automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

27.12.2005 aktualizováno

E-mail

 

   Rossignol na Špičáku                                          Redakční Test

Nedávno jsme měli možnost díky českému zastoupení  Rossignol, firmy SKI Charvátová, uskutečnit  širší testy „středních“ a race sjezdových  lyží Rossignol. Na rozdíl od našich běžných každoročních testů, kdy od každé vybrané značky jezdíme vždy jen na jednom modelu v hierarchii nejvýše postavených obřačkách a slalomkách,  jsme tentokrát pohlédli podrobněji do prodejního sortimentu jednoho z dlouhodobě celosvětově nejúspěšnějšího výrobce lyží. 

    

Již tradičně jsme testovali na tanvaldském Špičáku. Patří nejen k lyžařským střediskům, která jsou z Prahy časově nejdostupnější (něco přes hodinu),  ale i nejpříjemnějším. Parkování je bezproblémové a zdarma a ke všemu ještě v naprostém kontaktu s lyžařskými areály Špičák I i Špičák II.  Fronty na  vlecích v podstatě žádné, na lanovce ve špičkách oproti jiným střediskům relativně malé. 

    

K testu bylo připraveno 10 párů lyží, z toho tyto troje lyže z kategorie RACE. Všechny lyže byly po továrním servisu, nabroušené a navoskované. Testovali jsme především  na upravených sjezdovkách  částečně v boulovitém terénu, který byl specielně připraven pro závody v jízdě  boulích. Snad jediná chybička byla, že jsme neměli k dispozici  vlajkovou loď obřaček 9X. Nicméně všichni testující již s ní mají zkušenosti a šlo tedy jen o momentální srovnání.

 

Lyže Rossignol  8X Oversize – firemní vázání, testovací pár

I když se podle firemních materiálů jde o odladěnou verzi polozávodního racecarveru 9X jsou lyže 8X spíše na rozhraní racecarveru a sportovního allrouncarveru. Poloměr 19 m a rozměry 109, 68,92 mm při délce 174 sice lyži předurčují k delším obloukům při vyšší rychlosti, ale jsou celkově měkčí. Nezdály se nám tak stabilní jako „devítky, ovšem držení na ledu, jasně ukázalo kvality těchto lyží. Snadnost nakrojení oblouku a jeho vedení spolu s poměrně slušnou dávkou živostí  předurčují tyto lyže pro dobré lyžaře, kteří upřednostňují jízdu většími oblouky  při středních rychlostech, při vynaložení menší síly. 

Vlastní dojem – klidná jízda, a to i v neupraveném , boulovitém terénu, dobré držení na ledu, celkově velmi příjemné „svezení“ pro opravdu  sportovní  jízdu se nám však zdálo že  chybí jiskra. 

Rossignol 8S Oversize

165 cm délka 118,66,104 mm , rádius 12 m, firemní vázání, testovací pár

Podle údajů výrobce jde o lyže kategorie slalom performance tedy nezávodní slalomové. Musím se  přiznat, že ještě před několika lety nás nebylo málo, kdo  na lyže těchto délek  pohlížel s despektem. Poslední léta však právě v této kategorii došlo k zásadní revoluci. Již dva tři roky mají podstatně lepší torzní vlastnosti, jsou na svahu daleko jistější i při relativně delších obloucích, a to samozřejmě podle nás platí i o slalomkách Rossignol.  Letošní modely se nám subjektivně zdály ještě blíže k předchozím popisovaným kladům než ty loňské. 8S Overside i přes velkou šíři špičky a poloměru 12 m jde poměrně rychle z hrany na hranu a dobře vede i střední oblouk při vyšších rychlostech. Na rozbitém a boulovatém terénu byly uživatelsky příjemnější než tvrdší sourozenec 9S. Lyže 8S umožňují jízdu bez vynaložení velké dávky energie, ideální pro učitele lyžování, nebo starší, technicky zdatné lyžaře.

Rossignol 9S Oversize, 165 cm délka, 118,66,104 mm, rádius 12, firemní vázání, testovací pár

Jde o lyži kategorii Slalom top  prodejní závodní slalomku. Je rozměrově identická, s 8S. Rozdíl je pouze v tvrdosti a ceně. Vlastnosti jsou rovněž velmi podobné, ale 9S vyžaduje více síly. Vzhledem k rozbitému terénu a boulích při testu byla jízda s 9S méně příjemná než s 8S. Lyže se zřetelně více hodí pro upravené, třeba i velmi tvrdé terény. Domnívám se, že v brankách bude výrazně lepší než 8S, ale jinak nevidím téměř žádný důvod si tuto lyži pořizovat, snad pouze pro atletické lyžaře vyšší hmotnosti může být vhodnější než 8S. Obě jsou velmi zdařilé a záleží i na každém jak moc hodlá na kopci „pracovat“.

Dále byly testovány i lyže z jiných kategorií než Race. 

Lyže Zentih Z 3, kategorie dle výrobce Active. Tato lyže byly testovány v délce 160 cm. Velmi příznivým dojmem zapůsobil inovovaný průběh tuhosti – tedy velmi měkká špička i pata, s tuhostí progresivně narůstající směrem ke středu lyže. Tyto lyže umožňují i sportovní jízdu lehčím lyžařům, pro lyžaře vyšší váhové kategorie jsou patrně vhodnější Zenith 5 ( vrchol řady). Pokud nemáte vyloženě sportovně – závodní ambice, jsou lyže Zenith dobrou volbou, nakrojení a vedení oblouku je snadné a přesné, ovládání bez vynaložení větších sil. Dobře si vedly i v ne zcela upraveném terénu.

Lyže Open řady Soft jsou podle našeho mínění určeny pro pohodovou jízdu, začátečníky a vzhledem k celkové kvalitě a velmi dobrým a čitelným vlastnostech umožňují rychlý pokrok. Zahájení a vedení oblouku na hranách je snadné,  lyže i drží na ledových plotnách, a zvládá snadno i rozbitý terén.

Lyže Fun2 jsou snadno ovladatelné, vhodné pro začátečníky a pohodovou jízdu. Velmi dobře točí.

/Václav Dostál, per/

 

Tanvaldský Špičák je největší lyžařské centrum Jizerských hor. Vyniká kvalitně upravovanými sjezdovkami všech kategorií  od modré přes červenou až po  černou  sjezdovku. Středisko je vybaveno výkonným zasněžovacím systémem, který spolu se severním a severozápadním položením sjezdovek výrazně prodlužuje lyžařskou sezónu. Má mimo jiné ideální dostupnost z hlavního města, což spolu s vysokou kapacitou parkovacích míst (zdarma) vytváří ideální centrum vhodné nejen pro delší pobyty, ale i například pro jednodenní lyžování.