automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

zahradní technika

Aktualizováno 15.4.2008

E-mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakční uživatelský test motorových sekaček 2008


Test vyšel i v Lidových novinách 15.4. 2008

Tak jako minulý rok i nyní jsme připravili test sekaček na trávu. Také tentokrát jsme použili podobnou metodiku. Tedy nesrovnáváme technicky obdobné modely se stejným záběrem a obdobným výkonem, ale snažíme se o širší pohled, protože  každý nemá stejnou zahradu a to co se může hodit na jednu zahradu pro jinou může být zcela nevhodné. Dalším důvodem je fakt, že ve stejné kategorii jsou velmi často modely tak podobné, že jejich vzájemné porovnávání nemá prakticky velký smysl.  Srovnávání úzkých skupin výrobků je vhodné spíše pro odborné časopisy a nikoli pro tento uživatelský test. Pozornost jsme zaměřili především na kategorii lépe vybavených modelů  s pojezdem, především proto, že právě tímto směrem se ubírá český trh v této oblasti. 

Cenová relace je široká - od 9 990 Kč do 33 995 Kč . I tentokrát máme jeden model zcela odlišný od ostatních. Zatímco v minulém testu to byl model Vari Hurricane, který mulčuje vše co mu „přijde“  pod nože a zahradu vám udělá obrazně řečeno z čehokoliv, tentokrát jsme jako lahůdku a model mimo vybrali vřetenovou sekačku ATCO Balmoral, která je především vhodná pro toho, kdo léta o svůj trávník pečuje a nyní jej chce dovést k naprosté dokonalosti.

V minulém testu  jsme  pracovali především s  modely s motory Briggs & Stratton a Honda. V jednom případě i s italským GGP SV. Tentokrát jsme kromě tradičních motorů Honda a  Briggs vyzkoušeli i dva u nás velmi málo známé. Lamborghini a Kawasaki. Zvláště z motoru Kawasaki jsme byli nadšeni .

Jak jsme testovali

Zatímco minulý rok jsme testy uveřejnili až koncem května a mohli tak pracovat v běžných podmínkách, letos díky časnějším testům jsme metodiku museli trochu upravit, domníváme se však, že ku prospěchu věci. Sekali jsme jak na nové  čerstvé trávě,  tak i na stařině a méně udržovaných zahradách. I v těch nejsložitějších podmínkách jsme kladli velký důraz na kvalitu sběru trávy. Především proto, že v Evropě je pro většinu uživatelů tato vlastnost zcela zásadní. Ostatně právě tato oblast je asi největším rozdílem mezi americkým a evropským trhem. Američané podstatně více mulčují či vyhazují bokem. Není divu. Většinou mají větší zahrady a plochy.

I v tomto testu se více soustřeďujeme na subjektivní pocity než na suchá technická čísla. Zajímají nás především vlastnosti, které mohou ulehčit práci či naopak ji zcela otrávit i když může jít i o naprosté drobnosti. Podstatné je také zdůraznit, že sekačky jsme pečlivě vybírali z těch nejlepších. Tedy jakési top ten mínus jedna. Proto také zazní výrazně více chvály než negativního hodnocení.

  ATCO Balmoral 20 SK - 33 995 Kč

Sice dražší, ale úžasná. U nás zatím méně používaný systém vřetenového sekání slaví v u tradičních pěstitelů „zázračných trávníků“ po dlouhá léta zasloužený úspěch. Určitě si mnoho dříve narozených vzpomene na ruční vřetenové sekačky ze šedesátých let. Prodávaly se v Tuzexu a byly ovládány lidskou silou. Byly dokonale převodované, takže se člověk moc nenadřel. Tak podobná pravidla platí o těchto sekačkách i dnes. Nejsou již sice poháněné lidskou silou, ale díky perfektní konstrukci vyžadují mnohem nižší výkon než sekačky rotační. Práce s nimi je opravdovou radostí, trávník pak působí jako koberec. Na rozdíl od rotačních sekaček není vřetenová sekačka v kontaktu se sečenou plochou pomocí koleček, ale dvou válců. To umožňuje podstatně šetrnější zacházení s trávníkem.  „Náš“ model byl vybaven špičkovým motorem Kawasaki.

Výhody: vynikající kvalita sekání, výborný motor Kawasaki, díky pojezdu po válečcích šetrná k trávníku
Nevýhody: vyšší cena  

  Benzínová vřetenová sekačka
Maximální šíře záběru 51 cm
Žací systém Vřetenový
Počet nožů vřetene 6
Elektrický start Ne
Pojezd Ano
Počet střihů na metr 79
Výška střihu 6 - 35 mm
Provzdušňovací výška 6 mm
Nastavení výšky střihu Variabilní mikro nastavení
Rukojeť Sklápěcí, třípolohová
Zadní válec ANO
Sběrací koš Odolný, pevný, polypropylénový
Objem sběracího koše 70 litrů
Typ motoru Kawasaki ‘Easy Start’ Low Emission, 4-dobý
Otáčky motoru 1600-4000 ot./min
Objem motoru 98 cm3
Objem palivové nádrže 1.8 l
Výkon motoru 2.2 kW
Maximální celková šíře stroje 68 cm
hmotnost 54 kg

Alko – 5200 BR-H – 15 990 Kč 

                   

Již v minulém testu se nám model Al-Ko SilverLine zdál jako velmi dobrý. Zajímavý design několik velmi propracovaných detailů. Nový model PowerLine má obdobné základy. Některé detaily jsou však výrazně více propracované. Robustní hliníkový držák pro přepravu, nové širší obutí s kuličkovými ložisky,velká zadní kola. Také letos jsme zvolili k testu model s motorem Honda GC 160. Je silný a bezproblémový. Také velká zadní pojezdová kola napomáhají ke komfortní práci. Také funkce čtyři v jednom dělají z tohoto modelu špičku v řadě AL-KO. S tímto modelem můžete bez problému sekat, mulčovat i odhazovat trávu stranou. Jediná větší chyba, kterou byl v loňské řadě na montáž velmi náročný koš již není pravdou. Montáž současného nového koše je zcela bezproblémová. (Na obrázku model s motorem Briggs & Stratton za 
14 990 Kč)
 

Výhody: výborný motor, zajímavý design vyrovnaný model bez větších slabin
Nevýhody: malá prodejní síť  

Mountfield 5330 PD BW  - 21 300 Kč  (19 809  s VK Mountfield)

               

Také tento špičkový model od Moundfieldu je osazen silným motorem Honda OHC o výkonu 5,5 HP. Pro snadnou ovladatelnost má velká zadní kola. Design je příkladně čistý. Na sytě červeném skeletu dominují pouze stříbrná kola ve „sportovním střihu. Model je vybaven bezpečnostní brzdou a centrálním nastavením výšky sečení. Kola jsou uložená na kuličkových ložiscích, což umožňuje dlouhodobý bezproblémový provoz. K příkladným detailům patří plastové prvky na ovládání, které umožní velmi příjemné držení a ocení je každý zvláště při delší práci. Většina jiných sekaček je vybavena pouze kovovými držadly, což je nepříjemné nejen při nižších teplotách, ale často si můžete u takovéhoto řešení skřípnou kůži na ruce. Díky snadnému ovládání a příjemnému držení je tento model vhodný i pro fyzicky méně zdatné osoby. Záběr sekání je 51 centimetrů, tedy univerzální šířka pro široké použití.

Výhody: vynikající silný motor honda, výborný čistý design
Nevýhody:
vyšší cena

TORO 55 ADS    18 990 Kč (17 661 Kč s VK Mountfield)
Cena s elektrickým startérem - 21 300 Kč ( 19 809 s VK)

              

I před inovací byl  tento model v posledních letech nejprodávanější americkou sekačkou ve střední a východní Evropě. Tato sekačka je nejen krásná na pohled ale také „nadupaná“ velmi zajímavými funkcemi. Velmi zajímavý a u nás zatím méně rozšířený je systém pojezdu ADS. Ten umožňuje pomocí teleskopického systému plynule zvyšovat podle potřeby rychlost pojezdu zcela intuitivním způsobem. Přizpůsobí se rychlosti vaší chůze a v případě že se cestou vyskytne nějaká menší překážka tak přidá patřičně na výkonu. Velkou předností tohoto modelu je možnost kombinovat činnost Recycleru se sběrem do praktického plátěného koše s bočním odhozem trávy, díky němuž přerostlou trávu snadno posekáte. Stroj je poháněn silným motorem Briggs & Stratton o výkonu 6,0 HP. Zvláštní kapitolou je startér. Je silný a účinný a práce s ním je velmi příjemná. A vůbec nevadí, že musíte tu a tam dobít baterii. Když zapomenete, nevadí, použijete ruční jako u jakékoliv jiné sekačky.

Výhody:
Výborný design, unikátní systém pro pojezd, výborně mulčuje, podle požadavku může mít startér

Nevýhody: když má startér, tak občas musíte dobít baterii.

Honda IZY  HRG 465 C3 SDE  - 14 990

            

Výborný model od legendárního výrobce špičkových motorů. Oproti loňsku mají nové IZY přepracovaný tvar zaobleného skeletu s turbovysávacím  efektem. To že se nejedná pouze o reklamní slogan jsme si ověřili na výrazně přerostlé trávě i na zanedbaném pozemku se značným množstvím stařiny. Výsledky byly opravdu dobré. Opět se potvrdilo, že sekačku zdaleka nedělá pouze motor, ale výrazný vliv má také konstrukce skeletu. Je zajímavé, že si v tomto skeletu  i s extrémními  podmínkami poradil na výbornou i /oproti některým stájovým modelům/ relativně slabší motor GCV 135 o výkonu 4,5 HP. Samozřejmě tomu přispívá i vysoký kroutící moment motoru a jeho velmi dobré naladění. Sekačka je je vybavena zařízením na lehký start a má automatický sytič, což výrazně přispívá ke spokojenosti svého uživatele. Také IZY umožňuje jak sbírat do koše tak mulčovat či řádkovat. K tomu je však nutno dokoupit mulčovací sadu.

Výhody: příkladný tvar skeletu, výborný motor, velký sací efekt
Nevýhody: držadlo by mohlo být opatřeno plasty či gumou  

Cena 14990 Kč
Záběr sekačky (cm) 46
Délka záruční doby 5 let
Pojezdová převodovka jednorychlostní
Materiál podvozku sekačky ocelový výlisek
Výkon motoru kW/HP (ot.min) 3,3 / 4,5 (3.600)
Suchá hmotnost (kg) 32,5

Mega 5220 LKT – 12 890 Kč

             

Běžně dodává společnost V-Garden na náš trh italské sekačky Mega s motorem Honda. Náš testovaný model byl s novinkou -  motorem Lamborghini s rozvodem OHV, o obsahu 200 ccm a výkonu 6,5 HP. Jeho předností je nejen síla, ale také katalyzátor. Díky němu je chod výrazně tišší, což může svádět k subjektivnímu pocitu, že motor netočí na plné otáčky, což tak není. Výraznou výhodou tohoto modelu je jeho značná šíře záběru 54 centimetrů. Tedy hranice, kde končí sekačky a začínají traktůrky. Také „šest a půl“ koně je síl,a která umožní sekat i velké plochy bez problémů s dostatečnou rezervou. Sekačka je vybavena kuličkovými  ložisky na kolech. Seče, mulčuje a je vybavena  centrálním nastavením výšky sekání, 32-95 mm. Jedinou nevýhodou je vyšší hmotnost, která činí 39 kg.

Výhody: tišší motor s katalyzátorem
Nevýhody:
vyšší hmotnost  

Výrobce  :  MegaGroup
Motor 6,5 PS,OHV, 4-takt, 200cc
Model motoru Lamborghini
Šířka sečení[mm] 540
Pojezd ANO
Boční výhoz ANO
Mulčovací záslepka ANO
Objem koše[l] 70  
Kolečková ložiska ANO
Podvozek kvalitní ocel
Nastavení výšky centrální 32-95 mm (5 poloh)
Startování manuální
Velká zadní kola ANO 280mm
Měkčená ergonomická rukojeť ANO
Plast. panel ANO
Záruka 2 roky  

Weibang WB 506SB – 9 990 Kč

            

Příjemné překvapení. Na první pohled působí skoro nenápadně. A cena nenapovídá, že by mělo jít o výjimečný model. V praxi jsme však byli velmi příjemně překvapeni. Pracuje velmi dobře a dokonce jednu vlastnost jí mohou závidět i podstatně dražší modely. Je na první pohled jednoduchá, avšak velmi účinná. Na jinak běžném koši je přidaná ještě jedna vrstva zcela neprodyšného materiálu a spojena je s tou běžnou pouze v několika bodech. Výsledkem je, že koš se plní tak jak má ale malé částečky trávy a prachu vám nelétají do obličeje, jak je to u mnohých modelů běžné, ale do stran mimo vás. Robustnost, dostatečný komfort a nízká cena. Tak by se dal  jednoduše charakterizovat tento belgický model s motorem  Briggs& Stratton  o síle 6 Ps a záběru 50 cm, mulčovací set, boční výhazový reflektor v základní výbavě sekačky či  kola s kuličkovými ložisky. 44 kg. Třecí spojka na noži eliminující možnost poničení motoru i nože při nárazu do pevné překážky.  Šíře sečení 50 cm.

Výhody: výborný poměr cena výkon, ochrana proti dopadání prachu a drobných částeček trávy na obličej
Nevýhody: vyšší hmotnost  

Výrobce  :  Weibang
Motor 6 PS,OHV, 4-takt
Model motoru Briggs & Stratton
Šířka sečení[mm] 500
Pojezd ANO
Boční výhoz ANO
Mulčovací záslepka ANO
Objem koše[l] 70
Kolečková ložiska ANO
Podvozek kvalitní ocel
Nastavení výšky centrální 32-95 mm (5 poloh)
Startování manuální
Třecí spojka na noži ANO
Záruka 2 roky

AMA  520 XQT – 12 470 Kč

           

Kvalitní motorová sekačka  s pojezdem, osazená osvědčenými motory Briggs & Stratton ve velmi dobrém poměru  cena výkon. Tak by mohla vypadat blesková zpráva z testování tohoto modelu. Model 520 XQT nevyniká sice převratným technologickým řešením, či množstvím nadstandardních vlastností, nicméně to není pro každého podstatné. Pro mnoho uživatelů je ještě nejdůležitějším parametrem právě poměr cena výkon. To však zdaleka neznamená, že by tento model neuměl něco z toho co má dobrá sekačka umět. Tedy sekat, sbírat, případě mulčovat. Sekačka je vybavena centrálním nastavením výšky a velkým 65 litrovým košem.

Výhody: velmi dobrý poměr cena výkon,
Nevýhody:
trochu řidší koš  

Motor B&S XRM 55
Materiál Kovový kryt
Velikost kol 200 mm přední, 250 mm zadní
Výška sečení 25 - 70 mm
Šířka sečení 53 cm
Doporučovaná plocha do 1500 m čtverečných
Objem koše 65 l
Pojezd ano
Motorová brzda ano
Nastavení výšky sečení Centrální
Podkategorie S pojezdem

John Deere R47 KB – 26 550 Kč

                 

Model, se kterým jsme se setkali poprvé a který nás nadchl. Snad kromě ceny je zde vše excelentní. Motor Kawasaki se nám po všech stránkách zdál jako bezchybný. „Kawa“ si poradila s čímkoli co jsme jí postavili do cesty, její chod byl velmi kultivovaný a vyrovnaný. Také na každém detailu tohoto modelu  je patrná promyšlená koncepce. Koš o obsahu 65 litrů má ukazatel plnění. Záměrně jsme zkoušeli, jak probíhá plnění i přerostlé trávy. Ukázalo se, že systém TurboJet Blade, kterým je model osazen plní svou funkci velmi dobře, zejména proto, že výsledným efektem je jeho naprosté naplnění, aniž by se  sekačka do poslední chvíle zahlcovala. Samozřejmostí tohoto modelu jsou kuličková ložiska v kolech, centrální nastavení výšky má sedm poloh - od dvaceti do osmdesáti milimetrů. Sekačka má patnáctiletou záruku na žací jednotku.

Výhody: výborný motor Kawasaki, přesná práce, vysoký sací efekt
Nevýhody: vyšší cena

záběr 47 cm
motor 4 takt, OHV, 4,8 kW (6,5 hp)
nastavení výšky sečení centrální, 7 poloh, 20-80 mm
objem sběrného koše 65 l
ukazatel plnění ano
mulčování ano - volba
nastavitelná rukojeť ano
startér ruční
Pohon variabilní
hmotnost 42 kg

 

Petr Řezáč