Hobby a domácnost

Test horkovzdušných fritéz

Aktualizováno: 05.06.2019

Snadná cesta jak smažit a péci zdravěji

 

Smažené sýry, grilované pokrmy, jako přílohu samé hranolky. Tedy samé, pro mnoho lidí neodmyslitelné dobroty, které ale rozhodně ke zdravému jídelníčku nepatří. Zajímalo nás jestli je lze upravit tak, aby byly výrazně zdravější, ale zároveň se výrazně nehoršila jejich chuť. Pro méně standardní přípravu jsme použili horkovzdušné fritézy.Dovedli jsme si představit v nich připravenou bavorskou klobásku, předsmažený sýr, či hranolky. Naopak například pro řízky nebo jiná masa obalená ve strouhance se nám tato technologie zdála „zvláštní“ Jak se ukázalo, nejen že to jde, ale kupodivu velmi dobře. Stačí jen trochu změnit vžité návyky. Tedy, rychlejší příprava, levnější provoz a v neposlední řadě i vzhledem k nepřilnavému povrchu i snadnější mytí.

Co umí horkovzdušná fritéza

Tepelné zpracování potravin není žádná novinka, především proto, že „horkovzduch“ má skoro každá dobrá domácí trouba. Přesto ho mnoho lidí nepoužívá zas tak často. Důvodem je především velký objem a tím spojené delší čekání na potřebnou provozní teplotu. Zvyšuje se tak nejen doba přípravy, ale rostou i náklady na energii. Horkovzdušné fritézy jsou naopak velmi kompaktní, čímž celý proces výrazně urychlí. Výhod mají však podstatně více. Mimo hranolků či uzenin nahradí klasické fritézy i v přípravě mnoha dalších pokrmů. Výborné je například kuře, o krkovičce ani nemluvě. Skvělé byly i ryby, tedy všechny suroviny s obsahem vlastním obsahem tuku.

S olejem jinak

Jak si ale fritéza poradí s pokrmy obalenými strouhankou?  Překvapilo nás, že i tady se fritéza osvědčila. I tato jídla byla nejen rychle připravená, ale měla i velmi dobrou chuť. I když vzhledem ke stoprocentní absenci oleje trochu odlišnou od té klasické. Zde jsme tedy použili kombinaci obou metod. Tedy ne zcela nasucho, ale výrazně zdravějším použitím oleje než je klasika. Olej jsme zvolili ve spreji, s vysokou teplotou přepálení. Ještě za studena jsme postříkali strouhanku po obou stranách. Tento systém má mnoho výhod i z hlediska zdravější výživy. Tvrdit že smažení či grilování jakoukoliv metodou je super zdravé je samozřejmě nesmysl. Nicméně každý si asi velmi rád někdy podobně upravené jídlo dá. A právě příprava s dokonalou kontrolou teploty a maximální eliminování přepalovaného tuku je zde zásadním kouzlem. Je nejen zdravější, ale příprava touto metodou je i pohodlnější a se standardními výsledky. O čemž se nám, při použití pánvičky plné oleje, vizuálním hlídáním, (aby se to nepřipálilo a olej nepřepálil) a dodržováním únosné teploty, může jenom zdát. O fritézách v některých  restauracích ani nemluvě.

Jak nastavit teplotu

My jsme používali nastavení 150 až 160 0C. I to je však dle mnohých odborníků teplota zbytečně vysoká. Za optimální považují tu okolo 120 stupňů. Vysoké teploty jsou nebezpečné zvláště pro potraviny, které obsahují škrob. Tedy převážně bramborové hranolky.
Jak již bylo řečeno, pracovali jsme nasucho nebo s olejem ve spreji, kterého se používá (na rozdíl od klasických technologií) minimální množství. Problém však je, že olej na vaření ve spreji je zatím v našich „končinách“ méně známý. Většinou jsme se u prodejců setkávali především s olejem na vystříkávání forem na pečení a bylo patrné, že ani sami obcodníci  moc netuší o co jde. Po delším hledání jsme objevili ten potravinářský slunečnicový značky Easy cook, se kterým jsme během testu pracovali

Základy konstrukce

Většina horkovzdušných fritéz na našem trhu (pakliže se nejedná o modely víceúčelové typu 5 v 1) má v podstatě identickou konstrukci. Připravovaný pokrm se vkládá do košíku vloženého do spodní části fritézy. Koš i spodní nádoba jsou opatřeny nepřilnavým povrchem a pokrm je připravován působením horkého vzduchu.  Především proto, že modely v této kategorii jsou konstrukčně velmi totožné nebo podobné, soustředili jsme se především na komfort a vlastnosti, kterými se fritézy odlišují.