Hobby a domácnost

Multifunkční hrnce – Ne každý příjemně překvapí

Aktualizováno: 20.12.2014

Kdo by nechtěl věnovat vaření podstatně méně času a zároveň jísti zdravěji a chutněji než dříve? A k tomu při použití i co nejméně domácích strojů, abychom z kuchyně neudělali nepřístupné skladiště.
Jedním z řešení je multifunkční hrnec, ve kterém se dá ledacos uvařit a upéct často i za použití páry, která může výrazně vylepšit hotový „výtvor“. Na druhé straně, ten kdo si takového pomocníka koupí nemůže spoléhat na to, že bude všespasitelný. Zastane hodně práce, ale tak jako většinou, je nutné ho nejdříve dobře poznat. Pozitivní výsledek se pak dostaví v mnoha ohledech. Jednou z nejdůležitějších vlastností, alespoň dle našeho názoru, je určitá standardizace přípravy pokrmů. Tedy vyzkouším svůj oblíbený pokrm, doladím a pak ho mohu dělat v podstatě stejně či obdobně mnohonásobně za sebou. Na druhé straně domnívat se, že zcela nahradí multifunkční troubu, či dokonce konvektomat je zcela naivní.

Jak hrnec vybrat

Přes to, že se značná část hrnců na trhu nazývá „multi“ nebo 7 či 8 v jednom, bývá často mezi nimi značný rozdíl. I když jakž takž udělají vše, některé disciplíny jim jdou lépe a jiné hůře. Proto je ideální, když si nejdříve ujasníme, která jídla děláme častěji a která méně. Chceme-li jíst zásadně zdravě, nebo jestli je nám to jedno. Zatím jsme neobjevili model, který by měl na 100% vyrovnané vlastnosti, které je výrobce deklaruje. Některé jsou například o trochu více ochotné pracovat výborně s párou, jiné jsou zas sice „rozené“ fritézy, ale právě třeba pečení v páře je pro ně jen těžko zvládnutelnou činností. V neposlední řadě je pak velmi důležité do jaké míry chceme zvládnout počáteční, někdy náročnější učení. Test ukázal, že u technologicky vyspělých modelů musíme nejdříve věnovat více času prostudování návodu, či vyzkoušet několik variant či kombinací. Za to jsme pak odměněni kvalitními pokrmy a hlavně pak při dalším vaření či pečení minimalizací kontroly probíhajícího procesu. Naopak ty „hloupější“ které často ovládají pouze triviální funkce a musíme většinou hlídat stále.

Jak jsme testovali

Ještě více než v ostatních testech jsme se věnovali praxi. Proto jsme detailně vařili nejrůznější pokrmy, ať již doporučené či naše vlastní. Často jsme narazili na skutečnost, že návody a praxe mohou být dost odlišné. I zde však byly značné rozdíly. Zatímco u některých modelů stačila relativně malá korekce času či teploty u jiných bylo kvalitní a chutné zhotovení výsledného pokrmu značně složitější. Zatímco všechny modely v testu se honosily tím, že vaří i v páře, v praxi byly výsledky velmi odlišné. Nejvíce se dařilo právě těm technologicky nejvyspělejším.

Petr Řezáč