automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

9.1.2008

E-mail

 

¨

 

 

 

Srovnání aktuálních modelů lyží

aneb co nás zaujalo na sjezdovkách
(vyšlo i v Lidových novinách 9.1. 2008)

Zatímco v minulém roce jsme se v testech sjezdových lyží zaměřili především na ty nejlepší modely „slalomek“ a „obřaček“ třídy Worldcup, tentokrár jsme se podívali blíže na dva  trendy, které se prosazují stále více. Na modely třídy cross a allround, či multicondition. Přestože lyže Worldcup jsou ve své třídě zajisté nejlepší, mají minimálně dvě nevýhody. Jednou z nich je fakt, že k jejich dokonalému využití potřebujete perfektní tvrdou sjezdovku. Druhou nevýhodou je skutečnost, že jsou nekompromisní a neodpustí chyby.  Do třetice - na dlouhé a krátké oblouky je potřeba dvou párů slalomek a obřaček. Většina lyžařů chce mít jeden pár lyží a nejlépe uzpůsobený tak, aby se s nimi dalo jezdit na všem od tvrdé sjezdovky až po neupravený firn. Stále více se proto poslední dobou prosazují různé varianty crossových lyží. Ty sice většinou neřeší výrazně problém s neupravenou sjezdovkou, zato jsou velmi dobrým kompromisem jak na slušné sjezdovce dělat v pohodě krátké i dlouhé oblouky. Dalším trendem jsou lyže určené pro většinu terénů. Jsou přátelské a přívětivé a řeší s přehledem vše co jim stojí v cestě. Většinou s nimi nehne ani firn ani náhlé změny. Jestliže mají nějakou nevýhodu, pak je to u těch nejlepších někdy vyšší cena.  Jsou i pomalejší v přechodu z jednoho do druhého oblouku, což je patrné například když si cvičně vyzkoušíte jezdit mezi tyčemi. Tato vlastnost je však pro většinu lyžařů zcela nepodstatná. 

Nakonec jsme zařadili dva modely lyží, které také získávají čím dál větší oblibu, avšak jsou jen těžko zařaditelné. Rossignol Mutix Radikal a Sporten Storm. Zatímco ty první mají několik možností jak změnit tvrdost jednotlivých částí lyže, ty druhé vás mohou vyvést do neuvěřitelných zážitků zasněžených plání, aniž by nemohly být i majestátními křižníky sjezdovek. 

(všechny následně uvedené ceny jsou ceny lyží v setu i s vázáním a včetně DPH)

KATEGORIE ALLMOUNTAIN

Blizzard iqon 7400              11 000 Kč

Multi-condition  /univerzální lyže/ je  konstruovaná pro velmi dobré i průměrné lyžaře. Vzhledem k šířce  74 mm ve středu je  lyže velmi vhodná v upraveném i neupraveném terénu. Dřevěná sendvičová konstrukce s dvojitým karbonovým zesílením zajišťuje výborné držení hran na zledovatělém terénu i ve vysokých rychlostech. IQ systém optimalizuje přenos sil na hranu a průhyb lyže. Univerzálnost této lyže nespočívá jen v možnosti pohodové jízdy na různých površích, ale také ve variabilitě v obloucích ať jsou krátké či dlouhé. 

Rossignol Zenith 9               19 000 Kč

Lyže, které vás snadno přesvědčí, že můžete jezdit s modelem, se kterým máte na tvrdých či zledovatělých sjezdovkách stejný pocit bezpečnosti a přesnosti jako s lyžemi závodními. Na rozdíl od nich však můžete se Zenithy brázdit i neupravené sjezdovky či „brouzdat“ firnem. 
Pod patou je Rossignol Zenith 9 o centimetr širší, nicméně stavbou a charakterem vychází z race modelů. Pohodlnou a komfortní jízdu zajišťuje celkově větší šířka. Jediné v čem oproti Race modelům zaostává, je pomalejší přechod z jednoho oblouku do druhého. To však při normálním lyžování nehraje naprosto žádnou roli. Domníváme se, že modely jako je tato „devítka“ jsou lyže s obrovskou budoucností. Dostatečně tvrdé zároveň velmi tolerantní. 

Lyže VÖlkl Tigershark          26 690 Kč

Tento model je velmi pozoruhodný svou konstrukcí a patří k nejvýznačnějším novinkám na našem trhu. Dle našeho názoru se zatím ještě nikomu nepodařilo udělat tak dobře lyže, které pomocí mechanické regulace mění výrazně svou charakteristiku jako právě těmto Tigersharkům. To, že s těmito lyžemi získáte vlastně dva páry není žádný reklamní slogan ale fakt , který jsme si na několika sjezdovkách a při různém sněhu dostatečně ověřili. Čím je tedy Tigershark unikátní? Především otočným excentrem v zadní části lyže, kterým ovládáte základní dvě polohy tvrdosti lyže pro různé situace. V poloze off máte model s měkkou špičkou, po otočení do polohy on se z ní stane  lyže pro rychlou jízdu na upravených sjezdovkách. Sice dražší „hračka“ ale vynikající. 

Salomon X- Wing             20 000 Kč

Pohoda, žádné násilí, Na Salomonech X - wing  se nemusíte bát jaký bude sníh. Jezdí na všem. Je to univerzální  lyže na všechny  kopce na jakýkoliv sníh. Je velmi dobrá všude i když paradoxně méně exceluje na tvrdých upravených sjezdovkách. Je na nich také dobrá, ale není již tak brilantní. Typově je velmi podobná Rossignolům Zenith 9. Pohodový styl žádné problémy ani s obloukem ani se sněhem. Je trochu pomalejší než zmiňovaný model. Jinak zcela bez problémů.

Head Supershape Magnum   16 590 Kč

Tato lyže vychází technologicky ze sendvičových závodních modelů. Také ona je širší pod patou, velmi ochotně točí a je univerzální. Přesto na rozdíl od závodních je výrazně pohodová. Nejsilnější stránkou tohoto modelu jsou především krátké oblouky na různých površích. Tak jako tomu je poslední dobou u Headu zvykem, velmi dobrý je i design a v neposlední řadě i „zátěžová“ úprava proti mechanickému poškození.

Sporten Phase 2  -  8 250 Kč

Pro nás největší naše letošní překvapení. To, že ve Sportenu dělají vynikající lyže to samozřejmě není žádné tajemství, dodnes jsme se však domníval, že pouze v oblasti špičkových závodních sendvičových modelů. Tato sportovní lyže nás nadchla. Přestože má ve středu pod botou šířku pouhých 69 milimetrů je velmi příjemná nejen na kvalitním tvrdém sněhu, ale i na čerstvě napadané či neupravené sjezdovce. Je překvapivé, že délka 167 cm, kterou jsme testovali vyhovovala všem. Domníváme se, že Phase 2 je ideální lyže ve výborném poměru cena výkon.

Kategorie Cross

Blizzard CMX pro IQ          15 490 Kč

Univerzální crossová lyže pro sportovní lyžaře. Měkčí špička tlumí nerovnosti terénu. Také zde jako u modelu  CMX 9 zvyšuje IQ 3D torzní profil ve tvaru X společně s dřevěnou konstrukcí dynamiku a držení na hranách. Lyže je výborná a stabilních i ve  středních a vyšších rychlostech. Integrovaný IQ systém optimalizuje přenos sil na hranu a průhyb lyže. Vzhledem ke svým vlastnostem jsou vhodné jak na užší sjezdovky stejně jako pro dlouhé oblouky na široké pláně.

Duel Round        25 000 Kč

Duel je lyže, která není u nás zatím hodně známá. To však neznamená, že by Duely neměly být velmi dobré. Nás zaujal nejvíce model Round vycházející z klasických sendvičových lyží. Odpouští trochu více než například Cross Max W12, ale ne o mnoho. Je klasickým představitelem sendvičové konstrukce. Není náhodou, že drtivá většina těch nejlepších lyží, které nám v redakci za léta přišly „ do rukou“ během testů měly jednu společnou vlastnost. A to konstrukci sendvičového typu. A to samozřejmě nejen v absolutně nejvyšší třídě worldcupových modelů. 

Lusti  SCT   -  6 900 Kč                  

Klasická crossová lyže vycházející stavbou ze špičkových závodních lyží. K konstrukci nechybí titanal, což umožňuje i jízdu ve velmi vysokých rychlostech. Také designem  patří mezi nejzajímavější modely. Český výrobce dokazuje, že jeho první výborné slalomky a obřačky nebyly žádným omylem, ale že patří již v mnoha kategoriích mezi stálice, se kterými musí konkurence počítač. Především proto, že mimo velmi dobrou kvalitu mají nejen tyto crossky,  ale i ostatní modely této značky velmi dobrý poměr cena výkon.

Salomon Cross Max W12     20 000 Kč 

Velmi dobrá univerzální lyže. Je tvrdší což umožňuje dynamickou jízdu. Není však tak přítulná jako je většina modelů v kategorii univerzálek. Je lyží určenou pro jezdce, kteří mají sílu a techniku. Máte li obojí pak získáte model, který vám učiní spoustu  radosti. Je také lyží, která potvrzuje že i jiné než pouze   klasické sendvičové konstrukce  s titanalem mohou být dobré. Ostatně tím Salomon vyniká již delší dobu.

VÖlkl Crosstiger Carbon   19 500 Kč

Zcela bezproblémový model. I tady, přestože to není v kategorii cross až tak obvyklé je širší ve středu oproti modelům race. Konstrukci vytváří dřevěné jádro XTD Senzor Wood Core. Zesílení přídavným profilem z titanalu a další vrstvou s uhlíkovými prvky  dává lyži nejen velmi dobrou citlivost  ale zvyšuje i přesnost a stabilitu při vysokých rychlostech. Vynikající lyže pro agresivní lyžaře kteří však ocení i komfortnější jízdu než umožňuje nekompromisní race kategorie. To se projevuje především na neupravených tratích které dělají problémy především race lyžím. 

HEAD CHIP XRC  - 19 500 Kč

Universální lyže sendvičové konstrukce osvědčené ve Světovém poháru. Její chování tomu odpovídá. I při malé rychlosti je snadno ovladatelná, krátké zavřené oblouky vykrajuje s chutí kratší slalomky. Ovšem její doménou jsou carvové oblouky ve střední a vyšší rychlosti a zvláště na tvrdém sněhu. Poněkud širší střed umožňuje snadnou jízdu i v hlubokém sněhu. Lyže je neobyčejně klidná, snad díky vestavěnému chipovému zařízení. Mezi univerzálními lyžemi jsou paní mezi nejlepší

Mimo kategorie

Rossignol Radical Mutix  25 190 Kč

Tato lyže tvoří samostatnou  kategorii. I zde je dosaženo dvou zcela odlišných variant. Tedy lyží  měkých či tvrdších. Na rozdíl od  konkurenčních Tigersharků však zcela jinou technologií. Zde je docíleno měkčí a tvrdší lyže pomocí dvou párů kompozitových ramen, krátkých a dvou dlouhých, což umožňuje značnou variabilitu. Kromě kombinace všech dlouhých či všech krátkých, tedy velmi měkkých či tvrdých lyží, tak umožňuje i změkčit pouze část lyže, například vpředu krátká ramena a vzadu dlouhá. Zatímco lyže s krátkými rameny je přátelská a dobře ovladatelná, s dlouhými vyhovuje i pro razantnější jízdu. Multixy tedy umožňují přizpůsobit se momentálním podmínkám upravit špičku a patu nezávisle na sobě, což vede ke značné univerzalitě.

Sporten Storm                                 20 000 Kč

Neuvěřitená lyže. Když se na ní podíváte, tak na první pohled svou šířkou a stavbou vzbuzuje respekt. Z počátku můžete mít poci, že ji  vzhledem k její robustnosti nezvládnete. Ten však okamžitě mizí jakmile s ní urazíte první metry. To co nás nejvíce překvapilo, je, že je výborná nejen v čerstvém hlubokém prašanu ve volném terénu, ale i na upravené sjezdovce. I tady se tváří jako by sem odedávna patřila. Milovníci těchto lyží typu ZAG však považují jízdu na sjezdovce s obdobnými modely za barbarství a doporučují Sporten Storm stejně jako sesterské Zagy mimo „pistu“, tam kde nejvíce mohou vyniknout jejich jedinečné vlastnosti.

Petr Řezáč