Hobby a domácnost

Tlakové hrnce – klasika s vysokým standardem

Aktualizováno: 10.06.2017

Některé věci kolem nás se výrazně mění, jiné prodělaly změny jen velmi malé. K těm druhým patří tlakové hrnce, tedy staré dobré „papiňáky“. V kuchyních jsou již několik století, aniž by jejich vývoj prodělal dramatické změny. Lehkým evolučním procesem však částečně prochází. Nikoliv však ve funkčnosti, ale především v oblasti bezpečnostních prvků. Tedy novější modely mají většinou více pojistek a ventilů i větší spolehlivost. A tím jsou výrazně bezpečnější než před lety. Když k tomu přičteme všechny klasické dobré vlastnosti, jako je úspora energie či rychlost tepelné úpravy pokrmů, pak je jasné proč patří v našich kuchyních ke stálicím.

Princip je jednoduchý. Potraviny se zde vaří při větším tlaku a především i vyšší teplotě a tím jsou dříve hotové. Většina hrnců je dnes vyrobena z potravinářské ocele, méně již z hliníku, potaženého vrstvami z nepřilnavého materiálu. Druhá varianta se nám zdá méně komfortní, ale především i méně praktická. Když nechceme zničit například pánvičku vyrobenou stejnou technologií, tak na ní použijeme dřevěné vařečky, u tlakového hrnce však musíme často zjistit jestli je už maso hotové a na to použít něco „ostřejšího“. A není nic snadnějšího, než že nám vidlička či nůž sklouzne a hrnec je na vyhození.
Lety se mění lehce také design, ale i zde to není nijak dramatické. U těch nejlepších je více dbáno na ergonomii a estetiku. Žebříček nejoblíbenějších vedou především modely, které jdou zavírat i otevírat pouze jednou rukou. Mají většinou symetrickými tvary se dvěma stejnými uchy po stranách a třetím na pokličce. To slouží nejen k pohodlnější manipulaci, ale často bývá i součástí zavíracího mechanismu. Klasické s dlouhým držákem a protilehlým „uchem“ pozvolna již z trhu ustupují. Především pro o trochu náročnější manipulaci, zvláště než získáme dostatek praxe.

A ještě jedna vlastnost je pro komfort důležitá. Tou je řešení odvodu páry pří otevření ventilu pro snížení tlaku pro otevření. I když záleží i na tom jak je ta která kuchyň situovaná v prostoru, nám se nejvíce osvědčily ventily, které vypouštějí v relativně úzkém úhlu kolmo nahoru, při puštěné digistoři, probíhá tato operace zcela optimálně. Což se nedá tvrdit většinou o těch, které „odfukují vypouštěnou páru do stran.

Petr Řezáč www.itest.cz