automobily | motocykly | hobby | počítače a elektronika | zahradní technika | video-foto-film | scooter | lodě | mobiltest

sport

2.1.2006 aktualizováno

E-mail

 

České  lyže pro Světový pohár, či špičkové High-Tech oblečení
                                                                                             Redakční Test
.

Díl 1. Lyže
Tradice lyžařské výroby u nás je sice velmi dlouhá, nicméně většinou se vyvážely pouze průměrné modely a často s logem zahraničního  partnera. Poslední léta se však některé věci výrazně změnily. Špičkové slalomky či  obřačky, které snesou nejpřísnější kriteria od tuzemských výrobců, jsou již na trhu.  A oblečení? Objevili  jsme tuzemskou značku s modely, které by jí mohli závidět i ti celosvětově velmi úspěšní. Všechny jmenované výrobky jsme podrobili běžnému redakčnímu testu. Ve všech třech případech jsme byli nadšeni. Vynikající vlastnosti a výborný poměr cena výkon zde dominuje. 

Nové Město  na Moravě je známo všem  lyžařům po dlouhá desetiletí nejen mezinárodními lyžařskými závody, ale především výrobou lyží, která má velkou tradici mnoha desítek let.  Zvláště v době, kdy zahraniční lyže byly u nás až na malé výjimky zbožím úzkoprofilovým, byla předchůdkyně Sportenů, značka Artis, klíčovým artiklem a to jak v běžkách tak především v lyžích sjezdových. A lyžovala na nich absolutní většina české populace. Artisky byly vždy většinou dobré, avšak až na výjimky se světovou špičkou nesrovnatelné v těch nejvyšších modelech. Naopak ve „spotřebce“ již tehdy byly vyhledávanými a prodávány byly většinou pod jinou značkou na světových trzích. Obdobný byl stav také po vzniku značky Sporten. Dobré  lyže za dobrou cenu, vždy se tu spolupracovalo a dodnes spolupracuje s nejvěhlasnějšími světovými lyžařskými firmami. 

Intenzivnější vytváření vlastní image ve výrobě sjezdovek začalo s příchodem série AHV či AHV 01, které ukázaly úspěšnou cestu rozumných lyží za rozumnou cenu. Stále ale chyběla ta opravdu TOP lyže, která by se mohla měřit i s tou nejlepší konkurencí. Mnohé napověděl model AHV 05. Pak  přišla úžasná lyže.

AHV 06 na sjezdovce                                                Redakční test

AHV 06 race edition SL, délka 165 cm, vázání VIST, deska VIST – kategorie závodní SL .     

    

Tyto lyže jsou jedním z největších překvapení pro naše testéry vůbec. Pod ne příliš atraktivním designem se skrývá opravdu vynikající výrobek. Lyže je vyztužena dvěma vrstvami titanalu a s jádrem ze dřeva a patří mezi vůbec nejlepší lyže, jaké jsme kdy testovali. Při osazení závodní deskou VIST jsou AHV 06 dostatečně tuhé, velmi pevné ve zkrutu a stabilní. Jsou vynikající při závodním carvingu, ale své kvality prosazují i při jízdě po plochách. Náš názor je, že AHV 06 drží na ledě snad vůbec nejlépe ze všech testovaných lyží. Jejich stabilita i při rychlé jízdě je příkladná a jízdní vlastnosti jsou vyvážené a velmi dobré. Jejich rychlostní limit také leží výše, než u ostatních srovnávaných slalomových lyží. Podle našeho mínění patří Sportenu obrovská pochvala.

Vzhledem k tomu, že o vynikajících kvalitách těchto lyží nebylo v naší redakci sebemenších pochyb, srovnávali jsme je s tím nejlepším, co jsme měli tuto sezónu k dispozici. A to jak s SL pro Word Cup tak i s SL, které mají jednotliví výrobci jako prodejní vlajkovou loď. Kromě našich testérů jsme je půjčili i bývalým závodníkům a v neposlední řadě naopak i průměrně zdatným lyžařům. Ve všech případech obstály. Je až s podivem v jak širokém spektru jezdců. Jedním z důvodů  bude fakt, že se podařilo v tomto případě skloubit relativně protichůdné vlastnosti a postavit lyže, které jsou zároveň vitální a dynamické a na druhé straně jsou vlídné k uživateli. Až se podaří skloubit ještě tento vynikající model s výrazným a dravým designem tak jak jej vidíme v současné době u těch nejúspěšnějších, může se Sporten 06 stát šlágrem nejen na českých sjezdovkách. (Některé z velmi zajímavých designů pro příští rok jsme viděli při návštěvě Nového města). Již jen proto, že žádný výrobce neprodává v běžné síti model, na kterém můžete rovnou závodit. A to za cenu zhruba 12 000 Kč. I když se může zdát co je na 12 tisících tak výhodné, pak je dobré si uvědomit, že lyže této konstrukce až na malé výjimky prodávají světoví výrobci  pouze přes továrnu nebo národního dealera (pakliže je vůbec prodávají) a stojí většinou minimálně kolem 20 tisíc. Ostatně ani tyto Sporteny zatím nejsou vždy k dostání,  zakoupit se však bez problémů dají ve firemních prodejnách.

Opět se ukázalo, že běžné škatulkování, kdo má na čem jezditjak jej doporučují některé lyžařské časopisy, nemusí být dobré vždy pro každého. Dovedu si velmi dobře představit,jak zdatnější lyžař, který není lenoch a má chuť na svahu i trochu pracovat místo pouhého vezení se, právě takovéto modely velmi uvítá. AHV06 dostala redakční ocenění Vynikající výrobek. Proslýchá se, že v Novém městě připravují i závodní obřačku. Důvod je zřejmý v tomto okamžiku budou moci bez problému vstoupit do světového poháru. Pouze s SL to nejde, protože by závodník musel mít dva partnery, a to je dost problematické. Před několika dny jsme Sporten navštívili. Moderní technologie, poloautomatické či automatické linky i perfektní čistota a pořádek nás přesvědčily, že opravdu náš výrobce nejen nezaspal, ale patří k tomu co je v Evropě momentálně mezi nejlepším. Ostatně ročně tu vyrobí 350 tisíc lyží i pro ty nejrenomovanější světové značky.

Lusti, lyže s budoucností

Právě ve vynikajících obřačkách se shlédl i ředitel a strůjce úspěchů firmy Galus Industries, Milan Luštinec. I zde se léta vyráběly a dodnes vyrábějí lyže spíše pro zahraniční partnery na zahraniční trhy.  Desítky různých modelů je možno zakoupit v mnoha západoevropských zemích v USA i na dalších kontinentech. Tak jako u Sportenu i tady pod jinou značkou. Před několika lety Galus začal vyrábět lyže i pod svou značkou Lusti.  Vedle lyží pro začátečníky a středně pokročilé jsou to i závodní juniorky, lyže pro ski cross  a také závodní slalomky a obřačky.

U obou jmenovaných modelů jsou použity nejosvědčenější technologie, tedy dřevěná jádra v kombinaci s titanovými výztuhami. Také zde jsou titanové pláty použity dva, což výrazně zlepšuje torzi a stabilitu. 

RT race tecnolologies  GS

Délka 181 deska VIST vázání Marker   – kategorie závodní GS .     

    

Tento  model zanechal ve všech redakčních testerech  výborný dojem. I když jsou trochu měkčí ve  špičce než běžné závodní lyže, umožňují perfektní stabilní a klidnou jízdu i vyššími rychlostmi, a to i na ne zcela upraveném terénu. Střed lyže vhodně vyztužený deskou Vist zase přispěl k pocitu jistoty při obloucích na ledových plotnách. Zde jsou tyto lyže téměř rovnocenné závodním lyžím Elan GSX 181 cm, které nám sloužily pro porovnání vlastností. Lyže zvládá krátký oblouk dobře a v dlouhém oblouku je výborně ovladatelná i při relativně vysokých  rychlostech. Nakrojení a vedení oblouku je odpovídající pro závodní obřačky, stejně tak stabilita při jízdě.  V současné době se připravuje o trochu  tvrdší model  RT GS, který by měl pro následující sezónu v případě, že uspěje v náročných testech, současné nahradit. Celkový dojem - vysoce sportovní lyže, která je při dostatečné délce použitelná i jako závodní. Vzhledem k tomu, že jde o český výrobek, je nutno říciže jsou to rozhodně nejlepší české obřačky, jaké jsme měli kdy možnost vyzkoušet. 
Jestliže jsme uvedli, že Sporteny AHV 06 mají velmi dobrý poměr cena/výkon k ostatním lyžím závodního charakteru od ostatních světových výrobců, pak je tento poměr u Lusti GS doslova fantastický, protože i u obřaček platí podobné ceny  o jakých jsme mluvili c souvislosti s AHV 06. Lusti GS  svou cenou 8 200 Kč dosahují unikátního poměru cena /výkon, a proto jsme jim udělili kromě ocenění vynikající výrobek ještě ocenění výborný poměr cena/výkon.

RT race tecnolologies    SL

Délka 165  vázání VIST, deska VIST – kategorie závodní SL. Lyže obdobné sandwichové  konstrukce jako 06 race od Sportenu. 

     

Také tento model byl velmi dobrý. Na rozdíl od obřaček byly v době našeho testování  k dispozici pouze slalomky odladěné. I tak jsme byli příjemně překvapeni. Na rozdíl od konkurenčního AHV 06 však výběr „vhodných lyžařů“ byl trochu zúžen. Není to totiž lyže, kterou obujete a máte pocit, že jste se s ní narodili. Je nutné si na ní trochu zvyknout. Vyhráno máte tehdy, když při vyšší rychlosti výrazněji zatěžujete špičky. Pak se lyže stanou ochotnými a oddanými a splní každé vaše přání. Pakliže se vám to nepodaří, může vám vadit menší kmitání a tedy i pocit menší stability.  Proto si je  z  našich testérů oblíbili ti, kteří lyži lépe vyhověli. Což ale na druhé straně také odpovídá účelu, kterému je určena, tedy především velmi pokročilým lyžařům,  lyžařským expertům a závodníkům. Těm vyhovuje především to, že je lyže netečná k různým sněhovým podmínkám. Velmi dobře se chová  na „těžším“ sněhu, drží stejně dobře na ledu, jako se vyrovná s nahrnutým sněhem.
Lyže  jdou sice z oblouku do oblouku pomaleji, zato vedení v něm je velmi dobré. Snadná je i změna radiusu. Celkové hodnocení trochu náročnější, ale když jí vyhovíte odmění se vám výbornými vlastnostmi.

Ve druhém díle tohoto článku vás ještě seznámíme s prvními dojmy, které jsme nabyli při testování vynikajícího českého lyžařského oblečení Envy.
                                                                                                           /vd,or,per/

 

Tanvaldský Špičák je největší lyžařské centrum Jizerských hor. Vyniká kvalitně upravovanými sjezdovkami všech kategorií  od modré přes červenou až po  černou  sjezdovku. Středisko je vybaveno výkonným zasněžovacím systémem, který spolu se severním a severozápadním položením sjezdovek výrazně prodlužuje lyžařskou sezónu. Má mimo jiné ideální dostupnost z hlavního města, což spolu s vysokou kapacitou parkovacích míst (zdarma) vytváří ideální centrum vhodné nejen pro delší pobyty, ale i například pro jednodenní lyžování. 

České  lyže pro Světový pohár, či špičkové High-Tech oblečení 2005/2006
redakční test - díl1.


Rossignol na Špičáku 2005/2006
redakční test

High–Tech  oblečení ENVY Super sport ski 2005/2006

Zdají se vám služby v Krkonoších předražené? 
Vyzkoušejte Tanvaldský Špičák
2005/2006



Test lyží I 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně

Test lyží II 2003/2004 - aneb s "obřačkama" rychle a bezpečně 

Lyže Elan pro příští sezonu

 

Elan Fusion aneb  revoluce v lyžování pokračuje

Diadora pro novou sezónu

Premier – dokonalý 
nápad REEBOK

Stolní tenis – s čím a za kolik

Co možná nevíte, aneb s čím se hraje tenis

Reprezentativní  Rossignol

Rybářství 

D.A.M. Panther 80
Rybář  2002
TiCA  zvyšuje útok

Vybíráme rybářské „náčiní“ 
Navijáky
Také prut ve znamení univerzálu

Hobby

autodráha - hračka nejen pro děti
Také se vám třesou ruce? - dalekohledy
Akumulátorové vrtačky a vrtací šroubováky 

Zahradní technika

Motorové pilyMountfield věří ve své   výrobky
Mulčování
zajímavá alternativa
Motorové  sekačky s pojezdem

   Tipy ze serveru

Jedete do Chorvatska s lodí?
Motocykly KYMCO
Minolta DIMAGE 7
BMW F 650 GS

Voigtländer
Olympus Camedia E-10
Kabely Profigold
Dálkový ovladač snů
Voigtländer
Jaguar XJ6 3.2
Auta pro jachting
Výfuky od Pařízků
Onkyo TX-DS 57
Filmový skener Kodak RFS 3600

USB - dobré řešení

Motorové pily

Motorové lodě
Nafukovací čluny
Vodní skútry
Plachetnice