Hobby a domácnost

Test topinkovačů – žádná velká revoluce

Aktualizováno: 12.11.2015

Dnes se asi jen málokdo domnívá, že topinka bez tuku není zdravější než ta, která se v oblacích dýmu vyndá z pánve zahalené dýmem s vroucím olejem. A proto jsme se rozhodli, že po více než pěti letech co jsme naposledy testovali topinkovače se k tématu vracíme. Po prozkoumání trhu jsme byli překvapeni. Žádné revoluční změny, žádné zásadní inovace. Trochu nás překvapilo, že ti lepší v minulém testu se bez problému mohou měřit, až na pár výjimek, i s těmi největšími novinkami a značná část jich je v prodeji dodnes.
A jaký má tedy současný dobrý topinkovač být? Na tom se nic po léta nemění. Důležité je aby byl přesný, reagoval správně na množství vlhkosti v pečivu bez zbytečného kolísání. To u těch lepších nebyl velký problém. Trochu hůře si topinkovače poradily v situaci, kdy se připravuje zároveň pouze jeden toust. Zde dochází často k tomu, že vnitřní strana je opečena výrazněji. Nejedná se však o nic dramatického.

Jak jsme testovali

Za nejdůležitější u opékačů topinek tedy považujeme především přesnost intenzity opékání. A stálost teploty při opakujících se cyklech. Není nic příjemného, když první topinka je nedodělaná, druhá při stejném nastavení v pohodě a třetí spálená. Nejlepší modely se v tomto směru vyznačovaly standardní kvalitou, ty horší větším či menším kolísáním. Dalším důležitým faktorem je i komfort práce. Nejen nutný tlak na páku mechanismu pro zasunutí a spuštění systému, ale i další větší či menší drobnosti, které ovlivňují celkovou spokojenost jsou velmi důležité. Podstatný je však i design, který může i u tak malého kuchyňského spotřebiče kuchyňský prostor výrazně vylepšit použitím správného tvaru i barvy a nebo jej zcela zkazit.

Petr Řezáč