při delší práci dře do dlaně.  Stroj na začátku práce hůře startuje a při práci pociťujete vibrace. Je vybaven čtyřzubým kotoučem a docela dobře seká. Filtr má kvalitní, molitanový. Dodáván je se strunovou poloautomatickou hlavou s kovovými průchodkami a popruhem na ramena, krytkami kotouče a montážním nářadím. Servisy neuvedeny.

Výhody: zádový popruh, pevná hřídel, kvalitní filtr

Nevýhody: špatně ergonomicky řešená řídítka s nekvalitním opracováním plastů, nepraktické nalévání benzínu, vibrace při práci, horší start

Hodnocení:   nedoporučujeme

 

Olga Kábová