automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport - tenis

27.1.2009

E-mail

 

 

 

¨

 

 

 

 

 

Tenis Radonice

V zimním období se v oblasti sportu věnujeme především lyžování, ale tentokrát se zaměříme na tenis. V létě je k pohybu podstatně více příležitostí a i v zimním období je dobré se udržovat v dobré kondici. A zatímco pravidelné lyžování je, zvláště pro lyžaře z Prahy či dalších měst, v jejichž okolí není žádná vhodná sjezdovka docela náročné, tak  naopak tenis se dá při dobré vůli bez problému hrát i několikrát  týdně. Zvláště když v tenisové hale v Radonicích vymysleli pořadatelé obdobná klání jako již delší dobu organizují v ATTour, tedy v české amatérské tenisové lize.

Radonická hala

Malý kousek za Černým mostem, v obci Radonice najdete tenisovou halu, která patří k nejlepším v Praze. Je klimatizovaná  se zázemím restaurace, se  saunou a samozřejmě i dostatečně velkým parkovištěm. Vlastní konstrukce pětidvorcové haly je zajímavě řešena tak, aby denní světlo v žádném případě nemohlo vytvořit nežádoucí odrazy či odlesky. Denní světlo slouží pouze k orientaci při vypnutém osvětlení. To patří k těm nejlepším, jaké v halách může byt. S povrchem svírá pravý úhel a přes svou intenzitu je umístěno tak vysoko, že hráče neoslňuje ani při podání či při hře nad hlavou. K velmi dobrým vlastnostem haly patří  i výborný povrch Play it. Ten je sice o trochu rychlejší než antuka, ale za chvíli si zvyknete. Výhodou je především to, že tento povrch pomáhá výborným servisům či returnům, také falše a liftované míče se odvracejí hůř než na antuce. A tak si za krátko uděláte přehled jak na tom se svou tenisovou technikou jste. 

    

Jak se hraje 

Jak se hraje

Domácí coby vyzyvatel:

a) Telefonicky vyzve své soupeře (Hosty) ke hře (měla by to být vždy dvě utkání ve skupině). Každému z nich navrhne nejméně dva termíny v některém z blízkých oficiálních areálů TenisLigy  

b) Rezervuje dvorec. Termíny, časy a místa zapíše k utkání v rozpisu své skupiny.

c) Hradí polovinu ceny za pronájem dvorce. 

Host coby vyzývaný:

a) Vybere některý z termínů a areálů navržených vyzývajícím hráčem. 

b) Na utkání přinese nové oficiálními míče soutěže (stačí dóza po 3 míčích). 

c) Hradí polovinu ceny za pronájem dvorce.

Vítěz utkání hlásí výsledek organizátorům soutěže buď zápisem na internetovém portále ligy nebo SMS zprávou.

Není nic nudnějšího pro oba soupeře, když se na kurtu při jakémkoliv amatérském turnaji sejdou hráči s velkým rozdílem ve výkonnosti. To se tady prakticky neděje, protože turnaje jsou uspořádány vždy pro hráče stejné výkonnostní úrovně. Základní skupiny jsou tři. Start, Sport a Champions. Je jedno jestli se přihlásíte jako začátečník či registrovaný nebo senior. Kouzlem těchto turnajů je, že většina zápasů je vyrovnaná. Díky čemuž si nejen dobře zahrajete, ale získáte pro sebe další kontakty na stejně kvalitní hráče. Kromě toho se hrají i ženské turnaje, debly a mixy.

Tím se můžete nejen zlepšovat, ale zvláště je to velmi dobrá zábava pro soutěživé typy. Hraje se vždy v sobotu nebo v neděli. Ve startovném je obsažen nejen pronájem kurtu, ale i míče a občerstvení formou bufetu. Výhodou je, že se vám v podstatě nemůže stát, že se vám jeden zápas nepovede a jedete domů. Hrají se nejdříve skupiny většinou čtyřčlenné. To jsou tři zápasy, první dva ze skupiny postupují do hlavního pavouka. Třetí a čtvrtý si zahrají útěchu. Tedy propracovaný systém, kdy si každý zahraje „dosytosti.“ Z každého turnaje jsou vám podle výsledku připisovány body, takže soutěžit můžete dlouhodobě. Systém je podobný jako v celoročně hrané amatérské lize.  

Tenisová liga 

Ta  je určena  pro širokou veřejnost, od osmnácti do sta let. Nezáleží na tom, zda zájemce  s tenisovou raketou vyrůstal  nebo krásu tenisu  objevil teprve nedávno a začíná se ho učit. I tady je zásada  že si zahrajete  s vyrovnaným soupeřem, potkáte nové protivníky a budete se v tenise zlepšovat. Soutěž je organizovaná v každém městě, kde jsou vhodné podmínky pro její konání a samozřejmě zájem hráčů. Také v tenisové lize se hraje kromě dvouher také čtyřhra a mix, dvouhry navíc i ve více věkových  kategoriích. Hrají jak muži, tak ženy. Jde o čistě regionální soutěže, která tvoří města nebo několik měst u sebe, hráči mezi regiony necestují. 

Více informací naleznete zde:

www.tenisradonice.cz

www.tenisliga.cz

www.attour.cz



           

V každé sezoně se hráči zúčastní nejméně tří soutěžních kol. V nich sehrají  zápasy ve skupině se čtyřmi soupeři. Skupiny jsou poskládány do mnoha úrovní – lig, od těch nejlepších tenistů po začátečníky, přičemž na stejné úrovni jsou alespoň dvě skupiny. Zápasy hrajete na dva sety, případný třetí set se hraje super tiebreakem. Platí pravidlo, že v každém zápase je jeden hráč domácí a druhý host. Domácí vyzývá hosta ke hře, zajišťuje dvorce, host přináší nové míče.

/per/