Hobby a domácnost

Elektrické kráječe potravin

Aktualizováno: 27.03.2017

Větší komfort v kuchyni

Jaký by měl být ten nejlepší? Tak především by samozřejmě měl co nejlépe krájet co největší množství různých surovin. Měl by bez problémů krájet sýry o různé tučnosti. Měl by zvládat například tvorbu tenkých koleček trvanlivých salámů, či sušené šunky i mnoho dalších věcí. Velkou výhodou je, že na rozdíl od ručního zpracování ty nejlepší kráječe vytváří plátky přesně tak široké jak potřebujeme. V mnohé rodině se proto již stal nezbytným pomocníkem, který nejen urychluje práci, ale vzhledem k strojové rovnoměrnosti působí na talíři zpracované potraviny i mnohem lépe.

Co je nejdůležitější

Špičkový kráječ by měl být především z kvalitního materiálu s výraznou převahou kovu. Měl by mít dílensky perfektně zvládnutý přesný pojezd vozíku, dostatečný prostor pro zasunutí nádoby pro nakrájené potraviny a především precizní nůž, který krájení velmi usnadní. Takové řešení potřebuje i relativně velké náklady a v konečném stavu se tak výrazněji promítne do vyšší koncové ceny. Ta je většinou akceptovatelná pro profesionální použití v náročném mnohahodinovém zatížení, ale ne pro kuchyni doma. Proto má většina „rodinných“ kráječů různé kompromisy. Někdy to nevadí, u některých modelů je ale „šetřením“ více či méně zhoršena funkčnost či komfort.
Nejlacinější modely jsou převážně z plastu. A to nejen v oblasti „pláště“, ale často i v mechanických dílech. To vede obecně k horší přesnosti, ale také například k většímu odporu při pojíždění vozíku. V neposlední řadě se také dříve opotřebují. Dalším důležitým prvkem je stavba kráječe. Lepší modely mají často výrazně asymetrickou stavbu. Podstavec s horním dílem kráječe je spojen pouze v jedné části, plocha na umístění krájených potravin je „ve vzduchu“ a pod ní je komfortní prostor pro zasouvání i větších nádob na nakrájené produkty. Jiným méně náročnějším řešením je použití podstavce rozděleného na dvě části umístěné v kraji kráječe. Nádoba na nakrájené produkty se zasouvá mezi ně. Třetím absolutně nejlevnějším řešením je nůž umístěný daleko od hrany vnější hrany kráječe. Zatímco při krájení pečiva to není žádný problém, tak například u salámu ukrojená kolečka padají na plochu „strojku“ a posléze je nutno jej přemístit do připravené nádoby.
Dalším velmi oblíbeným trendem je nakloněná pracovní plocha. Ta umožňuje menší přítlak na krájené produkty a zároveň nakrájené plátky padají snadněji do připravených nádob.

Jak jsme testovali

U všech modelů jsme se zaměřili především na sílu a kvalitu řezu zpracovávaných surovin. Krájeli jsme například 15% , 30% a 45% sýry. Podrobně jsme se zaměřili například na možnost co nejtenčích plátků trvanlivých salámů. Právě tady se nejlépe ukáže kvalita nože a přesnost mechanického zpracování . Zatímco nejlepší modely vytvořily kolečka velmi tenká s minimálním rozdílem šířky jednotlivých plátků, jiné vůbec pravidelné jemné plátky po celém obvodu nebyly schopny zhotovit. Další důležitou věcí, která nás zajímala je konstrukce pohyblivých částí pracovní krájecí plochy (vozíku). I tady byl často značný rozdíl. U některých bylo nutno vynakládat větší energii na pojezd. Naopak některé vozíky měly v dráze velkou vůli, tedy vlastnost, která znesnadňuje přesnost vlastního krájení. Zkoušeli jsme také jak se pracuje s různými systémy spouštění kráječe. I zde byly značné rozdíly. Škoda, že žádný z modelů nebyl vybaven tlakovým spínačem na vozíku, který spustíte lehkým tlakem jako je to u většiny vyšších řad. Ty instalované zde instalované měly všeobecně problém s komfortem.