automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

 
sport - golf

15.10.2003

E-mail

  

 

John Letters Club

Snad každý golfista zná značku John Letters. Dýchá z ní klasika, tradice a historie. Například v roce 1949 hrálo železy John Letters osm z deseti britských rydercupových reprezentantů. Ještě před tím, než do golfu vtrhly nadnárodní korporace - především v letech čtyřicátých, padesátých a šedesátých, byla firma  John Letters takovým pojmem  jako Michelin v pneumatikách či Mercedes v automobilovém průmyslu.

Od svého vzniku v roce 1918  vyzařuje firma  John Letters tak silné charisma, že tyto skotské hole často vytvářejí s jejich majiteli velmi  silné  pouto. Ten kdo s nimi jednou začne hrát je většinou věrný této značce po celý život. Hole John Letters jsou  filozofií, jsou mnohem víc než pouhým zbožím a jsou také tak vnímány.  Dobrou  zprávou pro naše golfisty je skutečnost, že tradici této značky  u nás se stejným entuziasmem jako  ve Skotsku  šíří  John Letters Club, který v Česku založila firma Sprintsport 
(již jedenáctým rokem oficiální dovozce skotských golfových holí a golfových doplňků značky John Letters of Scotland).
Milovníků golfu, kteří si V Čechách hole John Letters  zakoupilo, je zatím kolem šesti set . Jsou to hráči nejrůznějších handicapů, od profesionálů až po začínající hráče. Přesto mají jedno  společné, zálibu v tradici, zálibu v holých této charismatické značky.   Proto se firma Sprintsport rozhodla právě pro tyto příznivce značky založit klub a každoročně nabídnout hráčům a hostům skotskou atmosféru a styl, hru nebo prostě jen setkání u sklenky dobré skotské. Klub sdružuje majitele holí John Letters, pořádá členské turnaje a jiné akce.  První ročník golfového turnaje pro majitele těchto holí byl uspořádán v roce 2002 v Golf Clubu Mariánské Lázně, nejstarším českém hřišti, otevřeným v roce 1905 anglickým králem Edwardem VII. Turnaj se hrál za podpory a přímé účasti zástupců Britské obchodní komory a za účasti pana Gary Scotta, obchodního manažera John Letters of Scotland pro Evropu a byl otevřen všem amatérům, majitelům alespoň sady želez John Letters. 50 hráčů hrálo na rány s odečtem hendikepu. Letošní turnaj se konal v září, také v Mariánských Lázních a zde se budou hrát i další ročníky. Klubové stránky i podmínky členství v klubu může každý zájemce najít na adrese http://www.johnlettersclub.cz

Historie firmy John Letters

Historie firmy JL začala v malé továrně v roce 1918 na severním břehu řeky Clyde v Glasgow. Původně se firma jmenovala Letters, Logan Company. V roce 1923 se stala známá jako John Letters a pod tímto názvem je známá  dodnes.

V pol.19.stol. byla výroba golfových holí vedlejší aktivitou lukrativní a komplikované výroby golfových míčků. Pobřežní region Skotska byl dobře zásobován uhlím a ocelí, a proto tehdejší "profesionálové" začali ručně vyrábět hlavy holí tvarováním oceli do příslušné podoby hlavy hole.

John Letters byl více obchodník  než golfista, což bylo neobvyklé. Zároveň umístil svoji manufakturu na výrobu golfových holí do průmyslové zóny centrálního Skotska, což  také nebylo obvyklé a  firma se stávala stále známější a silnější, zatímco firmy Forgan, Tom Morris a Nicoll  zůstávaly stranou.

Ve 20. a 30. letech firma procházela neustálým vývojem. Vlastník se osvědčil jako bystrý obchodník připravený vyzkoušet nové nápady, myšlenky a techniky. Společnost jako první začala experimentovat s kovovými shafty, zatímco ostatní zůstali u používání bílého ořechu. Pohotovost k inovacím dodávala firmě JL náskok a sílu na trhu. V roce 1939 byla firma uznávaným výrobcem golfových holí, ale opravdový zlom nastal až po válce.

Zlaté časy

V roce 1946 firma JL představila nový výrobek - putter Golden Goose. Pořád se vedou spory, co bylo vyrobeno dříve, jestli Golden Goose nebo Bullseye, ale každý z nich byl respektován na jiném kontinentě po následujících 20 let. Během 40. a 50. let bylo v Evropě velmi těžké najít hráče, který by neměl putter Golden Goose v bagu. Tento putter se vyrábí a používá dodnes.
V roce 1947 firma JL začala vyrábět legendární hole Master Model. V tom samém roce irský golfista Fred Daly s tímto modelem vyhrál The Open a britský Matchplay Championship, v té době dvě přední evropské soutěže. Poté chtěl každý hrát s holemi Master Model.
Následovala etapa obrovského úspěchu firmy JL. Téměř každý profesionál a vedoucí amatér v Evropě hrál hole JL. Na rozdíl od současnosti, kdy se loajalita hráčů kupuje za velké peníze, před 40 lety si hráči mohli vybrat hole, které chtěli.
I přesto, že byl golf minoritním sportem ve většině zemí Evropy, firma JL se stala známá všude, kde se hrál golf. Velký hráč té doby, Flory Van Donck z Belgie, byl mnoho let klíčovým členem profesiálního poradního sboru firmy JL a pomáhal navrhovat a zlepšovat vlastnosti. Dalšími členy tohoto poradního sboru byli Dai Rees z Walesu, Christie O'Connor z Irska a John Panton ze Skotska.

Rodinný podnik

I přes velký úspěch zůstala společnost rodinným podnikem. John Letters měl 5 synů a 2 dcery, kteří mu pomáhali s podnikáním. Všichni členové rodiny se stali experty v oblasti produkce golfových holí. Nejstarší syn John Letters junior společně se svým otcem vedl podnik jako generální ředitel. Všech 5 synů většinu svého života pracovalo v golfovém průmyslu a dnes jsou respektovanými seniory golfu.
Velký úspěch firmy JL vzbudil pozornost. V roce 1955 obrovská firma Dunlop group, jedna z nejznámějąích světových sportovních firem, převzala firmu JL i přesto, že rodinný vliv byl silný, nicméně začínal pomalu slábnout. Firma JL byla 29 let pod kontrolou firmy Dunlop a zajišťovala jí kvalifikované pozadí vzhledem ke svým dovednostem v oboru. Mnoho hráčů v té době hrálo hole Dunlop, které byly ve skutečnosti vyrobeny v továrně JL.
Jedna událost popisuje vztah hráčů k holím JL. Neznámý hráč v 50. letech měl problémy na drivingu se svým novým setem holí na The Open Championship. Přiběhl do stanu firmy JL a ptal se jednoho z JL bratrů, jestli mají set holí Master Model. Měli pouze ten vystavený. Tento muž si je vzal, a s nevyzkoušeným setem holí Master Model vyhrál Championship.
V 50. a 60. letech sláva a dobrá pověst firmy JL neustále rostla. Ručně vyráběné hole si oblíbily Hollywoodské hvězdy jako Frank Sinatra, Danny Kaye, Jack Lemmon, Liza Minelli a Judy Garland. Mezi velké hráče Firmy JL patřili Gary Player, Lee Trevino a dřívějąí evropský kapitán Ryder Cupu Bernard Gallacher.

Období změn

V roce 1983 Dunlop přesunul výrobu golfových holí do Anglie. JL se obával, že bude zavřen a zapomenut. Rodinná soudržnost, která společnost vytvořila, nyní společnost zachránila. Dva členové rodiny JL - Jimmy a Hope - převzali zpět kontrolu nad společností až do odchodu do důchodu v 90. letech.
V 80. a 90. letech firma začala spolupracovat s Universitou v St.Andrews v Glasgow. Detailní výzkumné programy, dynamické modely a nové materiály, to vše bylo používáno k zlepšení budoucích vývojových strategií a firma JL se opět posunula na čelní pozice golfového průmyslu.

Nová éra

Nová éra se vyznačovala novým typem holí. Trilogy, vyrobené v roce 1989 jako první set holí, měly dutou hlavu hole u dlouhých želez a úzkou horní hranu hlavy hole u krátkých želez. Později vyrobené Trilogy 2000 Oversize měly všechny nejlepší vlastnosti svých předchůdců. V roce 1998 byl vyroben model Trilogic. Po více než tři čtvrtě století je firma JL stále mezi předními firmami na golfovém trhu.

Všechny produkty firmy JL si můžete na stránkách www.shopgolf.cz

Olga Řezáčová


 

    

Golf - hra nejen pro bohaté

Golfová hřiště - Harrachov

Michelin zamířil na tenisové kurty

Premier – dokonalý nápad

  

Golf - hra nejen pro bohaté

Test lyží 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Lyže Elan pro příští sezonu

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

 

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Stolní tenis – s čím a za kolik

Pingpong je nejen velice krásný a vzrušující závodní  sport, ale dá se 

 


copyright iTest 2003