Hobby a domácnost

Zahradní plynové grily

Aktualizováno: 06.06.2011

Grily se i u nás poslední dobou stávají běžným doplňkem zahradního posezení. Tentokrát jsme testovali grily větší, které jako zdroj energie používají propan-butan. K testovaným modelům se připojují 10 kg lahve.

Jak jsme testovali

Modely jsme nakoupili, složili (s výjimkou modelu Barbecook) a grilovali. Dále jsme hodnotili uživatelskou přívětivost, praktičnost a dílenské zpracování. Grilovali jsme různé druhy mas a klobás, zde nám pomohli ve zpracování a v hodnocení i kuchaři z hornoplánské restaurace „U Kohoutů“, kteří mají velké zkušenosti i s grilováním. Na konečný výsledek, tedy kvalitu ugrilovaného pokrmu byl dán v hodnocení velký důraz.
Skládání grilů nebylo nejjednodušší, což jsme sice očekávali, ale v některých případech bylo opravdu složité. Za poměrně důležité jsme považovali i mytí grilu. To také nebylo vždy bez problémů.

Co je společné
Všechny testované modely jsou vybaveny teploměrem, piezoelektrickým zapalováním, hořáky z nerez oceli, možností regulovat výkon – teplotu grilu. Všechny jsou také opatřeny kolečky pro snadnější přemisťování, některé modely malými, ty jsou vhodnější na pevném povrchu, některé mají kolečka i větší pro snazší pohyb i na nezpevněném terénu.