automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport - tenis

z archivu

E-mail

   

  

 

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenisReprezentativní  Rossignol

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice


 

 

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Je sportem, který již po léta láká pozornost diváků v mnoha zemích na světě. Žebříčky nejúspěšnějších hráčů jsou bedlivě sledovány miliony obdivovatelů, obrovské množství lidí se tenisu věnuje aktivně od dětství až po  kmetský věk. Patří ale i k prestižním zábavám, je prostě fenoménem.  Stovky firem se snaží přesvědčit hráče na všech úrovních, že právě jejich tenisové rakety jsou ty nejlepší. Módní návrháři poutají pozornost stále novými trendy  oblečení. Pouze výběr tenisových míčů  často  působí u mnoha aktérů jako  méně podstatné. Přitom právě na jejich stavbě a konstrukci záleží do značné míry nejen kvalita hry a patřičný komfort, ale i především to, po jaké době je musíme vyměnit. Tedy jak často budeme  muset „sáhnout do kapsy“. Tedy opět oblíbené téma našeho serveru. Poměr cena výkon. K největším  a nejzajímavějším značkám v této oblasti  patří švédský Tretorn.

Klasický  tenisový míč je vyroben tak, že do dvou gumových polokoulí je před slepením vložena kapsle naplněná stlačeným plynem. Jak dojde k zahřátí při vulkanizaci obou půlek, tlak plynu se uvolní a míč se naplní relativně velmi přesně stanoveným tlakem. Tento systém byl v minulosti u některých výrobců různě modifikován. Například česká firma Optimit u levnějších modelů vpichovala plyn dutou jehlou. Nepřesnost však byla větší než u tablet a proto se  tato technologie přestala používat, naopak vkládání tablet se stalo světovým standardem.  Avšak ani tento systém není zcela bez problému. Natlakovaný míč má omezenou trvanlivost, jeho vlastnosti se výrazně mění i po relativně velmi krátkém hraní.  Také má omezenou skladovatelnost  je „mrtvý“ v chladu a naopak až moc „živý“ ve vysokých nadmořských výškách. Z těchto důvodů se léta snaží vývojáři vymyslet takový míč, který by tyto negativní vlastnosti neměl.  

Revoluční technologie

Málokterá firma prokázala v této oblasti tolik „pionýrských“  schopností jako právě Tretorn.  Výrobu klasických plynem plněných míčů zahájil Tretorn v roce 1902. Již v roce 1955 s ní však skončil. Důvod byl prostý. Vývojáři firmy uvedly do výroby nový beztakový míč, který měl stejný vnitřní tlak jako okolní atmosféra. Ten si udržel hratelnost až do opotřebení. Některé vlastnosti, především „pocitové“ však byly odlišné od míčů klasických. Výrazně jiný byl i zvuk míče při odrazu.
O čtyři roky později přišel do firmy Benght Hall, chemik  který u Tretornu vyvíjí nové technologie dodnes.  začal experimentovat v podstatě bez  zkušeností. Vyvinul nové gumové složení jádra na bázi materiálů z různých částí světa. Experimentoval s různými kombinacemi přírodní a syntetické gumy. Začal pracovat s různými typy akcelerací pro vulkanické složení gumy.
Za období deseti let vyvinul stovky odlišných tenisových míčů. Ty byly testovány ve vlastní výzkumné laboratoři Tretornu, která imituje podmínky  na tenisovém kurtu.
Hodně jeho práce je založeno na důkladných znalostech chemie. „Důležitá je však i intuice,“ říká Bengt Hall“, musíte postupovat zkouškami, chybami a musíte být připraven využít možnosti. Je mnoho faktorů, na kterých záleží, než je míček perfektní a připraven k masové výrobě. Otázka vlastností není lehká. Týká se také takových věcí, jako cit, vůně a zvuk. V mnoha případech prostě není rozumné vysvětlení“. Jsou to slova opravdového odborníka.
Není na světě totiž mnoho lidí kteří o tenisových míčích vědí  více než  on.  Jeho zásluhou je, že beztlakový míč  současnosti   má všechny výhody této technologie a zároveň se při jeho výrobě omezily  na minimum ty vlastnosti, které  odpůrci beztlakovým míčům po léta vyčítali. Nové míče jsou sice o něco pomalejší než jejich „natlakovaná“ konkurence avšak na rozdíl od ní se takřka nemění. Tlakové  míče  se naopak  horší každým úderem. Převážná většina běžných hráčů si nemůže dovolit měnit  míče několikrát během jediného zápasu a tak dohrávají s míči které jsou již výrazně jiné než míče na počátku hry. Beztlakové Tretorny naopak    po několika setech  skáčou  podstatně lépe a jsou podstatně „živější“ než ty tlakové.

Micro X míč budoucnosti

Pozoruhodný míč třetí generace, který je naplněn 700 miliony mikrobuněk. Každá z nich má v průměru 5-100 mikrometrů a je naplněna vzduchem. Chová se obdobně jako tlakovaný míč. Jediný rozdíl je v tom, že z takto vyrobeného míče vzduch neuniká protože je uvězněn v mikrobuňkách. Vyniká stálostí parametrů, zaručuje velmi dobrou kontrolu a neměnnost odrazu. Dá se skladovat neomezeně dlouho. Dokáže například 2681 otáček za minutu, zrychluje z 0-100 km/h za 0,002 sekundy. Maximální rychlost míče je 203 km/h a neuvěřitelný čas kontaktu s výpletem vaší rakety pouhých 0,0037 sekundy, a to vše bez ztráty tlaku? Na rozdíl od starších generací Tretornů je zvukově při úderu  podstatně podobnější tlakovým míčům. To je důležité především proto, že mnoho hráčů si na klasický zvuk zvyklo a  odlišný jim podvědomě vadí. Jedinou jeho nevýhodou je, že z počátku je pomalejší, po pár gemech však již nepřekonatelně vede. I když cena Micro X je trochu vyšší než cena míčů klasických, vzhledem k tomu, že vydrží několikrát déle v perfektní „kondici“ je hra s ním podstatně finančně výhodnější.

Tretorn však myslí i na ortodoxní zastánce tlakových míčů. Pro ty hráče kteří se stále nesmířili s neklasickou technologií netlakových míčů vytvořil zcela nový unikátní tlakový míč  Z Tour. Je to světově první třívrstvý tenisový míč s  termoplastickou těsnící memránou TRI-TEC. Ta uchovává kvalitu tohoto tlakového míče podstatně déle než u běžných míčů. A je tak vhodnou alternativou míčů Micro X.    

                                                         /per, prameny Tretorn/