automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 6.5.2010

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahradní traktory. Všechny rozhodně neobstály.

Vyšlo i v deníku Právo 6.5.2010

Jaro je tu v plné síle, tedy alespoň co se růstu trávy týká. To je doba, kdy se mnoho spotřebitelů rozhoduje, že si na zahradu pořídí nového pomocníka. Možná i vy tedy uvažujete o koupi nového zahradního traktoru. 

Co jsme testovali

Stroje, které jsme k testu vybrali, by měly být již schopny opravdu náročné práce na zahradách, a to jak při sekání, tak i při práci s příslušenstvím. Jedná se o traktory se záběrem sečení 102 – 121 cm, vybavené tzv. hydrostatickou převodovkou. Ta umožňuje práci bez řazení jednotlivých rychlostních stupňů, je to tedy jakási obdoba automatické převodovky u aut. Výkon motoru jsme zvolili od 18,5 HP. Toto jsou traktory vhodné i na velké plochy nad 2000 m2. Do testu jsme vybrali traktory této kategorie v širokém cenovém rozpětí. Tedy od levnějších, po ty nejdražší. Některé modely jsme sledovali delší dobu, tedy od minulého testu před dvěmi roky. Ptali jsme se současných majitelů strojů, jak jsou spokojeni a na závady, které v průběhu oněch dvou let objevili.

Jak jsme testovali

Tak jako vždy jsme všechny stroje prověřili v praxi, tedy hodně sekali. Zvolili jsme plochy pravidelně udržované, kde jsou místy i menší nerovnosti i svah. Posuzovali jsme kromě práce samotné i dílenské zpracování, použité materiály a uživatelskou přívětivost.

V testu jsme si opět ověřili, že ani vysoká cena nezaručí vždy dobrou kvalitu. I tady jsme objevili stroje, které u nás zcela propadly.

Yard Man AN 5185 Comfort  (Garland) – cena: 79 669 Kč



Záběr sečení: 105 cm
Převodovka: hydrostatická
Motor: Briggs&Stratton Intek OHV
Deklar. výkon: 18,5 HP
Objem koše: 350 l
Výška sečení: 20 – 100 mm
Záruka: 5 let

Tento stroj jsme koupili v e-shopu, který nás překvapil nabídkou sestavení a uvedení traktoru do provozu, což u tohoto způsobu prodeje není příliš obvyklé. Traktor má líbivý design, bohužel je to téměř vše co nás zde zaujalo. Nejvíce se nám nelíbila práce stroje. Výhozový otvor je opravdu úzký a při práci byl stále ucpán (snažili jsme se sekat suchou, cca 13 – 1 cm vysokou trávu na pravidelně udržované ploše). Pro uvolnění a vyčištění výhozového otvoru, je nutné sundat koš, ale to je zde problém, protože ten je velmi (až extrémně těžký), i když je prázdný. Koš se špatně nasazuje i plní a pokud se vám to podaří, tak jej velmi obtížně díky jeho hmotnosti vyprazdňujete. Při vysypávání koše tráva zůstává na jeho držácích a i na pojistkových spínačích, na které je nutné koš „docvaknout“. Pro očištění držáků a pojistek potřebujete druhou osobu, nebo můžete sundat a zase nasadit velmi těžký koš. Při sekání terénu trochu do kopce s drobnými nerovnostmi se koš vycvakával z pojistek a stroj nejel. Také při nastavování výšky sečení jsme zaznamenali problém. Z šesti možných nastavení bylo prakticky možné nastavit jen tři, v nižších polohách již nastavení nereagovalo. Také páka nastavování výšky byla velmi volná. Také nám vadila příliš vysoko umístěná brzda, která se neovládá příliš pohodlně. Servisy v dokladech nebyly uvedeny, ani záruční list jsme neobdrželi. Předpokládáme tedy, že platí 5 let záruky dle webových stránek. Velmi špatný je zde poměr ceny o výkonu.

Výhody: pěkný design, litinová přední kyvná náprava, větší záběr

Nevýhody:  špatný sběr, úzký výhozový otvor, plastová pouzdra v předních kolech, max. otáčky  2320 ot/min (uvedeny jsou vyšší), není vybaven regulátorem dobíjení – přebíjení a poškození akumulátoru,  panel bez kontrolek a displeje, mechanická spojka zapínání sekačky, zdvih sekačky  pomocí lanek a závěsů (nelze provádět jemné seřízení), není vybaven spínačem signalizace plného koše

Honocení: 1     nedoporučujeme

---------------------------------------------------------------------------------

XT 190 HD  (Mountfield)  - cena: 76 000 Kč

Záběr sečení: 102 cm
Převodovka: hydrostatická
Motor: Briggs & Stratton Intek OHV
Deklarovaný výkon: 18,5 HP
Objem koše: 300 l
Výška sečení: 30 – 90 mm
Záruka: 7 let



Tento traktor prošel velmi náročným testem. Sledovali jsme jej velmi pečlivě po dobu dvou roků. Pracuje na ploše cca 4 000 m2 v rekreačním středisku, v sezoně je téměř v každodenní permanenci. Pokud zrovna neseká, tak určitě něco přepravuje na přívěsném vozíku. Navíc jej neobsluhuje stále stejný člověk (majitel). I při tomto systému provozu traktor obstál bez sebemenších problémů a poruch. S traktorem je majitel velmi spokojen.
Při nákupu tohoto traktoru je nutné ocenit i způsob prodeje, kdy vám stroj přivezou, předvedou v provozu a vysvětlí ovládání. To je zde naprosto logické a intuitivní, uživatel tento traktor ovládá bez problémů.
HT 190 HD je také stroj s nejlepším informačním systémem. Stejně jako Honda má šest základních kontrolek, navíc pak displej, který informuje o údajích – moto hodiny a otáčky. Ovládání pojezdu je logické a intuitivní, při práci lze citlivě přizpůsobit rychlost charakteru pozemku a vlastnostem sekané trávy. Kolébkové nožní ovládání slouží pro pohyb vpřed i vzad, což je zcela jednoduché. Ovládání otáček je kombinováno se sytičem. Na rozdíl od odděleného sytiče u některých jiných modelů je toto řešení jednoduší na ovládání.
Na první pohled jsou na přední nápravě patrné robustní kulové čepy, které jsou na rozdíl od některých jiných modelů spojeny se spojovací tyčí závitem a tudíž umožňují snadné seřízení přední nápravy. Svislé čepy jsou uloženy v kovových pouzdrech. Přední náprava je zhotovena z robustního výkovku.
Traktor nemá problémy jak s kvalitou sečení pravidelně udržovaného trávníku, tak i s hustou trávou. I po náročném testu jsme nezaznamenali vůle v řízení a dalších klíčových bodech. Chválíme promyšlenou koncepci ovládání, kontrolky a ovladače jsou v dosahu řidiče a díky LCD displeji jsou všechny informace jasné a srozumitelné. Ergonometrii není co vytknout, i déle trvající práce je pohodlná. Elektromagnetické spínání sekačky. Práce s traktorem je stejně pohodová jako s traktorem Honda, pro kterou hovoří výkonnější motor. Servis je zajištěn na 52 místech v ČR – prodejny Mountfield


Výhody: kvalitní ložiska na všech kolech, robustní stroj, výškově stavitelný závěs pro připojení příslušenství je součástí dodávky, připojení veškerého taženého příslušenství, velmi kvalitní provedení přední nápravy a řízení bez jakékoliv vůle, součástí dodávky je i mulčovací sada a nabíječka baterie

Nevýhody: složitější výměna baterie

Hodnocení:   velmi dobrý 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Gardol M 185107 (Bauhaus) -  cena: 57 990 Kč



Motor: Briggs&Stratton I/C OHV
Deklarovaný výkon: 18,5 HP
převodovka: hydrostatická
záběr sekačky:  107 cm
výška sečení:  38-102 mm
objem sběrného koše: 250 l
hmotnost: 235 kg
záruka: 5 let

I tento traktor jsme sledovali po dobu dvou let. Stroj obsluhuje plochu cca 1000 m2. Jeho majitel se o něj velmi dobře stará. Za dobu provozu se sice neobjevily žádné větší technické závady, ale provoz potvrdil jasně výsledky minulého testu. Traktor plochu musí sekat pravidelně, v sezoně každý týden. Pokud se tráva nechá více narůst (stačí 14 dní), tak je výhozový tunel ucpán travní hmotou, kterou je nutné doslova „vydolovat“ speciálně udělanými hrabičkami (vlastní výroba majitele). V tomto případě je nutné sekat bez koše (bezpečnostní spínače jsou již vyřazeny). Poté samozřejmě následuje náročný úklid trávy z plochy. V minulém testu jsme psali, že ovládání traktoru není uživatelsky příjemné a intuitivní. Mnoho lidí nám tehdy řeklo, že jde jen o zvyk a tento faktor není tak důležitý. Potvrdilo se, že je důležitý. S traktorem seká pouze majitel, který se naučil různé v ovládání a provozu, ostatní členové rodiny traktor obsluhovat nechtějí, a to právě z důvodu složitější obsluhy.
Je zde příliš mnoho trčících pák. Problémy dělá hlavně řadící páka – při prudším pohybu, především při rozjezdu nebo méně souvislém pojíždění vypadne a přeskočí na neutrál. Toto se ději i pokud stroj jede i v menším svahu nebo na nerovnosti. K pocitu nestability zde přispívá i velmi zvláštní  nelogické ovládací prvky „spojka brzda plyn“. S tímto traktorem majitel moc spokojen není a do budoucna uvažuje o koupi jiného modelu.
U tohoto traktoru se nám velmi nelíbí i způsob prodeje. Stále jej kupujete v krabici a složitě sestavujete, což je dle našeho názoru pro laika poměrně obtížné, protože v krabici je opravdu nesmontovaný traktor a hromada dílů a šroubů.  Záruční doba je 5 let při dodržení záručních podmínek – např. traktor vlastní 1.majitel a servis provádí Bauhaus. O záruční list jsme museli požádat. Servis zajišťuje Bauhaus.

Výhody: litinová přední náprava, čtyřnožová sekačka

Nevýhody: nekomfortní ovládání, špatný sběr posekané trávy, ucpávání výhozového tunelu, motor je starší konstrukce, nemá tlakové mazání a svahová dostupnost je pouze 5 stupňů, vůle v uložení čepu nápravy, plastová pouzdra čepů předních kol, kola nemají ložiska, nepříjemné silné vibrace především do chodidel, sedačka se i po úplném dotažení viklá, závěs na upevnění tažného zařízení je profilovaný plech s vyvrtanou dírou připevněný k šasí, který se ohnul při tažení vozíku s dřevem rychlost pojezdu a zpátečka se ovládá pákou, traktor nemá panel s kontrolkami ani displej, chybí informace pro práci.

Naše hodnocení:      
Uspokojivý
---------------------------------------------------------------------------------

Honda HF 2620 HME (Honda, BG Technik)  -   139 990 Kč



Záběr sečení: 121 cm
Převodovka: hydrostatická
Motor: Honda GXV 620 OHV
Deklarovaný výkon: 20 HP
Objem koše: 350 l
Výška sečení: 30 – 90 mm
Záruka: 5 let


Při koupi tohoto stroje určitě neuděláte chybu. Výhodou je zde i odborná předprodejní příprava a servis. Předností je zde především výkon, kultivovaný chod výborného dvouválce a velká sací síla. Model je vybaveny turbosystémem, který zvyšuje sací výkon, což ve spojení se silným dvouválcovým motorem zvyšuje celkovou účinnost zvláště v náročnějších podmínkách, či na staré trávě. S tímto traktorem je radost pracovat. Motor zaslouží pochvalu, práce s příslušenstvím byla bez problémů. Během testu jsme nezaznamenali žádné problémy, snad jen v porovnání s XT 190 HD nám chyběl informační displej. Na panelu jsou ovladače a kontrolky sedačkového spínače, parkovací brzdy, připojení koše, zapnutí a vypnutí sekačky (elektromagneticky), dobíjení, indikace neutrálu a kontrolka paliva a oleje. Chválíme ergonomii, posaz na traktoru je pohodlný i déletrvající práce je příjemná. Ovládání je intuitivní a bezproblémové. Práce s tímto strojem nebude dělat problém žádnému z obsluhujících uživatelů. Stroj zvládá bez problému i přerostlou trávu, sečení i sběr jsou velmi dobré. Je to i tím, turbosystém vytváří větší tlak v sekacím prostoru. Napomáhá i vyšší kroutící moment. Traktor tedy zvládne i mokrou trávu, kterou plní do koše. Servis je poskytován na 111 místech v ČR.

Výhody: příkladné dílenské zpracování, dvouválcový motor Honda má velmi vyrovnaný chod, zvládá i velké zatížení bez poklesu otáček, má tlakové mazání, jednoduché intuitivní ovládání, plyn i zpátečka ovládány pedály,  kvalitní provedení nápravy a řízení bez jakékoliv vůle, sečení i sběr byly velmi dobré, stroj zvládá bez problémů i přerostlou trávu a likvidaci spadaného listí, větší záběr sečení

Nevýhody: vyšší cena

Naše hodnocení:                vítěz testu 

---------------------------------------------------------------------------------

Mac Allister – MAC S 220/ 105 H (Hornbach) – cena: 85 900 Kč



Záběr sečení: 105 cm
Převodovka: hydrostatická
Motor: Briggs&Stratton Intek OHV
Deklar. výkon: 22 HP
Objem koše: 240 l
Výška sečení: neuvedena
Záruka: 2 roky

Na traktor jsme byli zvědavi kvůli použitému kvalitnímu dvouválcovému motoru. To bylo ale bohužel skoro vše, co jsme na tomto traktoru ocenili. Poddimenzovaná přední náprava, která musí nést váhu těžkého motoru bude zřejmě zdrojem oprav v budoucnu. Sběr posekané trávy je velmi špatný, sekačka nemá synchronizované nože a spolu s úzkým vyhazovacím tunelem to vede k častému ucpávání. Toto se v praxi potvrdilo. I zde je nutné celkem často uvolňovat výhozový tunel od travní hmoty. Některé klíčové použité komponenty patří spíše na stroje o několik tříd nižší. Pro náročnější práci na zahradě můžeme tento traktor stěží doporučit, nicméně pokud budete svou travní plochu pravidělně udržovat a nebude příliš nerovná, pak

Traktor byl při připraven k provozu, tedy i s vyměněným olejem. Zákazníkovi dovezou domů stroj zdarma a předvedou při práci. Motor byl správně seřízen. Servis je poskytován na 27 místech v ČR. 

Výhody: Dvouválcový motor Briggs&Stratton, jednoduché ovládání, pro kontrolu stavu baterie

Minusy: přední kola nemají ložiska, jsou uložena v plastových pouzdrech, která se vydírají, čepy předních kol také pouze v plastových pouzdrech, špatný sběr kvůli úzkému vyhazovacímu otoru, který se nám trvale ucpával a trávu bylo nutné ručně odstraňovat, nevhodné řešení napínání řemene pohonu sekačky, řemen při sekání hustší trávy padá, není signalizace naplněného koše ani žádné kontrolky na panelu

Naše hodnocení:      
Uspokojivý

 

Olga Kábová