automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

16.4.2012

E-mail

 

 

¨

 

 

 

 

 

Chcete komfortní kolečkové fitnes brusle?
Zapomeňte na tkaničky

Inline brusle mají stále více přívrženců a jejich obliba každým rokem výrazně stoupá. Není divu. Jsou nenáročné, skladné, oproti dobrým jízdním kolům či lyžím relativně levné, a pro jejich využití vzniká stále více vhodných komunikací. Volba kategorie byla jasná. Třída Fitness  je nejprodávanější. Vyhovuje nejvíce zákazníkům. Většinou neoplývá žádným extrémním či nestandardním řešením. Na druhé straně i zde probíhají inovační trendy, které se většinou soustřeďují na systém komfortu upínání. Ono totiž takové utahování klasické  tkaničky může být pěkně protivné a zdlouhavé. Utáhnout si obě boty stejnoměrně a  dostatečně tak, abychom si je nepovolili při zapínání přezky se suchým zipem vyžaduje u mnoha modelů slušnou zručnost.  Zatímco například u špičkových hokejových bruslí pro profesionály byly odlišné způsoby stahování brusle již před lety více méně zavrženy, u fitness bruslí je však pravděpodobné, že se dočkáme ještě mnohých zajímavých řešení. Ta budou klasiku stále více odsouvat do ústraní.

Co se do novin nevešlo

Co se dnes používá

Zatím mnoho modelů zůstává opatřeno pouze klasickými tkaničkami, bez podpůrných prostředků pro výraznější fixaci utažené boty. Klasickým doplňkem bývá, jak již bylo řečeno, obyčejný „sucháč“. Musím konstatovat, že tento způsob upínání pro tuto kategorii /která by měla vynikat komfortem/ náš tým neuchvacuje. Zcela jiná je situace pro rychlostní disciplíny, či  extrémní modely nebo in line hokej. Tam je vzhledem k podstatně vyšším nárokům zajisté důležitější individuální utažení bot. Druhým nejužívanějším způsobem je tkanička doplněná zdrhovacím systémem. Ten v kombinaci s držákem pro rychlé utažení není až tak špatný. Další alternativou může být tkanička v kombinaci s nártovou přezkou místo „suchého zipu. Na absolutní špičce jsou však sotisfikované modely, které pouhým otáčením kolečka dělají vše za vás. Samozřejmě ani tento systém není všespasitelný především proto, že utahuje souměrně. Nevýhodou pak může být, že systém nemůže reagovat na individuální anatomické odlišnosti či specifická přání rozdílného utažení v různých zónách.

Fila Fitness Primo XT 

Kolečka průměr/tvrdost: Fila 84mm/83A
Ložiska: ABEC 7
Rám: magnesiový
Utahování: Q-FIT
Hmotnost 1520 g /bez brzdy/

Výborný model. V kategorii fitness zvítězil především díky vzácně vyrovnaným vlastnostem. Excelentní je tu například systém utahování. Na rozdíl od klasických tkaničkových bruslí zde jedním pohybem uvolníte jazyk, botu nasadíte, párkrát otočíte kolečkem, dotáhnete kotníkovou přezku a vše je hotovo. Za pár sekund vyjíždíte. Kdykoliv při jízdě  zjistíte, že je bota málo nebo moc utažená vše srovnáte jedním pohybem. Praxe ukázala, že ten kdo tento systém vyzkoušel, se ke tkaničkám již nerad vrací. To ale z daleka není vše, co se nám u tohoto modelu líbilo. Ocenili jsme například  kvalitní lehký magnesiový rám. Ten mimo nižší hmotnost zvyšuje i komfort jízdy protože lépe absorbuje vibrace při jízdě po nerovnostech. Dobře stavěná bota je velmi komfortní a přitom dostatečně pevná i při razantnější jízdě.

Výhody: výborný systém utahování, precizní stavba botičky, magnesiový podvozek
Nevýhody: větší valivý odpor koleček
Hodnocení:    vítěz testu
--------------------------------------------------------------------------------------

K2 Athena   (Points)   cena: 2 860 Kč

Kolečka: průměr/tvrdost: 78mm/80A
Ložiska: ABEC 5
Rám: tec composite
Utahování: tkaničky
Zpevnění v oblasti nártu: suchý zip
Hmotnost:1247 g

Lehká pohodlná a dobře stavěná bota. Jednoznačně nejkomfortnější mezi dámskými modely. Pohodlí zajišťuje, tak jako u ostatních „ká dvojek“ speciální patentovaná  K2 Softboot. Tato botička  si zapamatuje tvar vašeho chodidla a optimálně se podle něj vytvaruje a i přes pohodlí a pocit měkkosti je dostatečně pevná  Tato kombinace umožní delší jízdu bez větší únavy. Ten kdo si zvylkl na rychloutahování jej zde však bude postrádat. Díky jeho absenci nejde bota  stáhnout tak rychle  jako například brusle opatřené systémem BOA. To je však asi jediná připomínka. Na druhé straně je díky tomu tento model výrazně levnější. Konstrukce nože je z lehkého kompozitu a přispívá k velmi nízké hmotnosti tohoto modelu. Vzhledem ke kombinaci jmenovaných vlastností se stal tento model celkově nejoblíbenější v dámské kategorii.

Výhody: komfortní bota, pohodlná jízda, velmi nízká hmotnost
Nevýhody: nemá rychlo stahování
Hodnocení dobrý
--------------------------------------------------------------------------------------------

K2 F.I.T. 84  Boa     (Points)     cena: 4 940Kč

            

Kolečka:průměr/ tvrdost:  84mm/80A
Ložiska: ILQ 7
Rám: hliník
Utahování:  Boa systém
Hmotnost: 1 464g /bez brzdy/

Velmi dobrý model od renomovaného výrobce. Hlavním hitem této brusle je nízká hmotnost a výborný upevňovací systém BOA. Právě „kolečkovým systémem“ rychloupínání  drtily tyto K2 a Primo XT ostatní značky. Domníváme se, že právě pro tuto kategorii je tento systém  ideální, protože výrazně zvyšuje komfort. A ten je u systému boa zcela příkladný. Obouvání boty je neuvěřitelně rychlé. Také zde, jako u Fily XT můžete doladit utažení boty i při jízdě během pár sekund. Fit 84 má velmi zajímavou stavbu boty. Přesto že je nejkomfortnější a nejměkčí ze všech modelů v testu, díky perfektní konstrukci Softboot vede nohu bez sebemenších problémů. Nejen pro začátečníky, ale i pro uživatele, kteří jsou citlivější, je tento model ideálním řešením. Ale nejen pro ně. Umožňuje velmi příjemnou jízdu i na delších tratí. Ve výsledku skončily tyto brusle nejtěsnějším rozdílem  /o půl bodu za vítězem/ pouze díky nepatrným detailům. U Fily se nám zdá lankový systém nepatrně robustnější s lepším vedením lanka. Také trochu tvrdší bota a trochu tvrdší kolečka nám vyhovovaly nepatrně více u XT. Nicméně oba tyto modely Jak F.I.T. 84 Boa tak Primo XT v pohodě i komfortu výrazně převyšovaly ostatní „závodní pole“.

Výhody: špičkový komfort jízdy, příkladný systém stahování
Nevýhody: vyšší cena
Hodnocení: velmi dobrý
-----------------------------------------------------------------------------------------

Roller Blade Spark 84     (Heliasport)  cena: 4 190 Kč 

              

Kolečka průměr/tvrdost: 84mm/83A
Ložiska: SG7
Rám: hliník
Utahování: tkaničky
Hmotnost: 1590g

Zajímavý asymetrický design dává tušit příslušnost k jedné ze světově nejuznávanějších značek. Pro nás však byl tento model trochu zklamáním. Ne že byl špatný, pouze nám nesedí některé jeho vlastnosti pro „třídu“  fitness. I když ve sportovních kategoriích je několik modelů „blejdů“ opravdu špička, zde nám vadil nedostatek některých atributů, v  cenové kategorii přes 4000 Kč dle našeho názoru podstatných. Tedy zjednodušeně. Mohly by být komfortnější a vylepšit tak poměr cena výkon. Jako je tomu například u Fily. Užší stavba boty se nám zdála  sice  zajímavá pro sportovní výkon, ale s nevýhodou  již zmiňovaného menšího komfortu. Druhou vlastností, která nám  vadila v této cenové relaci, je kombinace suchého zipu a tkaniček. Domníváme se, že zde by mělo být komfortnější utahování samozřejmostí. Zvláště když některá vylepšující řešení vyžadují minimální náklady. Celkové hodnocení je tedy lehce rozporuplné. Model se slušnými sportovními ambicemi, avšak lehce spartánských vlastností s nižším komfortem za vyšší cenu.

Výhody: pevná, vhodná i pro razantnější jízdu.
Nevýhody: méně komfortní bota, oproti nejlepším nekomfortní utahování
Hodnocení: dobrý

------------------------------------------------------------------------------------

Worker Falcon (Worker)  cena: 1 990 Kč

Kolečka průměr/tvrdost:  Hyper 90mm/90A
Ložiska: ABEC 7
Rám: hliník
Utahování: tkaničky
Hmotnost:1585g

Důkaz toho, že i levnější model může být dobrý. Není samozřejmě sice na absolutní špičce testu, ale umístění ve středu pomyslné tabulky je velkým úspěchem především v hodnocení poměru cena výkon. Tento Nejlevnější model v testu porazil i některé výrazně dražší a renomovanější brusle. Vzhledem k tomu, že obecně platí, že čím větší kolečka tím větší cena, je cenová výhodnost ještě výraznější než je na první pohled patrné. Worker je, podobně jako Tempish, „českou“ cestou a obdobně jako on je silný právě v oblasti relativně nízké  ceny a nabízených vlastností. Oba modely jak Falkon tak i iMax II mají kolečko o průměru 90mm. S nimi by byly renomované značky dražší minimálně o další tisíc korun.

Výhody: Kvalitní velká kolečka Hyper, velmi dobrý poměr cena výkon
Nevýhody: Velmi sevřená oblast horní části boty
Hodnocení: dobrý

-------------------------------------------------------------------------------------

Roces  S 254 W   (Dassar)  cena: 4 490 Kč

              

Kolečka: průměr/tvrdost Hyper 90mm/80
Ložiska: ABEC 7
Rám: vstřikovaný hliníkový
Utahování: tkaničky /stavěč/ přezka

Kvalitní kolečka Hyper. Efektní bílá barva. Na druhé straně se nám zdá oproti nejlepším horší a méně přesná stavba botičky, obě botičky nemají zcela identickou tuhost ve všech oblastech. Vzhledem k celkovým  vlastnostem a vybavení se nám zdá vyšší cena oproti nejlepším.  Jak test ukázal, tento model patří v hodnocení k průměru. Na rozdíl od těch nejlepších nemá nic, čím by byl lepší než ty nejlepší.  Žádný detail, kterým by příjemně překvapil. Naopak jak již bylo řečeno, přesnost dílenského zpracování vnitřní botičky není zcela ideální. Utahování pomocí tkaničky je doplněno jejím fixováním v požadovaném bodu, což sice není stejně komfortní jako Boa či Q-FIT ale je zajisté jedním z těch lepších řešení.

Výhody: efektní bílé provedení, dobré utahování
Nevýhody: vyšší cena
Hodnocení: dobrý

------------------------------------------------------------------------------------------

Roces  S 102  (Dassar)   cena: 2 850 Kč

Kolečka: průměr/tvrdost Hyper 84mm/80
Ložiska: ABEC 7
Rám: GFT Nylon
Utahování: tkaničky, /stavěč/ přezka
Hmotnost: 1826g

Dámská robustní brusle, která nás nenadchla, ale také výrazně nezklamala. Pozitivně lze hodnotit kolečka Hyper či systém utahování s blokováním tkaniček. Bota je pevná, ale relativně s velkou hmotností./nejtěžší v testu/. V dolní části je sice dostatečně široká, ale jak ukázala praxe její stavba nemusí vyhovovat každému. Není také moc pohodlná. Dalším relativně drobným, ale v praxi protivným problémem je absence oblíbených poutek pro snadné nošení. Utáhnout jde naopak relativně rychle a přesně díky dobře kostrovanému stavěči. Příjemně tvarovaný je držák rychlostahování. Vzhledem k  dobrým ložiskům se na nich i příjemně jezdí. Naopak nás neoslnili například nylonové nože GFT. Domnívali jsme se, že obdobné materiály se používají především pro celkové odlehčení brusle. Při takto vysoké hmotnosti se nám tato kombinace nezdá dostatečně logická.

Výhody: tkaničky se stavěčem, klidná pohodlná jízda
Nevýhody: vyšší hmotnost, po utažení bota místy tlačí, absence poutek na přenášení
Hodnocení:   uspokojivý
--------------------------------------------------------------------------------------

i-MAX II Tempish     (Tempish)   cena: 2 400 Kč

Kolečka průměr/tvrdost: 90/84mm/83A
Ložiska: ABEC9
Rám: Hliník
Utahování tkaničky nártová přezka
Hmotnost: 1748g /1507g

Co upoutá pozornost již v samém počátku, je propracovaný design se smyslem pro detail. Zvláště v provedení pro muže je kombinace černé s oranžovou velmi působivá. Funkčně je dámský a pánský model/ten má ještě volbu dvou průměrů koleček 90/84mm/ totožný, pouze respektuje anatomické rozdíly. Příjemné jsou některé detaily vybavení, které nemají  často ani mnohem dražší modely. I když i u „imaxu“ se utahuje bota tkaničkou zde je na rozdíl od mnoha jiných modelů kombinována v oblasti nártu také přezkou /podobně jako v oblasti kotníku/ a nikoliv suchým zipem, jak je  bohužel poměrně dost obvyklé. Jediná vlastnost, která nám vadila byl oproti nejlepším nedostatečný komfort. Z počátku se zdálo, že nesedí dostatečně na nohou. Potěšující zpráva naopak je, že se posléze vnitřní botičky lehce přizpůsobily a pak již čím dále více vynikal jejich dobrý poměr cena výkon.

Výhody: velmi dobrý design a vybavení
Nevýhody: menší komfort boty
Hodnocení: dobrý

-------------------------------------------------------------------------------------

Zealot Advance  (Sportisimo)      cena: 1999 Kč

Kolečka: 84mm/80A
Ložiska: ABEC 7
Rám: hliník
Utahování tkaničky

Na pohled působí neutrálně. Převažující černá barva s výrazným bílým suchým zipem a dalšími drobnými bílými detaily patří vzhledově  k těm hezčím modelům. Podvozek a kolečka jsou v pohodě, horší je to však podle našeho názoru se stavbou botičky. Jako problém vidíme konstrukci a použité materiály použité při její stavbě.  Nízké boky a široký měkký materiál nefixují dostatečně nohu. Nejenže máte subjektivní pocit, že bota nejde rozumě dotáhnout ale při jízdě inklinuje  k nepřesné jízdě. Vzhledem k tomu, že boky nevedou tak pevně jak by měly, tak jízda  není rozhodně příjemná.

Výhody: pěkný design
Nevýhody: nedostatečně pevná stavba botičky
Hodnocení: uspokojivý

---------------------------------------------------------------------------------

Co se do novin nevešlo

Tentokrát byl test nejen rozsáhlý ale obsahoval i více modelů než normálně. Proto se nám nepovedlo dostat tam i některé technické informace Tak tedy. Jak již bylo řečeno, nejvíce v testu uspěly systémy na utahování Boa od K2 a Q-FIT. Oba jsou na stejném principu. Tedy žádné tkaničky ale utahovací lanka, která jsou na konci opatřena kolečkem.

Boa K2




Tady je kolečko umístěno vpředu na horní části jazyka. Utahuje se otáčení a povoluje vytažením kolečka. Zvláště efekt povolení je velmi efektivní, Během sekundy máte zcela uvolněnou nohu. Práce s tímto systémem je nejen rychlá ale také příjemná. Komfortní je i možnost jemného dolaďování utažení během bruslení. I to je velmi rychlé a pohodlné. Avšak i tady je stejně jako u konkurenčního systému jeden problém. Pakliže nemáte nohu „standardně stavěnou“ může být dotahování problematické, protože Boa utahuje ve všech místech rovnoměrně bez možnosti individuálních úprav.

Q-FIT Fila 

Většina vlastností je obdobných jako u systému Boa. Zásadní rozdíl je pouze v umístění kolečka. To  je vzadu nad nártem což  má své výhody i nevýhody. Výhodou je bezesporu fakt, že je více chráněno proti možnému mechanickému poškození. Nevýhodou naopak může pro někoho být o něco horší ovladatelnost. Praxe však ukázala že se jedná pouze o psychologický efekt, protože obě místa jsou dosažitelná naprosto bez problémů a naopak při pokrčení nohy je utahování takřka ideální. Druhým rozdílem je povolování boty. Na rozdíl od systému Boa zde se povoluje otáčením kolečka na druhou stranu. /Systém klasického vodovodního kohoutku/.

Pakliže máte normální stavbu nohy, je alespoň dle našeho názoru, systém Boa a Q-Fit právě v oblasti fitness takřka ideálním a hlavně rychlým a pohodlným řešením.

Jak jsme měřili rychlost

K měření rychlosti jsme kromě profesionálního velkého satelitního rychloměru /velmi přesný, ale velikostí nevhodný pro jízdu na bruslích/ používali systém inSportline IN3502. 


Ten má řadu výhod. Je relativně velmi levný, zhruba 1000 Kč, pro potřeby kolečkových bruslí maximálně pohodlný a jednoduchý. Zařízení se skládá ze dvou částí. Mikropočítače, který je instalovaný do kolečka a náramkových hodinek, které jsou na počítač v kolečku napojeny bezdrátově. Na hodinkách můžete sledovat nejen aktuální rychlost, ale deset dalších hodnot podle vlastního výběru. Kromě průměrné a maximální rychlosti je tu například i denní a celková ujetá vzdálenost, čas jízdy, hodiny i množství spotřebovaných kalorií. Nechybí tu ani  automatické počítání opotřebení kolečka.  

       

 

Petr Řezáč