automobily | letecká doprava | sport | počítače a elektronika | zahradní technika | energie | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest
                    příloha portálu iTest o obnovitelných zdrojích. Rady, přehled solárních

Aktualizováno 30.6.2006

E-mail

PŘÍLOHA

Přehled klimatizací na našem trhu.
Sledujte tuto přílohu, bude trvale aktualizována, představíme vám zde přehled klimatizací na našem trhu.

  KLIMATIZACE

 

Domácí klimatizace. Jak vybrat, jakou a za kolik?

Ještě před třemi lety, kdy jsme vydali první přílohu o klimatizacích, nebylo tak běžné si pořizovat klimatizaci i domů. Od té doby se mnoho změnilo. Klimatizace začíná být nepostradatelným standardem moderního života. Také je cenově podstatně dostupnější - ceny za ty tři roky klesly o cca 50%. Tenkrát klimatizace nabízely jen odborné firmy, dnes klimatizaci koupíte i v hypermarketu. 

Zde bychom chtěli ale upozornit, že koupě klimatizace v hypermarketu rozhodně nemusí být výhrou. Nikdo vám neporadí, nespočte potřebný chladící výkon klimatizační jednotky a navíc ještě budete pracně hledat někoho, kdo vám ji nainstaluje. Odborné firmy totiž většinou o instalace těchto klimatizací nestojí, protože nemohou pak poskytnout potřebné záruky bezchybného chodu přístroje. Navíc se většinou zákazník netrefí a vybere klimatizaci o nesprávném výkonu. Dokonce se i může stát, že v domnění výhodné koupě klimatizace zakoupí pouze zvlhčovací zařízení, které je ovšem v marketu označeno jako klimatizace.

Jak vybrat klimatizaci?

První zásadou při koupi klimatizace je nákup u odborníka (viz předchozí odstavec). Odborná firma vám přesně poradí jakou nejvhodnější klimatizaci máte použít. Mezi služby odborných firem patří také obhlídka prostor, které chcete klimatizovat. Některé firmy tuto službu poskytují zdarma, ptejte se na to. Posléze podle mnoha faktorů - kubatury místnosti, orientace, počtu a plochy oken atd. doporučí vhodnou jednotku, či jednotky. Klimatizaci také posléze nainstaluje a vy máte záruku optimální tepelné pohody. 

Je důležité, aby jednotka, kterou si vyberete, měla správný výkon vzhledem k prostoru, který je třeba chladit. Pokud bude výkon příliš velký, klimatizace bude často zapínat a vypínat, prostor se rychle ochladí. Naopak, když bude výkon příliš malý, klimatizace poběží nepřetržitě a prostor se náležitě nevychladí. To má za následek vysokou spotřebu elektrické energie a nízkou efektivnost.

Je nutné také zvážit možnosti místnosti. Klimatizace na jedné straně ochlazuje prostor a fouká studený vzduch, na druhé straně vždy potřebuje odvést teplý vzduch ven. U mobilní klimatizace pomocí hadice, která se dá vyvést do připraveného otvoru ve zdi, vyříznuté tabulky do okna či dveří, jen přivřít do pootevřeného okna nebo vyvést do vedlejší místností (prostoru), kde nikomu nevadí ohřátý vzduch.

U SPLIT jednotek musíte zvážit nutnost menších stavebních úprav v podobě zavěšení vnitřní jednotky na stěnu místnosti, nutnost spojení pomocí kabelů s vnější jednotkou ( tedy většinou otvor ve zdi na průchod kabelů) a instalace vnější jednotky s kompresorem na fasádu nebo střechu domu. (v mnoha případech nutné schválení technikem, zda je instalace možná, problém s památkáři apod.)

Také platí, že více jednotek rovná se více zdrojů chlazení, větší obměna vzduchu, rychlejší ochlazení. Je určitě lepší řešení koupit více jednotek s menším výkonem, než jednu s výkonem velkým.

Důležitá je také funkce časovače, která usnadní proces klimatizování. Pomocí časovače je možno nastavit spuštění jednotky na určitou hodinu nebo nastavit, za jak dlouho se má jednotka sama vypnout. 

Také je třeba zvážit zda chcete klimatizaci, která jen chladí, nebo i topí.

Jakou klimatizaci zvolit ?

Při výběru klimatizace musíte velmi pečlivě zvážit veškeré tepelné faktory místnosti, abyste mohli určit jaký minimální výkon klimatizace budete potřebovat. Sem patří například orientace dle světových stran, plocha a typ oken, velikost a výška místnosti, počet osob a zapnutých spotřebičů, izolace, zastínění a další faktory. Vypadá to složitě, ale díky interaktivní tabulce pro výpočet (najdete ji například zde) si můžete výpočet výkonu klimatizace udělat orientačně sami pro jakoukoliv místnost a vybrat dle nabídky klimatizací na trhu. Až si vyberete, tak je nutné zkonzultovat váš výběr s odborníkem.

My jsme pro vaši představu orientačně připravili modelový příklad použitého výkonu domácí klimatizace.

Zvolili jsme byt v panelovém domě

Příklad 1)
Místnost 20 m2, výška stropu 2,6 m, orientace JZ, místnost je s lodžií (okna přes celou stěnu) – plocha oken – 9,8 m, okna jsou stíněna vnitřními žaluziemi, v místnosti jsou dvě osoby, příkon elektrických spotřebičů v místnosti 200 W (televize, světlo).
Celkový chladící výkon této místnosti je cca 3 760 W, to znamená, že potřebujete klimatizaci o minimálním výkonu 3,8 kW.

Příklad 2)
Místnost 15 m2, výška stropu 2,6 m, orientace SZ, plocha oken 4,5 m2 – okna jsou stíněná vnitřními žaluziemi, v místnosti je jedna osoba.
Celkový chladící výkon této místnosti je cca 1 800 W, to znamená, že potřebujete klimatizaci o minimálním výkonu 1,8 kW.

Do výpočtové tabulky se zadává více faktorů, než je zde uvedeno – důležité jsou izolace stěn a stropů a také to, zda jsou okolní místnosti také klimatizovány. Pro orientaci a představu je náš výpočet dostačující, ale před montáží klimatizace je lépe toto ještě zkonzultovat s odbornou firmou.

Typy klimatizací

Při výběru konkrétní klimatizace pak můžeme volit mezi dvěma typy: Mobilními jednotkami a dělenými jednotkami, tzv. split. Některé typy klimatizací umožňují nejen vzduch ochlazovat, ale i ohřívat, což oceníte naopak v chladnějších měsících.

Mobilní klimatizace

Tyto typy klimatizací jsou nenáročné na instalaci, jedná se o přístroj na kolečkách o váze 30 až 40 kg, který se dá přemisťovat z místnosti do místnosti, kde ho stačí zapojit do zásuvky a pootevřeným oknem vyvést ven hadici s odpadním vzduchem. Hadici je možné také zabudovat do otvoru ve zdi, případně vyříznout otvor ve skle okna (pak už ale není klimatizace tak mobilní). Pořizovací cena u mobilní klimatizace je nižší, ovšem její nevýhodou je větší hlučnost a také nižší výkon. Vhodná je především k nárazovým ochlazování místnosti.


Dělená klimatizace – split

Tato klimatizace je vhodná pro stálé klimatizování místnosti. Skládá se ze dvou částí – vnitřní je chladící a vnější kondenzační. Vnitřní část se instaluje přímo v místnosti na zeď, pod strop či pod okno - většina přístrojů má i možnost směrování upraveného vzduchu z klimatizace. Vnitřní jednotky mohou mít různá provedení - nástěnné, stropní kazety, parapetní, či podstropní. Některé firmy nabízejí i další modifikace.

Venkovní, kondenzační část jednotky se umisťuje zvenku budovy. Na jedinou venkovní jednotku můžete napojit u multisplit systému až pět vnitřních chladicích jednotek. Někdy ale může nastat problém s umístěním vnější kondenzační části klimatizace.  Může vadit památkářům nebo hygienikům. Ideální jsou proto byty s balkony. Výhodou split systému je kromě možnosti trvalého klimatizování místnosti i nižší hlučnost, protože hlučnější kondenzační část je umístěna mimo obývací prostor.

Okenní jednotky

Také pro ty, kteří mají s umístěním venkovní jednotky potíže, existuje řešení. Kompaktní klimatizační systém bez venkovní jednotky, nazývaný také okenní. Umožňuje totiž montáž do okna nebo do stěny.  Hmotností a hlučností připomíná mobilní klimatizaci.

My jsme pro vás připravili přehled domácích klimatizací. V průběhu měsíce června vám představíme klimatizace, které jsou dle našeho názoru vhodné do bytů, na zřeteli jsme přitom měli poměr ceny a výkonu. Také design jednotek není zanedbatelný. U některých firem dokonce i klimatizace vypadá jako pěkný bytový doplněk. Mnoho firem nabízí před letní sezonou klimatizace v akčních cenách, takže pokud o nákupu klimatizace uvažujete, tak vám snad ulehčíme výběr. Samozřejmě nebudou chybět ceny a to jak klimatizací, tak orientačně i montáží.

 /or/

 

Přílohy iTESTU


   

  

  

 Další přílohy iTESTU