automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 17.9.2008

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velký podzimní test motorových pil. Jak dopadly?


Přerůstají na vaší zahradě stromy? Potřebujete připravit palivové dříví?

Tentokrát jsme testovali motorové pily, které jsou pro chalupáře a majitele domů často nepostradatelné. Vybrali jsme opět náhodně z nabídky našeho trhu. Vzhledem k tomu, že některé jejich vlastnosti jsou dost odlišné a i modelů je na trhu značné množství, rozhodli jsme se zvolit dvě kategorie pro dva díly našeho testu. První kategorie je určena pro občasnou přípravu palivového dřeva. Sem jsme zařadili pily o obsahu do 40 ccm a je jim věnován tento díl testu. V dalším dílu testu se budeme věnovat pilám o obsahu 50 ccm pro častější použití, tzv. farmářské třídě. Oba testy jsme prováděli nezávisle na sobě.

     

Jak jsme testovali

Pily jsme jako obvykle nakoupili a to jak u specializovaných prodejců, tak i v hypermarketech a v internetových shopech. Opět se zde prokázala výhoda specializovaných prodejců, kteří pilu většinou předvedou a vysvětlí její ovládání.

Zatímco u jiné techniky, jako jsou například sekačky, či křovinořezy se většinou na první pohled liší většina modelů zcela hmatatelně a také metodika je zřejmá, protože takové věci, jako je plnění koše, či čistota posekaného trávníku bývají jasné a zřetelné na první pohled, u pil je toto uživatelské hodnocení náročnější.

V dnešní době se již oproti dřívějšku zásadně u většiny modelů zlepšily antivibrační schopnosti, velmi podobné jsou řetězové systémy. Na první pohled jsou často rozdíly mezi jednotlivými modely velmi malé. Ty však samozřejmě existují a projeví se až po delší práci a dlouhodobém užívání. Proto jsme sledovali i konstrukční stavbu pily a použité komponenty.

To co lze hodnotit hned je fakt, jak se pila ochotně zakusuje do dřeva a jak má tendenci pracovat při delším záběru, tedy jestli se zadýchává a zahlcuje, či jde-li stále dobře do otáček. To však samozřejmě záleží nejen na pile samé, ale také na kvalitním profesionálním nabroušení řetězu. První testy proběhly s řetězem broušeným (dodaným, připraveným) od výrobce, při opakovaných a dalších testech jednotlivých modelů jsme řetěz každé pily nechali odborně nabrousit, a to stejně, aby všechny modely měly stejné podmínky. Další důležitá kritéria jsou však dosažitelná až po delším zkoumání, například antivibrační systém může být tvořen z jednoduchých silentbloků, anebo u těch dražších modelů pružinami, či kombinací pružin a silentbloků. Nezanedbatelná je i celková konstrukce a použité materiály. 

Naše testy probíhaly v několika fázích. Řezali jsme palivové dříví z kuláků o průměru cca 20 - 30 cm a ořezávali větve. Pily jsme testovali jak s naprostými laiky, tak i s člověkem, který má s řezáním dřeva značné zkušenosti.

Husqvarna 142 e  (Bauhaus)

obsah: 40,2 ccm
výkon:  1,9 KW
hmotnost:  4,6 kg

cena: 8 990 Kč

Pilu jsme koupili v Bauhausu, rozloženou v krabici, záruka 5 let, servis zajišťuje Bauhaus - 5 míst v ČR.

Plusy:

- rychlá akcelerace
- snadný start
- nylonový vzduchový filtr

Minusy:

- zastaralý, méně účinný antivibrační systém
- špatný přístup k napínání řetězu z čela pily, hrozí poranění o řetěz
- při akceleraci rázy do rukou
- není možné regulovat mazání řetězu

Při práci s touto pilou jsou znát zvýšené vibrace a při akceleraci rázy do rukou, přesto pila podává dobrý výkon a řezací schopnosti jsou dobré. U této značky nás překvapilo použité nepraktické řešení napínání řetězu z čela pily a nemožnost čištění filtru bez použití nářadí. Za egonomii body ztrácela.

3 hvězdy           Dobrá

Oleo –Mac  941 CX  (Mountfield)
    

obsah: 39 ccm
výkon:  1,8 KW
hmotnost:  4,2 kg

Cena:    6 590 Kč

Pila koupena ve specializovaném obchodě, zdarma nám ji dovezli a sestavili. Na místě nám ji předvedli a dostali jsme instrukce o ovládání. Záruční doba 7 let. Servis  uveden v 51 centrech v ČR (na prodejnách Mountfield).

Plusy:

- velmi dobře řeže, micro lišta a řetěz
- účinný antivibrační systém
- snadný start
- boční napínání řetězu
- výměna vzduchového filtru bez použití nářadí
-
poloautomatický systém mazání s celokovovým seřiditelným čerpadlem

Minusy:

- složitější výměna lišty

Svými vlastnostmi se nám tato pila zdála nejvyváženější. V ruce působí lehce, je velmi dobře vyvážená. Spolu s pilou Stihl 200 byla práce s touto pilou subjektivně nejpříjemnější a nejméně únavná. V řezu je pila klidná, má dostatek síly i pro náročnější použití. I při velkém zatížení se nedusí a drží vysoké otáčky. V tomto ohledu byla na špici z testovaných pil. Můžeme ji doporučit i pro náročnější použití

4 hvězdy                                           Velmi dobrá

Jonsered CS 2138

     

obsah: 42 ccm
výkon:  1,7 KW
hmotnost:  4,7 kg

Cena 6.490 Kč

Koupeno ve specializovaném obchodě. Pilu jsme dostali připravenou k provozu, na místě byla předvedena a vysvětleno ovládání. Záruka 2 roky.  Počet servisních míst neuveden s odkazem na webové stránky.

Plusy:

- dobrý předprodejní servis, pila připravená k práci již v obchodě

Minusy:

- špatné startování
- špatný přístup k napínání řetězu z čela pily
- řezací schopnosti podprůměrné
- pila je těžká a nevyvážená
- při čištění vzduchového filtru je nutno použít nářadí, filtr je molitanový

Jedná se o pilu čínské výroby. Startování je složité, pila chytne až po delší době. Když máte pocit, že jste zvítězili, tak nastartovaná pila znovu zhasne a celý cyklus opakujete někdy i několikrát. Práce je subjektivně namáhavá, pila je těžká a nevyvážená. I když jsou použity tlumící pružiny, tak pila má zvýšené vibrace. Řezací schopnost je podprůměrná, pila se při zátěži dusí. Je nutné dávat pozor a „dávkovat“ tlak rukou při řezání. Řezání trvá delší dobu než u nejlepších pil této řady. I přes známou značku nás pila zklamala a nemůžeme ji pro nenáročné řezání doporučit

1,5 hvězdy        nedoporučujeme

Dolmar PS 400

obsah: 39 ccm
výkon:  1,7 KW
hmotnost:  4 kg (motoru)

Cena  8 390 Kč

Koupeno v internetovém obchodě, dodána rozložená v krabici. Záruka 2 roky. Uveden pouze jeden záruční servis v Brně.

Plusy:

- nízké vibrace
- dobře řeže
- nylonový vzduchový filtr

Minusy:

- špatný přístup k napínání řetězu z čela pily, hrozí poranění o řetěz
- horší startování
- přístup ke vzduchovému filtru pouze s pomocí nářadí
- rok výroby 2004, na což jsme nebyli upozorněni

Přestože pila dobře řeže, tak několik problémů nás překvapilo. A to, že hůře startuje a je staršího data výroby, na což nás nikdo neupozornil. Pro nás nebyl problém ji uvést do provozu, ale běžný zákazník by s tímto mohl mít velký problém, protože měla přilepenou membránu karburátoru (což se stalo tím, že asi dlouho ležela na skladu). Přesto tuto pilu kvůli nízkým vibracím a dobrému řezání hodnotíme jako dobrou.

3 hvězdy                        Dobrá

Stihl MS 200 
 

obsah: 35,2 ccm
výkon:  1,7 KW
hmotnost:  3,8 kg

Cena 15 900 Kč

Koupena ve specializovaném obchodě. Vysvětleno ovládání a zásady používání. Záruka 2 roky. Počet servisů neuveden – odkaz na webové strany.

Plusy

- velmi dobře řeže, micro lišta a řetěz
- výměna vzduchového filtru bez nářadí
- lehká pila, snadná manévrovatelnost
- boční napínání řetězu
- poloautomatický systém mazání řetězu s celokovovým seřiditelným čerpadlem
- snadný start

Minusy

- vyšší cena

Pila působí v rukou lehce, pouze vibrace jsou na předním madle zvýšené. Manipulace s pilou je příjemná, pila je vyvážená. Při akceleraci jsou rázy minimální. V řezu má pila dostatek výkonu, i při náročném použití nezklame. Chválíme ekonometrii jak ovládání, tak i takových maličkostí jako jsou například bajonetové zátky nádržek. Vzhledem k menším rozměrům pily je vhodná i pro práci ve stísněnějších podmínkách. Pila svými výkony dosáhla na titul vítěz testu, jen by si zasloužila o pár tisícovek nižší cenu. Pilu můžeme doporučit i pro náročnější použití.

4,5hvězdy                       Vítěz testu

Echo CS 4200 ES

Obsah: 39,6 ccm
Výkon:  1,89 kW,
Hmotnost:  4,4 kg

Cena: 9 480 Kč

Tuto pilu jsme koupili v internetovém obchodě, pila byla rozložená v krabici. Záruka 2 roky. Na záručním listě uveden jeden záruční servis a odkaz na webové strany.

Plusy

- po zahřání dobré řezací vlastnosti
- třísegmentová spojka
- napínání řetězu z boku
- poloautomatický systém mazání řetězu s celokovovým seřiditelným čerpadlem
- po zahřátí dobře řeže

Minusy

- dlouhá doba než se pila ohřeje a je schopna práce
- zastaralý antivibrační systém, vyšší vibrace

Pila po důkladném zahřátí řeže velmi dobře, je vyvážená a v ruce působí lehce. Potřebuje ale dlouhou dobu na zahřátí, neprohřátá po přidání plynu zhasínala. Nepříjemné pro nás byly i trochu zvýšené vibrace. Antivibrační systém je zde řešen pouze silentbloky. Také dle našeho názoru design pily nepatří k nejmodernějším. Svým výkonem můžeme pilu doporučit i pro náročnější použití.

4 hvězdy                      Velmi dobrá

Hecht 941

Obsah 40 ccm
Výkon: 1,5 kW
Hmotnost: 4,5 kg

Cena:   3 582 Kč

Tuto pilu jsme koupili v internetovém obchodě, pila byla rozložená v krabici. Záruka 2 roky. Na záručním listě uveden záruční servis a odkaz na webové strany.

Plus:   

nízká cena

Minus:

-
z pily po odstavení teče olej
- špatné startování
- silné vibrace
- špatně řeže, dusí se – řezací schopnosti jsou podprůměrné
- napínání řetězu z čela pily - hrozí poranění o řetěz
- distanční vložky na místním čepu jsou plastové

Je pravda, že nás tato pila zaujala svou nízkou cenou, ale zákazník, který od ní očekává výkon bude zklamán. Když vezmeme v úvahu, že tato pila špatně startuje a při řezání se dusí, tak ji rozhodně doporučit nemůžeme. I když jsme se snažili najít pozitiva tohoto výrobku, tak zde se nám to nepodařilo. Velmi nás například překvapilo, že součásti motoru v pracovním prostoru (distanční vložky) jsou z plastu! Takovéto řešení opravdu neslibuje dlouhou životnost pily. Pomyslnou"třešinku" na dortu je fakt, že výrobce doporučuje používat k mazání řetězu motorový, a ne biologicky odbouratelný olej. To je dokonce proti platným předpisům. Pila není vhodná ani pro nenáročné použití.

1 hvězda                        Nedoporučujeme

Olga Kábová