automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 7.5.2009

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test motorových sekaček s pojezdem. 
Vyšší cena neznamená vždy dobrý nákup.

Vyšlo i v deníku Právo 7.5.2009

V tomto testu jsme se zaměřili na osm sekaček s pojezdem se šířkou záběru sečení 46 – 48 cm. I když je kvalita důležitá, tak hodnotíme hlavně s akcentem na poměr ceny ke kvalitě a tedy i k výkonu.

Jak jsme testovali

Abychom zjistili kvalitu sečení a sběru, tak jsme sekali na různých plochách, jak pravidelně udržovaných, tak i na plochách s trávou přerostlou. Samozřejmě jsme se zaměřili i na trávu vlhkou a mokrou, protože ta dělá sekačkám největší problémy. Dále nás zajímala kvalita zpracování jednotlivých modelů, použité materiály, snadnost či obtížnost manipulace, ergonomie. To vše se promítlo do hodnocení testujících.

Do testu jsme nezařadili nejlevnější sekačky z hypermarketů, protože naše zkušenosti z minulých let nejsou dobré a jejich umístění v testu na zadních pozicích by asi pro nikoho nebylo překvapením. V hypermarketech jsme proto koupili ty ve vyšší cenové hladině (Gardol a Partner) v námi testované třídě.

Do testu jsme chtěli zařadit i novinku Husqvarny s netradiční stavbou (LC 48 V), ale do počátku testu jsme ji neměli k dispozici. Škoda, na tu jsme byli obzvlášť zvědavi, protože někdo je s ní spokojen a jiní si stěžují. Test této sekačky zařadíme v blízké době samostatně.

Potěšilo nás, že oproti minulému testu měly všechny testované sekačky kola s kuličkovými ložisky, nikde jsme neměli žádný větší problém se startováním. Naopak to, co bychom považovali již za samozřejmé, tedy madla potažená gumou, plastem, či jiným příjemným materiálem zatím není zcela samozřejmé, a to ani u renomovaných značek. Také se dá říci, že lépe se plní sběrné koše látkové než celoplastové. 

Brill Stelline 46 XLR     12 990 Kč

Motor: Briggs&Stratton 675
Deklarovaný výkon: 4,4 kW (6,0 HP)
Koš: 65 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 34 kg
Záruční doba: 2 roky

Sekačku jsme dostali složenou a připravenou k provozu. Koncepcí je podobná sekačkám Al-ko. Přední náprava uložena v přidaném - přišroubovaném plastovém segmentu k ocelovému šasí , má velké držadlo k centrálnímu nastavování výšky sečení a velká zadní kola o průměru 28 cm. Pojezd je jednorychlostní. Sekačka i mulčuje. Mulčovací záslepku je třeba dokoupit. Kolečka jsou vybavena kuličkovými ložisky. Koš je v horní části plastový s většími postranními otvory. V horní části má dobře fungující ukazatel plnosti koše. I zde platí, že většími otvory koš více práší. Při mokré trávě se koš trochu hůře plní. Za normálních podmínek dobře seče i sbírá. Se startováním jsme také neměli žádný problém. Madlo je kovové, dráty pojezdu i plynu také.

Výhody:  komfortní centrální nastavení výšky sečení, nastavitelné lanko plynu, velká zadní kola, ukazatel plnosti koše

Nevýhody: Větší otvory v koši – více práší, kovová madla, na mokré trávě občas protáčí kola

    -   dobrý

--------------------------------------------------------------------------------

Mountfield 4820 PD  -  12 690 Kč s VK*
                                      
    14 590 Kč bez VK*

Motor: Briggs & Stratton  625 Series
Deklarovaný výkon: 3,7 KW (5,0 HP) Koš: 65 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 29 kg
Záruční doba: 7 let

Sekačka nám byla dovezena již sestavená a připravená k provozu. Byla před námi nastartována s instrukcemi jak ji ovládat. Tento model používá velmi úspěšnou konstrukci šasí z minulého roku, pouze motor byl nahrazen silnějším a výkonnějším. Výsledkem je výborná práce ve všech režimech, koš se velmi ochotně plní a doslova napěchuje i mokrou trávou. Sekačka disponuje centrálním nastavením výšky sekání, má celokovové šasí. Opět, tak jako vloni se nám osvědčila komfortní držadla z celopěnového plastu, včetně pák ovládání pojezdu a motoru. Výška madla je velmi dobře nastavitelná na libovolnou výšku. Velmi dobře se s ní manipuluje, dobře se ovládá. Již minule se nám sekačka líbila a v současné době dostanete k sekačce zdarma notebook Acer. Servis je poskytován v 52 centrech v ČR - na prodejnách Mountfield.

* VK – vkladní knížka Mountfield. Získá ji každý, kdo nakoupí nad 500 Kč

Výhody:  velmi dobře seká i sbírá, výškově stavitelné madlo z měkkého plastu, výborná manipulace, dobře startuje, dostanete notebook
Nevýhody: výška madla se nastavuje složitěji

   velmi dobrá       visačka – výborný poměr cena/výkon


--------------------------------------------------------------------------------


Solo 546R      18 490 Kč

Motor: Briggs&Stratton 650
Deklarovaný výkon: 4 kW (5,5 HP)

Koš: 50 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 31 kg
Záruční doba: 2 roky

Sekačku jsme obdrželi složenou a připravenou k provozu. Bylo nám na místě vysvětleno ovládání stroje. Zákazník si v prodejně Sola může zvolit, zda sekačku při koupi chce složit a předvést v chodu. Nelíbilo se nám, že pokud ji chce vyzkoušet, tak pak hradí ještě olejovou náplň a benzin. Nedovedu si představit, že bychom si šli koupit například BMW nebo Mercedes a prodejci bychom platili benzin. Také se nám nelíbilo, že bylo nalito oleje výrazně nad rysku. Vzhledem k tomu, že Solo je prezentováno jako prestižní značka, tak by tomu měl odpovídat i způsob prodeje. Skelet sekačky je plastový, pro lepší sběr trávy je nad nožem umístěno ventilátorové kolo. Nastavení výšky střihu trávy je zde řešeno centrálně - otáčením knoflíku umístěného nahoře na šasí. Startování bezproblémové, motor je vybaven systémem rychlého startu. Madlo má sekačka kovové, dráty pojezdu i plynu také. Ty jsou trochu tužší než u ostatních modelů. Sekačka dobře seká i plní koš. Je potřeba dát při sekání pozor, aby ventilátorové kolo nebylo poničeno nežádoucím předmětem (- kámen, trubka, větev. Ventilátorové kolo je sice účinné, ale je prvkem trochu náchylným. Nám se zdá příznivější jednodušší řešení a tím je dobrá stavba šasí a nožů ve spojení s dobře zvoleným výkonem motoru. Pak je sběr trávy stejně účinný). Koš je látkový, překryt ještě dalším pruhem látky, takže se na vás nepráší. Počet servisních míst na záručním listě neuveden, servis provádí prodejce. Sekačce neudělujeme příliš vysoké hodnocení ne z důvodu, že by špatně sekala, ale proto, že poměr ceny a výkonu je zde pro zákazníka dost nepříznivý. Její cena je výrazně vyšší než například u vítězné sekačky, která má hliníkové šasí. Navíc zastaralý design spolu s plastovým krytem působí trochu lacině. Snažili jsme se koupit původně levnější model Sola - 547RX, který je o cca 2 500 Kč levnější, ale ten dle informace dovozce není do ČR dovážen (ač je uveden na webových stranách dovozce).

Výhody: Ready start, ventilátorové kolo pro snazší plnění koše, rychloupínáky pro složení madla, výborně plní koš
Nevýhody: vysoká cena, plastový skelet

   -  uspokojivý


--------------------------------------------------------------------------------

Weibang WB 486 SB Alu – 16 990 Kč

Motor: Briggs&Stratton 675
Deklarovaný výkon: 4,4 kW (6 HP)
Koš: 70 l
Záběr sečení: 48 cm
Hmotnost: 40 kg
Záruční doba: 2 roky

Sekačku jsme dostali připravenou k provozu a s instrukcemi k ovládání. Velmi dobře seká i sbírá. Skelet sekačky je hliníkový a taktéž kola jsou z hliníku. Centrální sedmipolohové nastavování výšky sekání je přesné a pohodlné, madla pojezdu a plynu jsou příjemná do ruky nejsou to jen kovové dráty, ale jsou potaženy plochým plastem. Madlo můžete nastavit do dvou poloh výšky. Sekačka je vybavena čtyřrychlostní převodovkou, která umožňuje měnit rychlost jízdy, aniž byste museli ubírat otáčky. To je výhodou zvláště při sekání mokré trávy, kde jízdu můžete nastavit na pomalou při vysokých otáčkách. Instalována je i třecí spojka nože, která slouží k preventivní ochraně klikové hřídele a motoru při nárazu do pevné překážky. Koš je látkový a přetažen dalším pruhem látky, takže se nepráší. Cena je zde zcela v souladu s přidanou hodnotou – silný výkon, hliníkové šasí, nastavení rychlostí. Servis je prováděn na 37 místech v ČR.

Výhody: čtyřrychlostní převodovka, třecí spojka nože, hliníkový podvozek i kola, nastavení výšky madla, přesné zpracování
Nevýhody:  vyšší cena

-  vítěz testu          visačka vítěz testu


--------------------------------------------------------------------------------

Honda HRG 465 C3 SDE  14 990 Kč

Motor: Honda OHC
Deklarovaný výkon: 3,3 kW (4,5 HP)
Koš: 60 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 33 kg
Záruční doba: 5 let

Tento model vyniká několika výbornými vlastnostmi z nichž asi nejdůležitější je proslavený OHC motor Honda. I když sekáním a sběrem patří k nejlepším, tak zde trochu chybí komfort. Sekačku jsme obdrželi sestavenou a připravenou k použití. Na místě nám ji předvedli a vysvětlili ovládání. Sekačka velmi dobře seká i plní koš a to i mokrou trávou. Je uživatelsky velmi přátelská, dobře se s ní manipuluje. Spolehlivě startuje, lze ji doplnit mulčovací sadou. Rychlost pojíždění ovládá páčkou motoru. Žací nůž má bezpečnostní brzdu. Nelze zde centrálně nastavit výšku sečení, tu nastavujete u každé nápravy zvlášť – má 6 poloh, nastavení je bezproblémové. Koš je látkový, nepráší. Madla a páky sekačky jsou kovové. Je škoda, že tento model nemá některé prvky, jako je třeba centrální nastavení výšky, či modernější provedení madel.

Výhody:  Spolehlivý start, dobře seká i sbírá, snadná manipulace
Nevýhody: nelze nastavit centrálně výšku sečení, kovová madla a páky

velmi dobrá     


--------------------------------------------------------------------------------
                     

Viking MB 448 T      14 892 Kč

Motor: Briggs&Stratton 625
Deklarovaný výkon: 4 kW (5 HP)

Koš: 60 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 30 kg
Záruční doba: 2 roky

I tato sekačka ze stáje Stihl byla připravená k provozu. Instrukce k ovládání a k provozu jsme obdrželi i zde. Z tohoto modelu máme trochu rozpačité dojmy. Šasí je vyrobeno z plastu, koš je taktéž kompletně plastový. Při provozu v náročnějším terénu nám kamínky vytvářely v plastu šasí záseky, které se negativně projevovali i z vnější částiskeletu nepříjemnými světlými body. Sekačka nedisponuje centrálním zdvihem pro nastavení výšky sečení trávy. Přední zdvih jde nastavit dobře, ale se zadním jsme měli zásadní problém. Nejen, že je nutné sundat koš, ale i poté výška nejde nastavit pouhým uchopením a posunem umělohmotného držátka páky (ohnete ji), ale musíte páku uchopit podstatně níže, za kovovou část páky a nastavování je obtížné. Plastový koš má ukazatel plnosti koše a jako jediný lze vysypat tak, že lze zvednout celé horní víko koše, čímž vznikne větší prostor pro vysypání trávy. Jen si nejsme jisti, jak časté otevírání víka koše vydrží panty víka. Madlo je do ruky příjemné, potažené měkkým plastem, drát (madlo) pojezdu je do cca poloviny délky madla. Sekačka za normálních podmínek dobře seká i sbírá, ale mokrou trávu naplní podstatně hůře. Naopak při suché trávě koš většími otvory práší. Startování bezproblémové, motor je vybaven systémem rychlého startu. Počet servisních míst neuveden, reklamace se uplatňuje u prodejce. Nelíbilo se nám, že záruku pro firmy píší prodejci Stihla automaticky na dobu 1 roku, aniž by se předem dotázali, zda bude stroj používán jen pro běžnou potřebu, či pro komerční nebo profesionální použití. Pokud kupujete stroj na firmu pro běžné použití, tak je třeba na toto upozornit a přepíší záruku na dva roky.

Výhody:  pohodlnější vysypávání koše, ukazatel plnosti koše, madlo potažené pěnou
Nevýhody: obtížnější nastavování výšky střihu trávy, plastové šasi, koš více práší

  - uspokojivý


--------------------------------------------------------------------------------

Gardol GB 46R – 9 990 Kč

Motor: Briggs&Stratton 500 Series
Deklarovaný výkon: 2,9 kW (4 HP)
Koš: 65 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 30 kg
Záruční doba: 5 let

Tuto sekačku jsme koupili v Bauhausu složenou v krabici. Návod v krabici nebyl přiložen. Sekačku jsme sestavili – její kompletace nebyla úplně jednoduchá. Naplnili jsme ji patřičnými náplněmi. V základním nastavení byly velmi nízké otáčky motoru, což snižovalo výkon. Bylo nutné hned zpočátku seřídit otáčky motoru. Poté sekačka sekala i sbírala dobře. Její předností je určitě libovolně stavitelná výška madla, které je potaženo plastem, centrální, poměrně přesně nastavitelná výška sečení. Kola mají kuličková ložiska. Koš této sekačky je látkový, nahoře i zespodu s plastem. Se sekačkou se dobře pracuje, shodli jsme se i na tom, že designově je tento stroj velmi povedený. Nevýhodou může být slabší motor a ne úplně pevné madlo – trochu  se viklá, snad proto že není zpevněno střední příčkou. Startovala bez problému. Vlastnosti má tento model poměrně vyrovnané, je bez zjevných slabin a proto se nám za prodejní cenu jevila jako slušná. Servis zajišťuje Bauhaus.

Výhody:  stavitelná výška madla, příjemně se drží, centrální přesné nastavení výšky sekání, design
Nevýhody: bylo nutné seřídit otáčky, lehce se viklající madlo, slabší motor

dobrý


--------------------------------------------------------------------------------

Partner P 46    8 499 Kč

Motor: Briggs&Stratton 500 Series
Deklarovaný výkon: 2,9 kW (4 HP)
Koš: 60 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 35 kg
Záruční doba: 2 roky

Tento stroj jsme koupili v OBI. Sekačka byla v krabici, bylo nutné ji sestavit. Kvalita sečení i sběru byla nejhorší ve srovnání s ostatními testovanými sekačkami. Koš plnila jen z poloviny, mokré trávy bylo ještě méně. Nemá centrální nastavení výšky sekání, madla i ovládání pojezdu jsou kovová, šasí je taktéž kovové. Ovladač na regulátoru otáček je plastový, s tímto typem jsme již v minulosti u jiných modelů zaznamenali problémy. Pokud není sečený terén zcela rovný a je jen trochu vlhký, tak kolečka dost prokluzují. Kola mají kuličková ložiska, zadní jsou velká o průměru 28 cm. Je zde možnost nastavit předpětí lanovodu. Informace o servisech jsme na dokladech neobjevili. Ukázalo se, že vhypermarketu nemusí být nákup sekačky negativní. Zatímco Gardol GB 46 stál jen o něco více a byl slušný, tak tento model Partneru měl podstatně více slabin než kladů, a proto jej nemůžeme s čistým svědomím doporučit.

Výhody: velká zadní kolečka, možnost nastavení předpětí lanovodu
Nevýhody: hůře seče i sbírá, nemá centrální zdvih

            nedoporučujeme

Olga Kábová