automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

2.4.2007

E-mail

 

 

Špindlerovský Stoh lyžařským kopcem číslo 1 v ČR 

A pak že se historie neopakuje. Kdysi jsem si myslel že jen za „totáče“ bylo možné, že pár metrů od sebe jsou dva kopce, kde se na jednom vesele lyžuje i v hlubokém jaře a druhý je s hlubokou břečkou nebo bez sněhu. Řeč je o německém Ambru těsně za Železnou Rudou a okolními kopci u nás v době reálného socialismu. Bylo to opravdu zdrcující, protože to působilo, jako že si ten jeden kopec někdo odnesl do jiných klimatických podmínek. A ejhle podobný pocit jsem měl i při letošní zimě v Krkonoších. 

Možná je to pro tento kopec částečně shoda příznivých okolností, ale podobně jsem si po letech tady připadal obdobně. Zatímco na většině míst bojovali ze sněhem jak se dalo, špindlerovský  Stoh působil dojmem, že letošní zima je tady obdobná jako kterákoliv jiná, tedy zcela optimální pro zimní sporty a lyžování zvláště.

Ono to tak pouze vypadá, ale ve skutečnosti je to mnohem náročnější. Kromě svých klimatických možností se tomu musí hodně dát. Například je podstatné jak se na počátku zimy „trefíte“ do propojení kopce a ledové „šlupky“,  která do jisté míry určuje jak vám na kopci bude sníh držet, a to nejen jak, ale do jisté míry i jak dlouho. A právě při takové zimě jako byla letos jsou ty rozdíly největší. Leckdy se tak stalo, že na sousedních kopcích na Svatém Petru se zápolilo s rozumnými podmínkami a na protilehlých svazích podstatně jižněji položeného Medvědína to často bylo ještě horší. Stoh byl celou sezónu v pohodě. Výsledkem byla situace, že až na pár akcí se letos všechno odehrávalo pouze na Stohu. Od závodů až po předváděčky a firemní testování.

Stoh najdete kousek od Svatého Petra ve Špindlerově Mlýně. Pokud tuto sjezdovku neznáte, tak doporučujeme ji určitě vyzkoušet. Má společný odbavovací systém se skiarálem Svatý Petr, takže můžete sjezdovky střídat, nebo můžete za podstatně nižší cenu koupit pernamentku pouze místní.  Již se lyžuje za ceny vedlejší sezony, denní jízdné stojí pro dospělého 340 Kč a dopolední jen 200 Kč. Pokud si budete chtít dobře zalyžovat, tak se vyplatí si přivstat a jít na sjezdovku od osmi hodin, kdy je sníh ještě tvrdý. STOH je sjezdovka, která vznikla nedávno, v roce 1996. Jde o 1 200 metrů dlouhou trať se 400 metrovým převýšením se všemi stupni obtížnosti. Parkovat můžete přímo pod sjezdovkou a občerstvit se je možné v místním bufetu. Pokud nemáte ještě plán na volné velikonoční dny, tak zde si ještě dobře zalyžujete.

 

/per/