automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 28.5.2008

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test motorových kos. Všechny dobré nejsou.


Křovinořezy, neboli motorové kosy, patří po sekačce k základnímu strojovému vybavení moderní zahrady. Umožňuje likvidovat nežádoucí traviny či rozrůstající se křoviny tam, kde se s klasickou sekačkou hůře manipuluje, nebo je pro ní terén nepřístupný.

     

Za léta jsme si v našich testech ověřili, že křovinořezy vás také hodně zajímají. Ostatně není divu. Tráva, plevele i křoviny právě v tomto období rostou jako divé.
Tentokrát jsme pro test zvolili motorové kosy v nižší cenové hladině. Všechny benzinové, dvoutaktní s motorem o objemu cca 25 – 30 cm3, stroje, se řadí se do třídy hobby a jsou určeny pro běžné práce v okolí domu a na zahradě. Zjistili jsme ale,  že ty dobré mohou být výbornými pomocníky i v náročnějších podmínkách. Křovinořezy jsou nejdůležitější při sekání přerostlé trávy nebo v špatně dostupných nebo svažitých terénech. Velmi dobře se uplatní i při prosekávání křovin a slabých dřevin. Paradoxní však je, že některé z testovaných typů prodejce prezentuje dokonce jako poloprofesionální (například Blue Bird K 28), ač se to z hlediska možného použití nezakládá na pravdě. Motorové kosy, které jsme testovali sice dokáží být pomocníky významně ulehčujícími život majiteli zahrady, ale nečekejte, že s nimi můžete sekat celý den. 

Jak jsme testovali

Stroje jsme nakupovali anonymně u autorizovaných prodejců, tedy u odborníků. Všechny nakupované modely (kromě motorové kosy Dolmar) nám prodejce sestavil, vysvětlil jak se používají a předvedl v chodu. Nicméně ani dobrý předprodejní servis některým přístrojům příliš nepomohl.
Všechny modely jsme podrobili jednotlivým testům při práci, a to jak na trávě, tak i v náročných porostech s nasazeným kotoučem. Z technického hlediska nás zajímala nejen kvalita použitých komponentů, ale i vibrace, ergonomie, snadnost ovládání a další důležité vlastnosti, které zajišťují komfort stroje. I zde se ukázalo, že to co může na první pohled vypadat dobře, je v praxi méně použitelné. Důležitou vlastností, na kterou jsme se také zaměřili je vyvážení stroje . To proto, že má velký vliv na to, jak brzy jste při práci unaveni. Dalším z klíčových faktorů, který u nás hrál důležitou roli, byly vibrace. Ty jsme hodnotili z hlediska pocitů jednotlivých testerů při práci. Právě v této oblasti se jednotlivé modely dost lišily. Zvláštní kapitolou u křovinořezů je start a chod motoru. I tady byly rozdíly velmi značné. Zatímco některé stroje naskočily okamžitě – jeden dva pokusy a chod motoru byl od samého začátku přijatelný i za studeného stavu, jiné modely velmi často stávkovaly a donutit je k práci bylo tvrdým oříškem. Odlišnosti chodu jednotlivých motorů byly však i po jejich ohřátí při pracovních teplotách.  Zatímco některé měly vynikající a rychlý náběh do otáček, některým se moc nechtělo, což samozřejmě v praxi snižovalo výkon i komfort práce. Překvapilo nás, že některé modely měly náhon pomocí bovdenu (ohebné hřídele), což je konstrukčně zastaralé a méně kvalitní řešení než pevná hřídel. Takový stroj může mít problémy při sečení náročnějších porostů a při změně zatížení, kdy může dojít k poškození uchycení bovdenu. To pak znamená opravu v řádu tisíců korun.

Uvedené ceny odpovídají cenám, za které jsme nakupovali.

Homelite HBC 30 SBS

Deklarovaný výkon:  0,75 kW
Objem motoru:            30 cm3
Hmotnost:                     7 kg

Cena:   5.490,- Kč

Křovinořez jsme dostali prodejcem sestavený a připravený k provozu. Záruka 2 roky. Servis na 28 místech v ČR. Součástí balení je strunová hlava, trojzubý kotouč, klíč na svíčku, popruh a 76 ml oleje.

Plusy:

+ snadno nastavitelná rukojeť

Minusy:

- stroj nemá pevnou hnací hřídel, pouze bovden (!)
- víko klikové skříně je z plastu, který je součástí krytu výfuku a motoru – když je třeba dotáhnout šrouby výfuku, musíte zároveň otevřít klikovou skříň (!)
- nemá vzduchový filtr, pouze velmi hrubé sítko, prach se jednoduše může dostat do motoru
- kryt spojky z plastu, bubínek spojky uložen letmo, ne v ložisku
- nepříjemné vibrace při práci, stroj je nevyvážený, práce subjektivně namáhavá

- stroj jde velmi obtížně nastartovat (!)

Tato motorová kosa se nám jak po stránce technické, tak z hlediska jednoduchosti obsluhy a namáhavosti práce nelíbila. Bylo obtížné tento stroj nastartovat, což ještě ztěžoval špatně fungující sytič. Při testování se i po krátké době dostavovala únava způsobená nepříjemnými vibracemi a nevyvážeností stroje. Ergonomicky podprůměrný stroj, vyšší postavy se musí při práci hrbit. Akcelerace byla průměrná, při přidání plynu byly cítit rázy do rukou. I přes nízkou cenu stroje jej nemůžeme doporučit ani pro hobby použití. Nekvalitní komponenty a absence plstěného nebo molitanového vzduchového filtru hrozí náročnými servisními zásahy v budoucnu. 

hrubé sítko místo vzduchového filtru

Hodnocení:   Nedoporučujeme                   1 hvězdička


Stihl FS 55 C-E

Deklarovaný výkon:      0,75 kW
Objem motoru:            27,2 cm3
Hmotnost:                    5,2 kg

Cena: 8.750,- Kč  
(cena je včetně dokoupené nejlevnější strunové hlavy za 360 Kč)

Křovinořez jsme dostali prodejcem sestavený a připravený k provozu. Záruka 2 roky. Počet servisních míst v ČR a jejich adresy v záručních podmínkách neuvedeny, dle webových stránek u autorizovaných prodejců. Součástí balení je dvouzubý kotouč, klíč na svíčku, popruh a ochranné brýle.
Standardně není dodávána strunová hlava, museli jsme ji pro účely testu dokoupit za 360 Kč. Dále jsme museli za 220 Kč dokoupit olej Stihl, neboť dle záručního listu bychom při použití oleje jiné značky mohli přijít o záruku. To považujeme trochu za nekorektní, protože je všeobecně známo, že z technického hlediska rozhoduje pouze dodržení dané specifikace oleje. Navíc, pokud je podmínkou záruky použití oleje Stihl, tak by měl být započten v ceně. K celkové ceně stroje jsme připočetli strunovou hlavu proto, abychom uvedli ceny stejně vybavených křovinořezů.

Plusy:

- kvalitní vzduchový filtr
- dva pístní kroužky
- snadné startování, není potřeba vyvíjet velkou sílu
- dobře vyvážený stroj, lehce se nese
- dobré dílenské zpracování

Minusy:

- nemá pevnou hnací hřídel, pouze bovden (!)
- objevuje se mazivo pod spodním ložiskem úhlového převodu
- strunová hlava musela být dokoupena
- nepříjemné vibrace na volnoběh, při zvýšení otáček se trochu zmírní (!)
- v balení pouze dvouzubý kotouč s malým průměrem

na obrázku můžete porovnat dvouzubý kotouč se čtyřzubým

Startování tohoto stroje je snadné a bezproblémové. Po nastartování nás překvapily silné vibrace při chodu na volnoběh, které se naštěstí zmírní při práci. Stroj se dobře ovládá. Nevýhodou je dodávaný dvouzubý kotouč s menším průměrem, takže práce trvá déle. Navíc není vhodný na terén s drobnými nálety, pouze na trávu. Stroj dobře akceleruje a poměrně dobře se vyrovnal i se sečením husté trávy. Překvapilo nás použití karburátoru vyráběného v Číně, a u této značky jsme opravdu nečekali použití bovdenu místo pevné hřídele. Motorovou kosu jsme chtěli původně ohodnotit ještě o půl hvězdičky výše, ale kvůli již zmíněným vibracím si zaslouží níže uvedené hodnocení.

Dobrý                          3 hvězdičky



Mountfield Oleo -Mac Sparta 25

Deklarovaný výkon:  0,7 kW
Objem motoru: 25,4 cm3
Hmotnost: 6,2 kg

Cena:   8.593,- Kč

Křovinořez nám prodejce přivezl na testovací zahradu sestavený a připravený k provozu, Byl před námi nastartován s instrukcemi jak jej ovládat. Záruka 7 let. Servis na 52 místech v ČR (prodejny Mountfield). Součástí balení je strunová hlava, trojzubý kotouč, klíč na svíčku a popruh.

Plusy:
- náhon pevnou hřídelí
- kovový držák rukojeti s pryžovými silentbloky
- nízké vibrace, kvalitní dílenské zpracování
- k
valitní vzduchový filtr a ložiska
- s
nadné startování, méně hlučný motor
- dobře vyvážený stroj, lehce se nese a ovládá
- velmi dobrá akcelerace, stroj drží otáčky i při sečení husté trávy

Minusy:

- pro nastavení rukojeti nutný imbus

Stroj se snadno startuje, motor není přehnaně hlučný. Stejně jako u modelu Komatsu chválíme propracovanou ergonomii, i déle trvající práce není namáhavá, dobré rozložení hmotnosti. Úroveň vibraci je velmi nízká, v tomto směru nejlepší ze všech testovaných strojů. Stroj jde rychle do otáček, nedělala mu problémy ani hustá tráva s maliním a šípkovými keři. Ač je stroj prodejcem deklarován pouze pro „hobby“ využití, bez problémů zvládá i náročnější údržbu větších ploch. S klidem můžeme doporučit i pro déle trvající práce. Kvalitní trojzubý kotouč.

Velmi dobrý                 4 hvězdičky



Blue Bird K28

Deklarovaný výkon: 0,81 kW
Objem motoru:28,3 cm3
Hmotnost:  5,8 kg

Cena:   7.790,- Kč

Křovinořez jsme dostali sestavený a připravený k provozu. Záruka 2 roky. Počet servisních míst neuveden – odkaz na webové stránky. Součástí balení je strunová hlava, trojzubý kotouč, klíč na svíčku a popruh.

Plusy:

- pevná hřídel
- slitinový kryt spojky

Minusy:

- nedokonalé zakrytování výfuku (!)
- rukojeť uložena v plastovém segmentu, který při běžném nastavování rukojeti může prasknout
- motor je velmi hlučný
- obtížná výměna struny v adaptéru
- nepříjemné vibrace při práci, stroj je nevyvážený, práce subjektivně namáhavá (!)
- nadměrně se zahřívá kryt spojky

na obrázku - nedokonale krytý výfuk

Stroj startoval bez problémů, překvapila nás vyšší hlučnost motoru. Práce je subjektivně namáhavá, stroj je nevyvážený, obsluha se při sečení „nadře“. Hodně vadí poměrně silné vibrace, které dělají delší práci nepříjemnou. Jako jediný stroj z testovaných měl závažný konstrukční nedostatek, a to nedostatečně krytý výfuk. To vedlo při našich testech k nepříjemnému popálení jednoho z testujících. K pohodlí práce nepřispívá i dlaňová pojistka, která nepříjemně tlačí. Při sekání hustší trávy nás stroj nepřesvědčil a i kvůli konstrukčním nedostatkům ho nemůžeme doporučit.


na obrázku můžete porovnat způsoby krytí výfuků - 
K 28 je druhá zleva

Nedoporučujeme                   1,5 hvězdičky

Zenoah Komatzu BC 2604 DWM

Deklarovaný výkon:  0,8 kW
Objem motoru:            25,4 cm3
Hmotnost:                     5,5 kg

Cena:   9.990,- Kč

Křovinořez jsme dostali sestavený a připravený k provozu. Záruka 2 roky. Počet servisních míst neuveden. Součástí balení je strunová hlava, trojzubý kotouč, popruh a klíč na svíčku.

Plusy:

- náhon pevnou hřídelí
- nízké vibrace, dva pístní kroužky
- kvalitní vzduchový filtr a ložiska
- dobré dílenské zpracování
- snadné startování, vyrovnaný chod motoru při zátěži
- snadná manipulace při práci, dobré vyvážení stroje

Minusy:

- malý kryt pracovního nástroje
- z testovaných strojů nejdražší

Startování bylo bezproblémové, motor nepatří mezi hlučné. Velmi dobrá ergonomie, stroj je  dobře vyvážený, subjektivně působí lehčí než doopravdy je. I dlouho trvající práce nebyla namáhavá, manipulace byla bezproblémová. Stroj dobře akceleruje, drží otáčky i při sečení husté trávy a drobných náletových dřevin. Tento stroj je možno s klidným srdcem doporučit i pro náročnější pracovní nasazení než jsou jen „hobby“ práce okolo domu či chalupy. Jedinou drobnou vadou byl malý kryt pracovního nástroje, který způsobuje, že přece jen více nečistot než u jiných strojů odletuje směrem k obsluze.

Vítěz testu                                4,5 hvězdiček

Husqvarna 323R

Deklarovaný výkon:0,9 kW
Objem motoru: 24,5 cm3
Hmotnost: 4,5 kg

Cena: 9.890 Kč

Křovinořez jsme dostali sestavený a připravený k provozu. Záruka 2 roky. Počet servisních míst neuveden s odkazem na webové stránky. Součástí balení je strunová hlava, čtyřzubý kotouč, klíč na svíčku a popruhy. Dokoupit jsme museli olej Husqvarna za necelý 200 Kč, neboť, dle informace prodejce bychom přišli o záruku.

Plusy:

- náhon pevnou hřídelí
- kvalitní vzduchový filtr a ložiska
- jednoduché a rychlé nastavení rukojeti
-  poloautomatický sytič
- motor dobře akceleruje, vyvážený chod i při zátěži
- dva pístní kroužky
- popruh na obě ramena

Minusy:
-  hlučnější motor
-  vyšší cena

Startování motoru je velmi snadné, pomáhá i poloautomatický sytič. Motor byl o něco hlučnější. Se strojem se dobře pracuje, vyvážení je standardní. Stroj je lehký a dobře se s ním manipuluje. Akcelerace je rychlá a není problém se sekáním hustší trávy či drobných křovisek. Motor má vyvážený chod. Dodávaný kotouč je kvalitní. Vibrace stroje jsou poměrně dobře redukovány. Hlučnější motor a určitá nevyváženost se začíná projevovat únavou při déletrvající práci.

Hodnocení:   4 hvězdy                 Velmi dobrý

Dolmar MS 260-U

Deklarovaný výkon:  0,8 kW
Objem motoru: 25,6 cm3
Hmotnost: 6,5 kg

Cena:   8 670,- Kč

Stroj jsme dostali rozložený, sestavení bylo středně náročné. Záruka 2 roky. Počet servisních míst neuveden, servis u autorizovaných partnerů. Součástí balení je čtyřzubý kotouč, klíč na svíčku a popruh. Dokoupit jsme museli strunovou hlavu za 670, - Kč. Tato cena je připočtena k ceně křovinořezu.

Plusy:

- náhon pevnou hřídelí
- dva pístní kroužky
- jednoduché startování, méně hlučný motor
- rukojeť uložena v kovovém pouzdře gumovou podložkou

Minusy:

- bowden plynu se uvolňuje (!)
- motor jen pomalu akceleruje, působí líně
- při sečení hustší trávy se stroj dusí, rychle ztrácí otáčky
- rozložení váhy není ideální
- nedodává se strunovou hlavou – musela být dokoupena

Startování je jednoduché, motor je méně hlučný. Práce se strojem není subjektivně tak příjemná, vyvážení není ideální a tak tento stroj při práci opravdu „cítíte“ v ruce. Bohužel stroj nás zklamal svými výkony při práci. Ochota motoru jít do otáček byla nejnižší z testovaných strojů. Pomalá akcelerace byla problém i kvůli tomu, že stroj se při sečení hustší trávy dusil, rychle ztrácel otáčky a při práci tak bylo nutno postupovat pomalu, abychom stroj nezahltili. Objevili jsme i vážný konstrukční nedostatek. Bovden je možno lehce vytáhnout z uchycení na karburátoru a tak při zachycení např. o větev nebo připínání stroje k popruhu nechtěně přidat plyn. Toto konstrukční řešení není v souladu s normami a stroj by v takovém stavu neměl být prodáván !

Nedoporučujeme                   2 hvězdičky

Olga Kábová