automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

17.12.2007

E-mail

 

 

 

Čím potěšit lyžaře

Vyšlo i v Lidových novinách 17.12.2007

Přinášíme vám několik tipů na vánoční dárek pro ty, kdo rádi lyžují – hodit se jim mohou například kvalitní lyžařské brýle, helma, lyže, chrániče, boty nebo třeba vyhřívané rukavice.

Zamo Snow   2 490 Kč

Přilby jsou dnes již neodmyslitelným vybavením každého rozumného lyžaře. Moderní technologie používané ke stavbě lyží umožňují lyžařům jezdit podstatně rychleji, aniž by cítili pocit nebezpečí z nepřiměřené rychlosti. Zatímco na sjezdovkách v okolních zemích je již přilba nejen samozřejmostí, ale v některých věkových kategorií je její nošení povinné, u nás se hojné používání této základní ochranné pomůcky v masovém měřítku teprve rozbíhá. My jsme z bohatě zásobeného trhu vybrali model model Snow české značky Zamo. Přilba se čtyřmi větracími otvory, dva přední jsou regulovatelné, dvěma úchyty na brýle po stranách pro lepší držení pásku, a odnímatelnýma ušima pro lepší větrání. Materiál skořepiny: Polykarbonát

Páteřový chránič Scott  2 570 Kč

Podobně jako přilba i páteřový chránič je velmi důležitý především pro rychlé lyžaře. Právě úrazy páteře jsou čím dál obvyklejší díky stále se zvyšující rychlosti na našich sjezdovkách. Stačí pouhé nevinné upadnutí  po vyjetí ze sjedovky a zdánlivě nevinný pařez jen trochu zapadaný sněhem může vytvořit katastrofu. Popisovaný model (Back Protector) značky  Scott vyniká ergonomickým tvarem s nízkou hmotností  se stabilizačními rameními a steheními popruhy. Odolné plastové díly jsou vybaveny stabilizačními rameními a stehenními popruhy. Součástí je i stavitelný elastický bederní pás. Rozhodně dobrý typ pro ty, kteří se bojí o zdraví svých blízkých.

        

Reusch Solaris  3 999 Kč

Máte-li ve svém okolí zimomřivou lyžařku či lyžaře, pak asi nemůžete vymyslet zajímavější dárek než elektricky vyhřívané lyžařské rukavice Reusch Solaris. Jsou na první pohled velmi elegantní v kombinaci kordura a kůže, hodí se naprosto ke všemu a absolutně na nich není patrné jakým Hi-tech systémem jsou vybaveny.  Pouhým zatlačením části rukavice, kde je umístěn spínač uvedete vytápění rukavic do jednoho ze tří módů. Můžete si buď zatopit na dvě minuty razantněji. V dalším módu udržujete nepřetržitě teplotu na 18 stupních a ti opravdu zimomřiví si mohou dlouhodobě vytápět na 28 0C samozřejmě na úkor výdrže baterií. Když příjdete z lyžování „hodíte“ rukavice na nabíječku. 

Briko Odissey   3 060 Kč

U brýlí jsme zvolili  top model značky Briko. Kdo se octl v situaci, kdy se mu systematicky zamlžovaly brýle a on neměl nic z lyžování, protože je neustále čistil nebo jel „poslepu“ mi dá jistě za pravdu, že šetřit právě na brýlích není rozumné. Významnou odlišností tohoto modelu je především upevnění pásku k obrubě brýlí, který zajišťuje perfektní přilnavost brýlí k obličeji ať již máte přilbu nebo lyžujete pouze v čepici. Součástí balení jsou dva zorníky, tedy dva filtrové systémy. Jeden dvojitý, který má větší schopnost se nezamlžit, druhý jednoduchý, který preferují pro závodníci.Velmi propracovaný je systém odvětrávání, ošetření proti poškrábání a třívrstvá pěna vyplňující prostor mezi obroučkami a obličejem.

Lyže Blizzard CMX 9 IQ        8 490 Kč (set s vázáním)

Také tento model lyží jsme vybrali pro vynikající poměr cena výkon. Je z kategorie v současně velmi oblíbených crossových univerzálů a jsou určen pro sportovní lyžaře. Měkčí špička tlumí nerovnosti terénu, 3D torzní profil ve tvaru X zvyšuje společně s dřevěnou konstrukcí dynamiku a držení na hranách. Lyže výborně drží na zledovatělém terénu i ve středních rychlostech. Integrovaný IQ systém třetí generace optimalizuje přenos sil na hranu a průhyb lyže a usnadňuje plynulou jízdu v carvingových obloucích. Vzhledem ke svým vlastnostem jsou vhodné jak na užší sjezdovky stejně jako pro dlouhé oblouky na široké pláně.

Lyže VÖlkl Tigershark  26 690 Kč (set s vázáním)

Zatímco  model lyží od Blizzardu jsme vybrali pro vynikající poměr cena výkon, tento model je velmi pozoruhodný svou konstrukcí a patří k nejvýznačnějším novinkám na našem trhu. Koupí tohoto modelu získáte vlastně lyže „dvoje“  Má však ještě jednu zásadní výhodu, rozdíl jízdních vlastností v obou režimech je opravdu výrazně odlišný . Čím tedy Tigershark vyniká? Pomocí otočného excentru v zadní části lyže ovládáte tvrdost lyže pro různé situace. V poloze off jezdíte na lyži s měkkou špičkou, po otočení do polohy on pak máte lyži pro rychlou jízdu na upravených sjezdovkách. Sice dražší „hračka“ ale vynikající.

Lyže Rossignol Mutix 25 190 (set s vázáním)

Podobná vize jako u Tigershark, avšak zcela odlišné konstrukce. Zde je docíleno měkčí a tvrdší lyže pomocí dvou párů kompozitových ramen krátkých a dvou dlouhých, což umožňuje značnou variabilitu. Kromě kombinace všech dlouhých či všech krátkých, tedy velmi měkkých či tvrdých lyží, tak umožňuje i změkčit pouze část lyže, například vpředu krátká ramena a vzadu dlouhá. Zatímco lyže s krátkými rameny je přátelská a dobře ovladatelná, s dlouhými vyhovuje i pro razantnější jízdu. Mutixy tedy mohou v rodině fungovat jako lyže univerzální. Nejen pro jednoho člena a pro různé terény, ale také pro několik členů rodiny. Otec, který má větší hmotnost a jezdí razantněji a matka a větší děti si individuálně přizpůsobí lyže dle svých lyžařských schopností.

Blizzard Man Professional Jacket    6 990 Kč

Na trhu v České republice je možno koupit širokou škálu lyžařských bund ve velkém cenovém rozpětí (zhruba 2000 Kč až 25 000 Kč a více), velký je i rozsah kvality.  I zde platí, že poměr cena výkon není u různých výrobků stejný. Proto jsme jako tip vybrali výhodný model  Blizzard Professional.  Bunda má mnoho funkčních  detailů, je odolná a je zhotovena z výborných materiálů.  Vrchní je značky TORAY Dermizax EV Stretch s vodě odolností 20 000 mm H2O, prodyšností 20 000 g/m2/24 h a vodoodpudivostí 80% po 100 praních. Tedy hodnoty, které patří k absolutní špičce. Tepelná izolace THERMORE  optimalizuje udržení tělesné teploty lyžaře při různých úrovních sportovního výkonu. Samozřejmostí jsou podlepené švy  zipy YKK.

Nordica Speedmachine 10   10 490 Kč

Zatímco lyže velmi často podléhají módním výstřelkům a více méně je můžeme měnit třeba dvakrát denně, u bot je tomu zcela jinak. Každá noha je jiná a proto vybrat tu botu, která bude sedět, nebude ani tvrdá ani měkká ani úzká ani široká ani malá ani velká, není žádná legrace. Proto často boty máme déle a zaměnit je za nové je většinou náročný úkol. My jsme vybrali Nordiga Speedmachine  10 pro dobře řešený tvar vnitřní botičky, díky níž je právě tento model velmi oblíbený pro značné pohodlí. Klasická čtyřpřesková  bota je zhotovena z modrého nebo kouřového plastu s bílou kombinací. Je velmi designově působivá a barevně perfektně sladěná s podšívkou vnitřní botičky.

 

Petr Řezáč