Hobby a domácnost

Šnekové odšťavňovače

Aktualizováno: 05.12.2013

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy s dužinou připravíte snadno, rychle a efektivně s pomocí šnekových odšťavňovačů. Ty, na rozdíl od běžných odstředivých, odšťavňují ve dvou fázích. Nejprve suroviny nahrubo zpracuje otočný šnek a poté jsou následně rozmělňovány ještě jednou, jemněji. Zároveň je zeleninová či ovocná hmota pomocí šneku protlačována sítem. Dle hrubosti síta se odvíjí i množství dužiny obsažené ve šťávě. Odpadní drť je u těchto strojů zpravidla sušší než u odstředivých přístrojů a mají také o cca 10-20% vyšší výtěžnost. Tyto modely pracují ve velmi nízkých otáčkách tedy 70 až 120 ot/min, což má poměrně zásadní výhody. Odšťavňování probíhá při výrazně nižší teplotě, čímž neztrácí vitamíny a má také výrazně menší pěnu. Mají i obecně větší výtěžnost, především však více enzymů. Lze na nich snadno zpracovávat i bobuloviny s vyšším obsahem vody nebo listovou zeleninu. Na našem trhu jsou známější šnekové odšťavňovače, které mají vodorovnou hřídel a jsou navíc poměrně variabilní. Pomocí různých nástavců na nich lze zpracovávat různé suroviny. Také se poměrně snadno čistí. Jejich nevýhodou je nutnost pěchování a drobnějšího pokrájení zpracovávaných produktů. Šnek je nevtahuje a práce je zdlouhavější.

Příliš rozšířené u nás ještě nejsou šnekové vertikální nízkootáčkové odšťavňovače. Ty jsou na našem trhu poměrně nové. Jedná se stroje se svislou šnekovou hřídelí. Zpracování surovin je u nich rychlejší, protože je šnek vtahuje sám a pěchovadlo příliš používat nemusíte. Vertikální přístroje nejsou víceúčelové, ale mají výbornou výtěžnost. Jejich nevýhodou je obecně náročnější čištění.

Pití čerstvých ovocných, či zeleninových šťáv velmi příznivě ovlivňuje i naše zdraví. Obsahují vitamíny, minerály a další prospěšné látky.  Spotřeba ovoce zeleniny v pevném stavu neprobíhá u většiny obyvatel v dostatečném množství. Při konzumaci šťáv se tomuto nedostatku vyhnete. Velmi účinně pomáhají nejen detoxikaci organismu, ale lze z nich připravit i velmi chutné koktejly.

Čerstvě připravené šťávy se nedají srovnávat se 100% průmyslovými džusy. V průmyslovém džusu jsou často další přísady v podobě pomerančového barviva, přidaného cukru, umělých vitamínů či minerálů. V  některých případech se přidává i umělý granulát připomínající drobné kousky ovoce. Aby se výsledný produkt neznehodnotil je nutné ho vařit  v teplotě  přes bod varu tedy konkrétně kolem 1100C, čímž ztratí většinu vitamínů.

Jak jsme testovali
U všech nakoupených modelů jsme kladli důraz především na výtěžnost a kvalitu zpracování jednotlivých strojů. Odšťavňovali jsme jablka, mrkev, rajčata, hroznové víno, papriky, ale také například pórek a čínské zelí. Ovoce i zeleninu jsme odvážili na stejnou hmotnost u všech modelů a posléze jsme měřili výtěžnost a pro kontrolu i odpadní drť. Výsledné hodnoty jednotlivých měření u jednotlivých surovin byly zprůměrovány. Jablka se nevykrajovala ani neloupala, byla pouze nakrájená, mrkev a rajčata byla pokrájená pouze tak, aby se vešla do vstupních otvorů.

Při samotném hodnocení jednotlivých modelů byl velmi kladně oceněn i testovaný model Sana. Převážná mužská část testujících by jej umístila na první pozici pro jeho výborné technické zpracování, snadnější čištění a design. Ženská převažující část naopak kladněji hodnotila testovaný stroj Omega, který měl taktéž kvalitní zpracování a na testovaných surovinách o něco vyšší výtěžnost. Navíc byl prostorově úspornější.

Všechny přístroje jsou vybaveny zpětným chodem pro vyproštění případně zaseklé zeleniny, nerezovými sítky, tepelnými pojistkami a speciálním kartáčkem pro čištění. Pokud nejsou odšťavňovače správně sestavené, tak je nelze spustit.

Olga Kábová