automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

1.1.2008

E-mail

 

 

 

Rozhovor s Bohumírem Zemanem,

starostou Špindlerova Mlýna a ředitelem závodu Světového poháru žen v alpských disciplínách, který se uskuteční 5. a 6. Ledna 2008

Již za necelý týden začíná ve Špindlerově Mlýně  závod Světového poháru žen v lyžování /točivé disciplíny/. Již druhý „Svěťák“ ve Špindlu je obrovskou propagací nejen našeho největšího a nejznámějšího zimního střediska, ale také celé republiky. Na tom, že světový pohár se kdy do Špindlerova Mlýna nejen dostal, ale bude zde i podruhé, má největší zásluhu dlouholetý reprezentant, trenér a v současné době ředitel závodu a předseda organizačního výboru Bohumír Zeman. Je tedy zcela samozřejmé, že pro rozhovor o přípravách SP je osobou nejpovolanější.

Ve které části Areálu Svatý Petr se závody uskuteční?

Slalom i obří slalom se pojedou na Černé sjezdovce. Start pro obřák bude ve výšce 1040 metrů n.m., start pro slalom ve výšce 920 metrů n.m. Cíl bude v obou případech ve výšce 747 metrů n.m.

Jak daleko jste s přípravami tratě? 

"Od začátku listopadu je na Černé sjezdovce připraveno k zasněžování 22 děl, sjezdovka je jimi pokryta v plném rozsahu. S vlastním zasněžováním se začalo 9. Listopadu.  Příprava Černé sjezdovky byla tedy jasnou prioritou. Již několik dní je však hotova a připravena k závodům.  Souběžně, se  zasněžuje  Modrá a Červená ve Svatém Petru, Hromovka i Stoh.

Jak se konkrétně taková pista připravuje? 

Těch technologií je samozřejmě více. Odlišné je především jak se stříká a kolik se pouští vody. Velice důležitý je samozřejmě základ. Potom se kopec prolívá, tedy konkrétně v tomto případě  pomocí speciálního zařízení  tryskami do hloubky zhruba třicet centimetrů. Tím se udělají takové proužky, povrch je dostatečně pevný aniž by se na něm dělaly ledové plotny.

Je kvalita sjezdovky na všech závodech stejná?

Ne vždy. Například na nedávných závodech v americkém Aspenu se trať pořadatelům opravdu nepovedla.

Jak velkou výhodou je“domácí kopec“ pro naší nejúspěšnější lyžařku Šárku Záhrobskou?

Vzhledem k tomu, že tato sjezdovka je právem považována za jednu z nejobtížnějších tratí v ženském seriálu SP, je určitě výhodou nejen pro Šárku, ale i pro další naše reprezentantky. Všechny znají na této trati dokonale  doslova každý metr. A samozřejmě také povzbuzování domácích diváků je obrovskou motivací.  

Jak dlouho bude „černá“ před závodem uzavřena? 

Podle regulí FIS necelý týden. Tedy konkrétně ve Špindlu bude závodní trať zavřena od prvního ledna. Lyžovat se bude dál samozřejmě na Červené i Modré, na Stohu i na Medvědíně. Takže se celková kapacita moc nezmenší.

Jaké další závody Světového poháru se dají u nás jezdit?

Tak určitě ne sjezd mužů. To bychom museli jezdit ze Sněžky až do Trutnova. Na tuto disciplínu  nemáme dost vysoké kopce. Točivé disciplíny mužského „svěťáku“ však bez problému. Jak Černá sjezdovka tak i Stoh odpovídají homologaci  i v mužské soutěži

Poslední otázka. Můžeme se těšit na všechna „esa“ ženského světového lyžování?

Samozřejmě. Ve Světovém poháru v alpských disciplínách jsou, na rozdíl například od běhu na lyžích či skoků, podobná pravidla jako ve formuli  jedna. Tedy závody se v žádném případě nevynechávají. Jedou všichni, výjimkou jsou pouze zranění.

                                                                           Děkuji za rozhovor Petr Řezáč